Déšť zvedne hladiny řek

  • 3
Hladiny řek se zvednou, upozornili meteorologové. Se studenou frontou totiž přijde občasný déšť či přeháňky, ve vyšších polohách bude sněžit. Hladiny dvou menších řek na Liberecku, Smědé a Lužické Nisy, by mohly už zítra dosáhnout nejvyššího stupně povodňové aktivity.

ČTĚTE TAKÉ: Tající sníh zaplavuje sklepy, silnice i hřiště

"Počasí u nás ovlivní studená fronta, která bude postupovat přes Německo a Polsko dále k jihu až jihozápadu. Za ní k nám přechodně pronikne chladný vzduch od severovýchodu," vysvětlili meteorologové.

Studená fronta přinese v pátek občasný déšť či přeháňky, častější budou na severu a severovýchodě. V sobotu bude déšť ve vyšších polohách severovýchodní poloviny území přecházet ve sněžení.

"Srážkové úhrny by měly být v pátek dva až šest milimetrů, na severovýchodě až patnáct milimetrů, v sobotu do pěti milimetrů, na horách pět až deset milimetrů," popsali odborníci.

Už nyní jsou podle meteorologů na většině toků patrné mírné vzestupy hladin. Výraznější vzestupy se projevily na tocích ve středních polohách, které sbírají vodu z rychle tajícího sněhu.

Nejhorší je situace v povodí Berounky. Na té už byl překročen první povodňový stupeň. Stejná je situace i na Radbuze, Úhlavě a Úslavě. V Klatovech už Úhlava dosáhla dokonce 2. stupně.

Předpověď počasí

Hladiny budou stoupat i nadále. Během pátku by se přes první stupeň mohla dostat horní Malše, Lužnice, Orlice a Slatina. Levostranné přítoky Ohře a Bíliny, Ploučnice a Metuje můžou dosáhnout až druhého stupně, na nejvyšší stupeň se dostane Smědá a Lužická Nisa, očekávají meteorologové.

Jejich upozornění platí od čtvrteční noci do sobotního odpoledne pro Liberecký, Královéhradecký, Ústecký, Plzeňský, Jihočeský a Pardubický kraj.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video