Šedesátka strážníků chodila po Praze se sondami a zjišťovala, co vlastně lidé v metropoli dýchají. Ilustrační foto.

Šedesátka strážníků chodila po Praze se sondami a zjišťovala, co vlastně lidé v metropoli dýchají. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Desítky strážníků pomáhaly zjišťovat, co Pražané dýchají na ulici

  • 7
Kdekdo by mohl strážníkům jejich práci závidět. Ráno si obléknou uniformu s fosforeskující vestou a vyrážejí do ulic. Celý den pak tráví na čerstvém vzduchu. Ve skutečnosti to ale taková výhra není, metropoli denně křižují tisíce aut a z Prahy se tak stalo nejvíce znečištěné město v Česku.

Ještě minulý týden bylo možné v ulicích narazit na strážníky se zvláštní trubičkou na hrudi. Jednalo se o filtr, který nasával stejný vzduch, jaký oni dýchali. Městští policisté se totiž účastnili průzkumu, který má za úkol zjistit, jak mohou vybrané škodlivé látky v ovzduší škodit lidském zdraví.

"Oslovili jsme je právě proto, že se tolik pohybují venku," vysvětlil Jan Topinka z Ústavu experimentální medicíny, který celý projekt zpracovává.

Větší riziko rakoviny

S malými sondami chodilo po městě asi šedesát strážníků z Prahy 1 a Prahy 5. Ta samá akce se uskuteční ještě letos v červnu a příští rok v lednu a únoru. "Přesné výsledky současného výzkumu tak budeme znát ke konci roku 2010," míní Topinka. Městská policie však s vědci nespolupracovala poprvé.

Podobný průzkum se naposledy konal před dvěma lety. Už v minulosti tak odborníci potvrdili, že v bílých krvinkách strážníků se častěji objevuje poškození chromozomů a DNA než u lidí, kteří jsou od bublajících motorů aut dál.

"Nejhorší je to v zimě. Hlavně kvůli inverzi. Bylo zjištěno, že u strážníků je až o 40 procent vyšší riziko rakoviny nebo infarktu," vysvětluje Topinka.

Účast městských policistů na průzkumu byla samozřejmě dobrovolná. "Letos jsem filtr nenosila, ale minule ano. Podmínkou je například to, že člověk nesmí být kuřák," vysvětluje strážnice ze Smíchova Marta Zajíčková.

Že si vědci pro výzkum vybrali právě Prahu 5, není náhoda. "Hledali místa, kde jsou dopady škodlivin v ovzduší na lidské zdraví nejhorší. A u Anděla je velký," míní zástupce ředitele smíchovských strážníků Václav Hřích.

"Pozná se to i podle toho, že když se filtr sundá, je černý," dodává Hřích, který ho v rámci průzkumu nosil připevněný také. Měření by mělo strážníkům například pomoci vytvořit kategorie nemocí z povolání, které u nich zatím neexistují


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video