Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 26. 1. 2013 23:12

ON-LINE: Druhé kolo prezidentských voleb

Druhé kolo prezidentských voleb skončily ve 14 hodin. Kandidáti se svými týmy agitovali do poslední chvíle, obavy z propadu volební účasti se neprojevily.

15:13
"Jak vypadají výsledky, mě zatím vůbec netěší. Je za tím neobyčejně silná negativní kampaň ze strany Zemanova štábu," řekla iDNES.tv bývalá předsedkyně Akademie věd Helena Illnerová.
15:10
Sečteno je 76,34 % okrsků, Miloš Zeman vede v poměru 56,7 % ku 43,3 %. O prezidentovi na příštích pět let je patrně rozhodnuto, rozdíl mezi oběma kandidáty je téměř půl milionu hlasů.
15:09
Karel Schwarzenberg
"Byla jsem šťastná, že můžu vyslovit svůj názor. Nikdy jsem ho nikomu nevnucovala a to samé jsem očekávala od ostatních. Chtěla jsem poukázat na to, že pan Zeman se často nechová slušně. A to bylo hrubé vůči ženám," komentovala Jitka Čvančarová své vystoupení v debatě na TV Nova, kde požadovala omluvu za Zemanovu narážku na znásilňování žen.
15:08
V přímém přenosu ze štábu Karla Schwarzenberga hovoří Ivan Pilip.
15:06
Karel Schwarzenberg
Zklamání z dění před druhým kolem vyslovila herečka Jitka Čvančarová. Respektovat jiný názor je podle ní demokratické. Sama prý chtěla poukázat na to, že se Zeman často chová hrubě, navíc vůči ženám. "Pokud se stane prezidentem, tak si neumím představit, že se takhle bude chovat k ženským představitelkám v diplomacii," řekla iDNES.cz. O emigraci - jejíhož ducha vzbudil v posledních dnech Václav Klaus - ale prý neuvažuje.

Sečteno 71,4 % okrsků. Rozdíl mezi kandidáty činí 422 930 hlasů
15:05
Sečteno je 62,58 okrsků.
Zeman - Schwarzenberg 57,22 : 42,77
15:03
Miloš Zeman
Podle mluvčí Zemanovy kampaně Hany Burianové má akreditaci 160 novinářů. Někteří z nich mají teprve dorazit, hlavně zahraniční - z Německa či Rakouska, ale také z New York Times. Slovenští žurnalisté už ve štábu jsou.
15:03
"Volební kampaň byla plná faulů, škoda, že to není jako v hokeji, tam se chodí sedět na lavici, nebo je člověk vyloučen na nějakou dobu. Ale myslím si, že to všechno dopadne dobře pro nás," komentovala dosavadní průběh volební kampaně Marie Rottrová ve štábu Karla Schwarzenberga. "Ty nepravdy a dokonce lži, které se objevovaly, by si zasloužily totální vyloučení, nejen na pět minut," dodal herec Jan Potměšil.

V Praze po sečtení jedné třetiny okrsků výrazně vede Karel Schwarzenberg.
15:01
Schwarzenberg zjevně stahuje Zemanův náskok pomaleji, než v prvním kole voleb. Zdá se, že mu to stačit nebude. Podle prognózy ČTK zvítězí Miloš Zeman s 55 % hlasů.
14:58
Sečteno je 60,70 okrsků.
Zeman - Schwarzenberg 57,30 : 42,69
14:57
Karel Schwarzenberg
"Kampaň Miloše Zemana bude mít dohru ve vnímání českých voleb v zahraničí," řekl kameře iDNES.cz ve volebním štábu Karla Schwarzenberga Michael Kocáb.
14:57
Karel Schwarzenberg
Ladislav Špaček odpovídal na otázky iDNES.cz ve volebním štábu Karla Schwarzenberga. "S volební kampaní jsem byl spokojen do prvního kola, obrovské vzedmutí občanských inciativ, spousta voličů přišla k volebním urnám, že se tu vzedmula raketová vlna... Posledních 14 dní mě ale zklamalo. To, co se odehrávalo v médiích, přispělo ke znechucení společnosti. To, co převáděl Miloš Zeman, svou agresivitou, překrucováním toho, co řekl Karel Schwarzenebrg, a lidi začali vnímat kampaň jako už obtěžující," řekl.
14:56
Miloš Zeman
Zpěvák Daniel Hůlka, který patří k podporovatelům Miloše Zemana, se pozastavil nad agresivitou kampaně. "Myslím, že ta negativní kampaň, třeba ten případ pana Dejdara, musela Karlu Schwarzenbergovi uškodit. Je to zbytečné," řekl zpěvák. Sám se prý setkal od některých známých s invektivy a sposťárnami.
14:55
Při prvním kole měl Miloš Zeman po sečtení 50 % okrsků na Schwarzenberga náskok 25 % hlasů. Nyní má náskok větší - zhruba 36 %.
14:54
Sečteno je 50,08 okrsků.
Zeman - Schwarzenberg 57,65 : 42,34

Po sečtení poloviny okrsků 2. kola prezidentské volby hovoří průběžné výsledky ve prospěch Miloše Zemana
14:51
Karel Schwarzenberg
U Karla Schwarzenberga nyní hodnotí průběh sčítání hudebník Michael Kocáb.
14:50
Pozvání do Lucerny dostali všichni poslanci a senátoři za TOP 09 i představitelé strany v krajích. "Není to volba mezi Milošem a Karlem, ale ukáže se, jaký styl politiky lidé chtějí. Zda agresi, lži a pomluvy, nebo korektní styl politiky," řekl iDNES.cz šéf poslaneckého klubu TOP 09/STAN Petr Gazdík. "Zatím jsou sečtené jen malé obce, věřím, že modrý sloupec (značící průběžný volební výsledek Schwarzenberga - pozn. red.) půjde nahoru," doplnil Gazdík. Podle místopředsedy Sněmovny Jiřího Olivy Schwarzenberg vedl kampaň moudře a věcně, byť někdy mírně popleteně. "Vyhraje o procento a půl," odhaduje Oliva. V nabitém Mramorovém sále Lucerny sleduje výsledky druhého kola i exministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek či poslanec Jan Farský. Někdejší ministr školství Ivan Pilip očekává velmi těsný souboj. "Ať vyhraje kdokoliv, nově to rozdá karty a může to ovlivnit i příští sněmovní volby," řekl iDNES.cz Pilip. "Překvapilo mě, že Zeman má své dno ještě níž, než jsem myslel. Urážky druhých a aroganci dovedl k dokonalosti," dodal k expremiérově kampani.