Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 26. 1. 2013 23:12

ON-LINE: Druhé kolo prezidentských voleb

Druhé kolo prezidentských voleb skončily ve 14 hodin. Kandidáti se svými týmy agitovali do poslední chvíle, obavy z propadu volební účasti se neprojevily.

17:18
Jako jeden z prvních deníků přinesl komentář slovenský deník SME. Petr Morvay v něm mimo jiné pod titulkem "Gospodin prezident" píše: Po překvapivém projevu pozitivní deviace v prvním kole se v druhém česká volba prezidenta v podstatě vrátila k normálu a k tomu, co známe i doma. V porážce sehrály svou roli i chyby Karla Schwarzenberga a jeho volebního štábu, zejména pasivita posledních dvou týdnů. Nápadná byla neschopnost Schwarzenberga reagovat na protivníkovu nacionální kampaň a lži kolem Benešových dekretů. Chyba byla zaměřit kampaň příliš na mladé lidi, což z ní udělalo tak trochu generační referendum, a naopak mohla starší generaci pohnat k Zemanovi, uvádí Petr Morvay z deníku SME. komentář SME si můžete přečíst zde
17:13
Miroslav Šlouf se vyjádřil ke spolupráci s Milošem Zemanem: "Panu Zemanovi jsem kampaň neplatil, ale pomáhal organizovat určité věci. Nevylučuji, že mu budu radit," řekl novinářům podle ČT24 v Top Hotelu Praha.
17:11
Na světových webech se objevily první ohlasy. Německý list Frankfurter Allgemeine Zeitung konstatuje, že Schwazenberg dokázal zvítězit jen v Praze a několika málo velkých městech, kdežto Zemana výrazně podpořil český venkov. Pravicový Die Welt konstatuje, že "novým českým prezidentem bude levicový populista". Podle listu debatu před rozhodujícím hlasováním ovládlo téma Benešových dekretů. Schwarzenberg, který uvedl, že šlo o hrubé porušení lidských práv, byl tvrdě napaden jak Milošem Zemanem, tak končícím prezidentem Václavem Klausem.
17:06
Prezident Václav Klaus okomentoval výsledky voleb. "Pravda a láska zvítězila nad lží a nenávistí," řekl s odkazem na Václava Havla. Projevil hrdost na národ, že nepodlehl mediální kampani. - podrobnosti ve článku zde
17:01
Své blahopřání připojila i šéfka LIDEM a místopředkyně vlády Karolína Peake: "Blahopřeji Miloši Zemanovi ke zvolení prezidentem republiky v historicky první přímé volbě prezidenta. Věřím, že se Miloš Zeman nyní zasadí o zasypání příkopu, který rozdělil společnost v rámci kampaně pro druhé kolo. Věřím také, že bude prezidentem sjednocujícím a nadstranickým. Přeji vítězi voleb ve funkci hlavy státu nadhled a velkorysost."
16:54
Miloše Zemana chtějí v Novém Veselí, kde nově zvolený prezident žije, pozvat na jednání středečního zastupitelstva. Reportérovi MF DNES to řekl starosta Nového Veselí Zdeněk Křivánek.
16:48
Karel Schwarzenberg
Karel Schwarzenberg se bude znovu ucházet o funkci předsedy TOP 09, řekl České televizi. Zůstane také ministrem. Nového lídra strany bude sněm vybírat v říjnu.
16:45
Karel Schwarzenberg dostal od Čechů v zahraničí celkově 84 procent hlasů. Miloš Zeman uspěl jen ve čtyřech státech, 100 procent hlasů získal v Íránu, Zimbabwe, Uzbekistánu a Portugalsku. - projděte si výsledky voleb v zahraničí
16:44
Ministr financí a místopředseda TOP09 Miloslav Kalousek respektuje Miloše Zemana jako demokraticky zvoleného prezidenta. "Zda si vydobude morální autoritu, je na něm. Vláda bude ctít ústavu," uvedl.
16:40
V restauraci Na Hvížďalce v Čimelicích na Písecku je ticho. Karel Schwarzenberg sice dotahoval na Miloše Zemana, ale všem bylo jasné, že rozdíl je velký a místní oblíbenec nezvítězí. "Republika má to, co si zvolila," hodnotil jeden z návštěvníků výsledek prezidentských voleb. - viz článek V Čimelicích je ticho. Příznivcům knížete zkazil náladu i autobus lyžařů
16:36
Premiér Petr Nečas pogratuloval nově zvolenému prezidentovi Miloši Zemanovi. Podle Nečase je Zeman standardním politikem, který se pohybuje na standardním politickém hřišti. Premiér doufá, že nový prezident bude navazovat na dosavadní ústavní zvyklosti. Poraženému kandidátovi Karlu Schwarzenbergovi, kterého jeho ODS v druhém kole přímé volby prezidenta podporovala, premiér poděkoval za volební boj, který především v druhém kole odvedl.
16:34
Miloš Zeman
V Top Hotelu Praha zpívají příznivci Miloše Zemana státní hymnu. Sborový zpěv vede Daniel Hůlka. Přidal se i Miloš Zeman, jeho hlas však v mikrofonech není slyšet. Po zpěvu jeho početná delegace odešla.
16:30
Miloš Zeman
A co bude novopečený prezident dělat v následujících dnech? "Jelikož každý člověk má právo na odpočinek, na několik dní odjedu na svoji milovanou Vysočinu, pak se vrátím do Prahy, se mnou příjde zákon a budu se připravovat na nástup do funkce," uvedl Miloš Zeman.
16:28
Miloš Zeman
"Moje první zahraniční cesta povede na Slovensko," odpověděl Zeman na dotaz novinářů.
16:25
Miloš Zeman
"První věc od složení přísahy bude inaugurační projev, další věc bude návštěva vlády," prohlásil dále Zeman. "Řekl jsem už mnohokrát, že chci být prezidentem dolních deseti milionů a mezi nimi jsou jak voliči Miloše Zemana, tak Karla Schwarzenberga. Nechci být prezidentem mafiánských skupin."
16:20
Miloš Zeman
Zeman se vyjádřil i k divoké předvolební kampani: "Srovnávám prezidentské kampaně v různých zemích, nebylo to přes míru, ale teď už je zapotřebí zklidnit situaci, protože v prezidentské kampani proti sobě hrála Sparta a Slavia, teď nastupuje hra národního mužstva České republiky." Následoval bouřlivý potlesk. "Respektuji ústavu a konstatuji, že jsem tu jako občan Miloš Zeman."
16:17
Miloš Zeman
Miloš Zeman poděkoval také premiéru Petru Nečasovi, který mu prý před chvílí telefonicky poblahopřál.
16:09
Karel Schwarzenberg
"Budu pracovat pro ministerstvo zahraničí. Ani se stávajícím prezidentem to v otázce zahraničních věcí nebylo jednoduché, snad to bude teď lepší," uvedl Schwarzenberg ke své budoucnosti. Výsledky voleb plně respektuje. "Je mým prezidentem, je legitimně zvoleným, většinou národa. K vítězství mu srdečně gratuluji," řekl. Velkých změn se však nebojí. "Změna v systému není tak velká, že bych viděl veliké rozdíly," prohlásil. Volební štáb ho odměnil skandováním: "Ať žije Karel!"
16:13
Miloš Zeman
Nově zvolený prezident Miloš Zeman dorazil za bouřlivého potlesku mezi své příznivce v Top Hotelu Praha. Poděkoval svým voličům i voličům Karla Schwarzenberga. Ocenil aktivitu lidí, kteří přišli hlasovat. Jako přímo zvolený prezident prý chce být hlasem všech občanů.
16:06
Karel Schwarzenberg
Schwarzenberg prohlásil mezi svými příznivci v Lucerně, že za pět let se o prezidentský post už znovu ucházet nebude. Nastoupit má nová generace, aby rozhodla o budoucnosti.