Srdce slaví svůj den. Ke správnému rytmu mu už dekády pomáhá kardiostimulátor

  12:01
Nemoci srdce a cév tvoří v Česku až 30 procent všech úmrtí. Už desítky let pacientům naštěstí pomáhají kardiostimulátory, které, jak pro iDNES.cz popsal primář kardiologického oddělení Nemocnice Na Homolce Petr Neužil, prošly neuvěřitelným vývojem. Prohlédněte si je u příležitosti Světového dne srdce.
Profesor Petr Neužil s kardiostimulátory Micra (vlevo) a Nanostim (vpravo).

Profesor Petr Neužil s kardiostimulátory Micra (vlevo) a Nanostim (vpravo). | foto:  Petr Topič, MAFRA

První krůčky ve stimulaci srdce byly učiněny už na samém konci 19. století, kdy v roce 1899 publikoval fyziolog J. A. William v British Medical Journal článek o experimentální aplikaci elektrických impulsů na lidské srdce, která vyvolala skutečně účinné stažení svaloviny.

První externí elektronkový kardiostimulátor poměrně velkých rozměrů byl však navržen a zkonstruován až v roce 1950 v kanadské Toronto General Hospital a zajišťoval stimulaci přes kůži, takže byla výrazně bolestivá a také hrozilo nebezpečí úrazu elektrickým proudem, protože byl zapojen přímo do sítě. Teprve vynález křemíkových tranzistorů a jejich dostupnost v roce 1956 vedla k rychlému rozvoji technologie kardiostimulátorů.

Vůbec první implantace kardiostimulátoru u člověka pak proběhla roku 1958 v Karolinska Institutet ve Švédsku. Zákrok provedl Ake Senning a elektrody zavedl do srdečního svalu otevřeným hrudníkem. Pro selhání prvního stimulátoru, ke kterému došlo po 3 hodinách, bylo potřeba přístroj vyměnit za jiný a ten vydržel celé dva dny. Pacient Arne Larson během svého života vystřídal 26 různých druhů kardiostimulátorů. Zemřel až v roce 2001 ve věku 86 let a přežil jak vynálezce prvního implantovatelného kardiostimulátoru, tak i lékaře, který zákrok provedl.

První implantaci kardiostimulátoru zahraniční výroby provedli českoslovenští lékaři v roce 1962. První kardiostimulátor československé výroby pak spatřil světlo světa v roce 1965 a jeho autory byli odborníci z Výzkumného ústavu pro elektroniku a modelování v lékařství v pražské Krči.

Výdrž až padesát let

První implantovatelné kardiostimulátory měly průměr zhruba hokejového puku a vážily okolo dvou kilogramů. Byly nespolehlivé a měly krátkou životnost způsobenou napájecími zdroji. Z velké části se používaly rtuťové baterie. Na konci šedesátých let přišlo několik výrobců s kardiostimulátory napájenými nukleárními bateriemi, které vydržely aktivní třeba 50 let, ale ty byly roku 1971 zastíněny vynálezem moderní lithiové baterie a staly se standardem pro další generace kardiostimulátorů.

Ve svých začátcích byly kardiostimulátory schopny vydávat impulzy v pravidelných, předem stanovených intervalech bez ohledu na vlastní srdeční činnost. Bylo proto potřeba vytvořit takovou generaci přístrojů, které by vydávaly impulzy pouze ve chvíli, kdy je vlastní srdeční aktivita nedostatečná. 

V dalším vývoji pak přišly kardiostimulátory, které byly schopny stimulovat nejenom pravou srdeční komoru, ale i pravou síň a mnohem více odpovídaly fyziologickému typu stimulace. S příchodem čipů pak bylo možné zavést mnoho programovatelných funkcí, včetně monitoringu na dálku.

Začínal v krabičkách od krému na boty. Kardiostimulátor pomáhá už 60 let

V současné době se používají nejvíce tzv. transvenózní dvoudutinové a jednodutinové kardiostimulátory podle toho, zda stimulují dvě nebo jen jednu srdeční dutinu (síň, komora). Koncem 90. let pak přichází zcela nová indikace ke kardiostimulaci, tedy současná stimulace levé a pravé komory srdeční s cílem docílit optimální synchronizace stahu obou komor u nemocných se srdečním selháním.

U všech těchto kardiostimulátorů se přes podklíčkovou žílu zavádějí do srdečních oddílů elektrody a připojí se k vlastnímu kardiostimulátoru, který se implantuje obvykle do podkoží pod klíční kost. Všechny stimulátory jsou dnes programovatelné, mají řadu volitelných parametrů, takže lze zcela neinvazivní cestou nastavit jejich program optimálně pro daného konkrétního pacienta.

Kontroly „na dálku“

V poslední době jsou přístroje vybaveny dálkovou monitorací, která umožňuje provádět kontroly „na dálku“. Samozřejmostí jsou dokonce i tzv. MR kompatibilní přístroje, pacient s takovým kardiostimulátorem může bez obav absolvovat i takové vyšetření, jako je magnetická rezonance, která byla až donedávna u lidí s kardiostimulátorem přísně kontraindikována.

Převratným nápadem se stalo již v 70. letech použití implantabilní kapsle, tedy kardiostimulátoru implantovatelného přímo do srdce. Nicméně pro nemožnost dosáhnout dostatečnou kapacitou baterií této malinké kapsle bylo od tohoto konceptu na několik desetiletí upuštěno.

Kardiostimulační systémy Nanostim a Micra představují skupinu tzv. “bezdrátových” kardiostimulátorů (leadless cardiac pacemakers), které se začaly používat v roce 2012. Přichycují se přímo do svaloviny srdce buď malinkou spirálkou v případě Nanostimu nebo pomocí 4 kotviček v případě Micry. 

Na rozdíl od běžných kardiostimulátorů se neskládají z vlastního stimulátoru, který se implantuje pod kůži pod klíční kost, a dále z elektrod, které se od stimulátoru vedou do srdce cévami, ale celý systém představuje pouze velmi malá kapsle, která se implantuje přímo do pravé srdeční komory. Tato kapsle v sobě kombinuje kardiostimulátor i baterie najednou a současně na svém povrchu obsahuje elektrody nutné ke stimulaci. 

První v Evropě. Lékaři pacientce zavedli nový bezdrátový kardiostimulátor

V případě bezdrátového stimulátoru Micra, která má tvar válečku o velikosti 2,6 centimetrů krát 6,7 milimetrů a její hmotnost činí pouze 1,75 gramů, se jedná o nejmenší kardiostimulátor na světě. Je tedy o cca 93 procent menší než běžné stimulátory a je asi desetkrát menší než tradiční kardiostimulátory a jeho životnost by měla dosáhnout 10 let. 

Implantace trvá zhruba 15 minut, pacient je při vědomí, zákrok je prakticky nebolestivý, znecitliví se jen místo vpichu zaváděcího katru. Při nekomplikovaném průběhu je pacient druhý den po implantaci propuštěn domů. Těchto intrakardiálních stimulátorů bylo v letošním roce naimplantováno již více jak 100 tisíc po celém světě.

Základní výhody intrakardiálně implantovaný stimulátorů:

  1. Nedochází k poruše vodičů (elektrod)
  2. Minimalizuje se riziko infekčních komplikací. 

První bezdrátový kardiostimulátor na světě implantoval právě profesor Neužil se svým týmem v prosinci 2012 jako tehdy novou, revoluční metodu. Druhý typ leadless stimulátoru Micra implantoval o rok později. Od té doby jich Na Homolce voperovali už více jak 400.

Vývoj by se ale ani zde neměl zastavit. Pracuje se totiž na několika dalších konceptech:

  1. První koncept je „bateryless“ kardiostimulátor, který by vůbec neměl baterii a energii by získával pomocí svalové aktivity pacienta.
  2. Druhým konceptem je kultivace kmenových buněk, které mají schopnost se elektricky samy aktivovat a po jejich implantaci by tak mělo srdce nový přirozený buněčný stimulátor.
Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

ANALÝZA: Čtyři Tádžici svlékli Putina do naha. Ten musí něco udělat

25. března 2024

Premium Sotva týden poté, co si Putin zajistil páté prezidentské období, masakr v Moskvě rozbil moderní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

KOMENTÁŘ: Smrtelné hříchy strany lidové aneb proč je KDU-ČSL na dně

29. března 2024

Premium KDU-ČSL je nejvíce „nemocným mužem“ vládní koalice, její podpora zamrzla kolem dvou procent. Proč...

V Choťánkách na Nymbursku hořel rodinný dům, hasiči museli vynést tlakové lahve

29. března 2024  12:03

Škodu 1,5 milionu korun způsobil ve čtvrtek požár rodinného domu v Choťánkách na Nymbursku....

Londýn rájem kriminálníků a islamistů. Konzervativci šokovali podivným videem

29. března 2024  12:01

Britská Konzervativní strana v rámci předvolební kampaně vytasila těžký kalibr. V krátkém klipu...

Korespondenční hlas by volič mohl „přebít“ osobně u urny, navrhují politici

29. března 2024  11:28

Více než 63 hodin čistého času strávili poslanci v lednu bitvou o možnost korespondenční volby pro...

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...