Na Václavském náměstí zpíval Ortel. My jsme právo, volali demonstranti

  • 258
V centru Prahy se v sobotu odpoledne sešly dvě protichůdné akce. Spodní část Václavského náměstí si zamluvili organizátoři demonstrace Solidarita s uprchlíky. Prostor před muzeem patřil akci Czexit - boj za naši kulturu a bezpečnou zem.

Pódium na Václavském náměstí obsadil po druhé hodině odpolední Tomáš Ortel, zpěvák stejnojmenné skupiny. Podle odhadů reportéra iDNES.cz přítomného na místě se u koně sešlo asi 300 lidí. Naproti tomu účastníků druhé z akcí bylo jen přibližně kolem dvacítky.

Po krátkém koncertu začaly projevy. „Islám je pedofilní, perverzní, zpátečnická doktrína,“ uvedla jedna z hlavních řečnic na demonstraci. Varovala před antifašisty. Na mysli měla zřejmě druhou z ohlášených akcí.

„Máme informaci, že se k nám blíží pravdoláskaři. Prosím, nereagovat na ně, ať nám policie zbytečně nerozpustí shromáždění,“ reagovala organizátorka Czexitu Lucie Hašková.

Policie obě akce monitorovala, podle mluvčí Ivety Martínkové byli policisté připraveni zasáhnout.

„Součástí jedné z nahlášených akcí je i pochod z Václavského náměstí k Úřadu vlády. I ten budeme sledovat a v případě potřeby budeme regulovat dopravu,“ uvedla Martínková v průběhu akce.

Nakonec policisté zasahovat nemuseli. „Nezaznamenali jsme žádné potíže. Policisté museli na náměstí řešit pouze auto zaparkované v pěší zóně, které muž vydával za petiční stánek. Po výzvě policie odjel,“ řekla Martínková ČTK.

Jak organizátoři akce Solidarita s uprchlíky, tak Czexitu si zamluvili část Václavského náměstí až do večera.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video