Policie rozehnala extremisty v Duchcově slzným plynem, našla 34 zbraní

  • 1598
Pravicoví radikálové se v Duchcově střetli s policejními těžkooděnci. Pokusili se prolomit zábrany, aby se dostali ke skupině Romů. To se jim však nepodařilo. Rozlícený dav museli policisté zklidňovat pomocí vodního děla i slzného plynu. Pět lidí, včetně dvou policistů, je zraněno.

Protiromská demonstrace Dělnické strany sociální spravedlnosti začala na náměstí Legií po patnácté hodině. Sešla se zhruba tisícovka příznivců. Když dořečnil předseda DSSS Tomáš Vandas, vydali se demonstranti za hlasitého skandování  různých hesel na pochod kolem místní romské lokality.

Střetu extrémistů s Romy zabránili těžkooděnci. "Po pár metrech si někteří extremisté nasadili kukly a vrazili do policejního kordonu. Prolomit se jim ho však nepodařilo. Policisté rozehnali útočníky s pomocí dělobuchů a nasměrovali je zpět na trasu pochodu," popsal situaci kolem 16. hodiny reportér MF DNES.

Policisté vytvořili barikádu, aby extremisté nešli napadnout Romy z náměstí Legií. (22. června 2013)

Extremisté se chvíli zastavili na ulici Skladištní, kde začali na policisty házet kameny a lahve. Policie použila vodní dělo a dýmovnice se slzným plyn. "Vše je plně v režii velitele zasahující jednotky, použití slzného plynu je možné," řekla krajská policejní mluvčí Šárka Poláčková.

Podle dostupných informací rozlícený dav zranil na hlavě fotoreportéra týdeníku Reflex a jednu z účastnic demonstrace. Při potyčce se zranili také dva těžkooděnci. Jeden z nich zůstal ležet na zemi a kolegové mu museli pomoci stranou. 

"Došlo k několika střetům pravicových radikálů s policií. Na místě je pět zraněných, jeden novinář, dva účastníci protestu a dva policisté," potvrdila mluvčí policistů Jana Matonohová. Ve všech případech se jedná o tržná poranění.

Situace ve městě byla velmi chaotická. Policii se však již podařilo účastníky protestu vrátili zpět na plánovanou trasu.

Zadrženo bylo 22 lidí, mezi nimi i jeden z organizátorů demonstrace. Družka ho chtěla bránit před těžkooděnci kamenem, nakonec si však útok rozmyslela.

Pořadatel akci po páté hodině oficiálně ukončil a policisté dav za pomocí dělobuchů a dalších prostředků rozehnali. Část radikálů už z města odjela, další ale ještě v ulicích zůstávají a na místě tak hlídkují dál i policisté.

Podle informací z místa neměl antikonfliktní tým příliš možnost situaci uklidnit. Před vyjednáváním byla většinou dána přednost fyzickým zásahům, které někteří přítomní hodnotí jako až neadekvátně tvrdé.

Stížnosti na hlasitou hudbu

Už před polednem na náměstí najelo pět policejních aut a deset dodávek s těžkooděnci. V pohotovosti bude celé odpoledne auto s vodním dělem i protiextremistický monitorovací vůz.

Romský mítink pořádaný občanským sdružením Konexe měl začít v Nádražní ulici v jedenáct hodin. Nakonec odstartoval před 13. hodinou, hudební vystoupení střídaly projevy "za lepší sousedský vztahy", jak uvedl jeden z organizátorů Miroslav Brož. V Nádražní ulici se sešly zhruba dvě stovky lidí.

Kulturní program měly zajištěny i děti, které komunita "uklidila" na skrytý dvůr, aby nebyly stresované pohledem na těžkooděnce a extremisty. Po třetí hodině se romská sešlost pomalu začala rozpouštět.

Na romském mítinku policie řešila stížnosti obyvatel na hlasitou hudbu. Dívku za mixážním pultem proto vyzvali k předložení občanky, aby zjistili, kdo za aparaturu odpovídá. Žena však průkaz odmítla ukázat, a tak ji policisté odvedli, což rozvířilo emoce. Lidé se začali hádat a musel je uklidňovat antikonfliktní tým.

Policie zabavila zbraně i nářadí

První větší skupina neonacistů přijela do Duchcova kolem půl druhé. Asi padesátka účastníků zamířila před demonstrací do restaurace na okraji města u výpadovky na Teplice. Další menší skupinky postupně přijíždějí auty.

Policie také hlídala příjezd do města. Desetiminutové kontrole zavazadlového prostoru i motorové části auta se nevyhnulo ani vozidlo redaktora a fotoreportéra MF DNES. "Zastavují každé auto, podezřelá pak pečlivě prohlédnou, jestli nepřiváží třeba nějakou zbraň," hlásil redaktor z místa.

Před demonstrací DSSS v Duchcově (22. června 2013)

Policisté zajistili celkem 34 zbraní a předmětů, které by se daly jako zbraň použít. "Jednalo se o baseballovou pálku, dřevěné palice, teleskopický obušek, nůž a dále několik druhů nářadí," doplnila mluvčí Matonohová.

Demonstrace se v Duchcově koná kvůli nedávnému napadení manželského páru skupinou Romů.

Krátce po oznámení demonstrace dělnickou stranou naplánovali romští aktivisté na stejný den a téměř stejné místo svou vlastní sešlost. Podle svých slov nechtějí provokovat, jejích cílem je nabídnout alternativu extremistickému shromáždění.

"Když se pořádají neonacistické pochody, lidé jsou ve stresu, jejich děti brečí, proto chceme vytvořit bezpečnou emocionální oázu. Je to šance pro Duchcovské jít na jinou akci než na tu, která propaguje neonacismus," řekla před časem aktivistka ze sdružení Konexe Ivanka Mariposa Čonková.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video