Někteří účastníci demonstrace proti imigrantům a EU si přinesli i šibenice (1....

Někteří účastníci demonstrace proti imigrantům a EU si přinesli i šibenice (1. července 2015) | foto: Yan Renelt, MF DNES

Okamura a spol. spílali vládě za běžence, při pochodu hrozili šibenicemi

  • 1139
Xenofobním skandováním a vyhrožováním šibenicí skončila před Úřadem vlády v Praze středeční demonstrace proti běžencům a Evropské unii. Protestu se zúčastnili poslanec Tomio Okamura nebo zpěvák Aleš Brichta. Policisté zadrželi pět lidí.

„V rámci shromáždění jsme řešili celkem pět osob. Jednu například pro přestupek proti veřejnému pořádku, neboť hodila po promotérech mítinku vajíčko, čímž narušila veřejný pořádek v přestupkové rovině. Dále jsem řešili delikty, že osoby neuposlechly výzev policistů,“ uvedl pro iDNES.cz mluvčí pražských policistů Tomáš Hulan.

Akce proti imigraci, kvótám a za vystoupení z EU začala odpoledne v dolní části Václavského náměstí. Demonstrace se podle odhadu policie zúčastnilo zhruba 700 lidí.

S proslovy vystoupil například Tomio Okamura z hnutí Svoboda a přímá demokracie, které akci svolalo, zpěvák Aleš Brichta nebo novinář Adam B. Bartoš. Účastníci vyzvali k uzavření hranic, vystoupení z Evropské unie nebo k demisi vlády.

Na náměstí dorazilo také zhruba dvacet proimigračních aktivistů, oba tábory se od sebe snažili udržet těžkooděnci.

Poté se účastníci vydali směrem ke Staroměstskému náměstí. Policisté se jim snažili zajistit volný průchod, několik odpůrců demonstrace ale neuposlechlo. Někteří skončili v policejních antonech. Na Okamuru, který šel v čele průvodu, lidé hodili několik vajec, žádné ho ale netrefilo.

Pochod mířil k Úřadu vlády, kam dorazil kolem 19. hodiny. Demonstranti po cestě vykřikovali hesla jako „Čechy Čechům“, „My jsme národ“ nebo „My jsme tady doma“. Účastníci, kteří varovali například před „hordami nadržených černochů“, třímali mimo jiné makety šibenic s nápisem „Za vlastizradu“. Té se podle demonstrujících dopustili někteří čeští politici.

Kritizovali zejména premiéra Bohuslava Sobotku, který se minulý týden účastnil jednání Evropské rady o kvótách pro přijímání uprchlíků. „Sobotko táhni“, skandoval jednu dobu dav.

Demonstrace proti uprchlíkům se konala v Praze i v úterý. Organizoval ji Blok proti islámu (více o akci čtěte zde).

Podívejte se na průběh úterní demonstrace:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video