Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stop vládě. Studenti rozšířili řady demonstrujících odpůrců pětikoalice

  20:02
Desítky studentů demonstrovaly ve čtvrtek v Praze proti chystaným daňovým opatřením vlády premiéra Petra Fialy. Vadí jim mimo jiné zátěž, kterou mohou představovat pro mladou generaci. Před Rudolfinem na pražském Alšově nábřeží se objevily transparenty jako „Stop vládě“ nebo „Tahle země není pro mladé“.
Studentská demonstrace Budoucnost neškrtneš (18. května 2023)

Studentská demonstrace Budoucnost neškrtneš (18. května 2023) | foto: Radek Vebr, MAFRA

„Jsem velmi občansky aktivní člověk, jsem předsedkyní České středoškolské unie. Zastupujeme zájmy středoškoláků, tudíž mi není lhostejné, co se v naší zemi děje. Spolu s dalšími lidmi, kteří jsou z různých spolků a iniciativ jsme se báli, co přijde s konsolidačním balíčkem vlády,“ vysvětlovala původní záměr svolané demonstrace Budoucnost neškrtneš její organizátorka, osmnáctiletá Adéla Kundrátová.

Původně do médií unikaly zvěsti, které by studentům výrazně „zatopily“, což se nakonec nepotvrdilo. Přesto našli iniciátoři mnoho důvodů, proč vyrazit do hlavního města sdělit svůj názor. „Kupříkladu nám vadí, že celý konsolidační balíček byl představený tak, že si máme všichni utáhnout opasky, všichni se uskromníme na úkor mladé generace. Abychom v budoucnu mohli říct, že na nás vláda myslí. To ale rozhodně není pravda,“ řekla.

Předčasný konec i psychické problémy, vysokoškoláky drtí sociální nejistoty

Zmínila, že z šetření OECD vyplývá, že Česko je po Rusku zemí, kde vláda nejhůře podporuje studenty a mladé lidi. Rovněž studenty drtí inflace, tedy drahé potraviny, nájemné či kolejné, čímž se studentský život stává velmi nedostupným. „Například dáte deset tisíc za maličký pokoj v Praze, to je absolutně hraniční na měsíční výdělek,“ popsala s tím, že aby jenom na samotný nájem studenti vydělali, musí posouvat školu na druhou kolej.

„Je drahé jízdné, tak studenti nemohou často jezdit domů, případně z domovů dojíždět na denní bázi do školy, aby ušetřili na nájmu. Také víme, že se mnoho chytrých lidí nedostalo na střední školy, protože máme nízké kapacity. Jenom proto, že máme kapacitní problémy a silné ročníky, neměli možnost se dostat na střední školy, kam chtěli. Vláda často nemyslí na spoustu věcí, které jsou pro nás důležité. Neslyší na to, neposlouchá nás,“ dodala Kundrátová, která dojela na akci z Ostravy.

Ze své pozice šéfky České středoškolské unie taky registruje příběhy, kdy lidé z ekonomicky slabších rodin nemají peníze na to, aby mohli jít studovat vysokou školu. Rodiče by je nemohli finančně podporovat, a sami by nezvládli vydělat na nájem, jídlo a další potřeby. Ačkoliv jsou koleje pořád levnější záležitostí než bydlení v privátu, je na nich každoročně přetlak, mnoho vysokých škol navíc vlastní koleje ani nemá, a tak jsou jejich studenti odkázání na bydlení v podnájmu.

Hlavně mě nevolejte k tabuli, prosí studenti. Sociální úzkostí trpí až třetina

Kundrátová zmínila, že ačkoliv šlo o apolitické setkání, přislíbili účast i členové mladých sociálních demokratů, zelených nebo mladí Piráti. „Vláda by měla více reflektovat naše názory a zvát nás k rozhodovacím procesům. Mladých pod třicet v politice a rozhodovacích procesech moc není. Naše názory nejsou prezentovány,“ štvalo ji spolu s dalšími účastníky.

„Vláda si námi ospravedlňuje své kroky“

S tvrzením Kundrátové, že Česko není místo pro život mladé generace, souhlasil i její kamarád Kilián Žák. Také jemu je osmnáct let a studuje cestovní ruch na střední škole. „Když se vláda odkazuje na to, že by se měla dělat politika pro mladé lidi a jejich budoucnost, přijde nám to jako braní si do úst něčeho, co je jenom ospravedlněním politiky, která na budoucnost mladých lidí nemyslí,“ řekl.

Kromě výše zmíněných argumentů dodal, že vláda nebojuje za rovnoprávnost mužů a žen, poukazuje ale také, že brání lidem z LGBT+ skupin uzavírat sňatky. „Také nemáme zodpovědnou klimatickou politiku, ačkoliv o tomto problému víme dlouho,“ sdělil.

Vrátil se také ke konsolidačnímu balíčku, ten je podle něj příliš nekonkrétní a neurčitý. „Jeho reálný dopad teprve uvidíme,“ řekl s tím, že už nyní ale má ve svém okolí studenty a rodiny, kterým vysoká inflace způsobuje mnohdy existenční potíže. Nebo jim znemožňuje studovat. „Znám hodně lidí ve svém okolí, kteří studují na vysoké škole a musí u toho pracovat. Ať už jde o půl úvazek nebo o plný úvazek, a do toho si složitě plánují, jak studovat.“

Akademici protestovali proti nízkým mzdám, vyzvali Fialu k řešení situace

Cílem čtvrteční demonstrace bylo soustředit studenty a mladé na jednom místě a zjistit, jestli dané problémy trápí malou skupinu lidí, nebo situaci vidí kriticky celá studentská obec. Pokud by si vyhodnotili, že druhá možnost je správně, pokusí se založit studentskou platformu, skrze níž by pak chtěli vést diskuzi s politiky.

„Chceme být, v zájmu zachování demokratické debaty, kritickým zrcadlem pro současnou vládu. Protože pokud demokracie na vládnoucím břehu nemá protibřeh, mohou se vlny nejistoty a nespokojenosti přelít do jiné řeky v podobě oligarchie, populismu a fašismu,“ nechali se slyšet zástupci studentů v tiskovém prohlášení.

„Proto jsme se, jako studenti a studentky, rozhodli vyjít do ulic a ukázat, že budoucnost se nedá škrtnout. Nepřijdeme si vyslyšeni. Rozhodli jsme se společně udělat akci, která propojuje jednotlivce, spolky, organizace a hnutí, kteří se nemusí na mnoha věcech shodnout, ale všem jde o jednu věc – o důstojnou budoucnost. Rádi bychom nadále tvořili širší studentskou platformu a obecně tuto myšlenku více rozvíjeli,“ dodali.

Žák ještě doplnil, že jsou otevřeni diskuzi s vládou, ale podle něj a jeho spolužáků se vláda se studenty schází pouze v případě nutnosti. „Vše nasvědčuje tomu, že nás vláda zneužívá. Nemůžu v tom být příliš konkrétní, protože nechci říkat něco, co není pravda, ale všechno nasvědčuje tomu, že jsme terčem populismu,“ uzavřel.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Nejdražší úleva na světě. V San Francisku otevřeli záchodky za 40 milionů

23. dubna 2024  9:43

Radnice v americkém San Francisku slavnostně otevřela veřejné toalety v přepočtu za 40 milionů...

VIDEO: V Malajsii se srazily dva vojenské vrtulníky, nehodu nikdo nepřežil

23. dubna 2024  9:38

Deset mrtvých si vyžádala srážka dvou vojenských vrtulníků v Malajsii. Vrtulníky se srazily ve...

D6 poblíž letiště uzavřela hromadná nehoda. Srazilo se šest aut a autobus

23. dubna 2024  9:09,  aktualizováno  9:36

Hromadná nehoda sedmi vozů na okraji Prahy uzavřela dálnici D6. Na 0,5. kilometru se srazilo šest...

Kolegu lídra kandidátky AfD zadrželi, dával Číně informace z europarlamentu

23. dubna 2024  8:38,  aktualizováno  9:07

Německá policie zadržela v noci v Drážďanech spolupracovníka Maximiliana Kraha, lídra kandidátky...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...