Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vládo, konej, vyzvali odboráři. Strop na energie jim proti zdražování nestačí

  7:00aktualizováno  13:38
Hodinu a půl trvala na Václavském náměstí v Praze demonstrace odborů s názvem Pět minut po dvanácté. Lídr ČMKOS Josef Středula v sobotu řekl, že akce má dát vládě najevo, že je potřeba pomáhat lidem a firmám. Předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása varoval, že inflace dopadá i na ceny zdravotnických pomůcek. „Vládo, konej!“ vyzvala odborářka zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková.

Na demonstraci měly podle organizátorů dorazit desítky tisíc lidí z různých koutů Česka. Policie však účast odhadla na jednotky tisíc. Předseda odborů Josef Středula na začátku demonstrace uvedl, že se neschází proto, že nemají co na práci. K lidem poté citoval Václava Havla. „Jsme tady proto, abychom dali vládě najevo, že je potřeba pomáhat lidem i firmám,“ řekl k davu.

„Není správné, aby si lidé museli hledat druhou nebo dokonce třetí práci. Chceme důstojnou práci, život i mzdu,“ vyjádřil se dále Středula a vyzval, aby vláda okamžitě zvedla minimální mzdu na 18 200 korun.

Demonstrace odborů na Václavském náměstí

Vedoucí odborových svazů zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková, která si po něm vzala slovo, zdůraznila, že třeba máslo před půl rokem stálo 30 korun. Nyní stojí 80 korun. „Kolik bude stát na Vánoce olej?“ ptala se davu, který ji podpořil potleskem a pískáním.

„Dnešní demonstrací chceme docílit toho, aby lidé, kteří mají konat, tak konali. Tedy vláda a Senát. Hypotéky narostly do obrovských rozměrů. Mladí dneska nemají kde bydlet,“ vyjmenovala problémy. „Vládo, konej!“ vyzvala Žitníková.

Ministr mi řekl, ať mu o inflaci nepovídám

Předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása zdůraznil, že drahota dopadá i na lidi, kteří jsou závislí na pomoci druhých. „Nedávno mi psala jedna stará paní. Pomozte mi, mám kyslíkový přístroj, který je na elektřinu a já ho nemohu zaplatit. Nemohu ale bez něj žít,“ citoval příběh Krása.

Ten také varoval, že dochází ke zdražování zdravotnických potřeb: „Když jsem byl nedávno za ministrem zdravotnictví, tak mi řekl, ať mu o inflaci nepovídám, že to není jeho téma.“

Máte potíže s placením svých účtů a nákupů kvůli zdražování?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 sobota 15. října 2022. Anketa je uzavřena.

Svou zástupkyni mají na demonstraci i odbory České pošty. Jejich předsedkyně Jindřiška Budweiserová zdůraznila, že poště chybí peníze na lepší mzdy. „Chceme, aby poštovní služby byly dostupné. Protože na venkově je to často poslední dotek státní správy,“ řekla Budweiserová, která také připomněla, že právě poštovní doručovatelé jsou mnohdy pro lidi na venkově jediným sociálním kontaktem.

Česko rozděluje vláda, a to na bohaté a chudé

Předseda odborových svazů KOVO Roman Ďurčo opět zdůraznil, že situace je vážná. „Ceny potravin v Česku rostou téměř nejrychleji v EU. Co na to vláda? Rozdává almužny,“ uvedl ve svém projevu.

Podle něj lidé pořád slyší, že si mají utáhnout opasky. „Teď si máme opasek utáhnout několikrát silněji a dát si na sebe svetr. To je pro nás nepřijatelné,“ řekl do davu, který mu za slova tleskal. Ekonomika se podle jeho slov začíná hroutit.

„Dnešní akce nemusí být poslední a může být i tvrdší,“ varoval. Po něm si vzal opět slovo Středula. „Vládo, prosím, uvědom si, že ti, co demonstrují, tak Česko nerozdělují. To rozdělujete vy, na bohaté a chudé,“ pronesl šéf odborů.

Podle něj od letošního ledna vláda udělala extrémně málo kroků. „Proč ještě nedávno říkala, že stropovat ceny nebude? Pak před volbami názor změnila. Je to náhoda, nebo neschopnost?“ dodal Středula. Po hodině a půl sobotní demonstraci zakončila hymna.

„Zdražování cítíme všichni“

Středula ještě před začátkem demonstrace pro iDNES.cz řekl, že přijdou ti, co mohou. Kolik lidí však dorazí, si netroufl odhadovat. „V odhadech jsem byl vždycky střízlivý. Každopádně, kdyby to bylo v řádech tisíců nebo desetitisíců, tak i to je hodně,“ uvedl Středula. Ten také poznamenal, že právě tohle je demokracie.

Kandidát na prezidenta za KSČM Josef Skála na demonstraci shání podpisy. | foto: Klára Fořtová

„Doporučoval bych, aby na to (demonstraci pozn. red.) odezva byla,“ komentoval dále šéf odborů. Ten také zdůraznil, že v rámci svého zaměstnání chrání lidi. „Vystupuji tady jako předseda odborů. Nebude tady nic v prezidentském smyslu,“ doplnil a opakovaně poté odmítl, že by na demonstraci sbíral právě podpisy na kandidaturu.

Naopak podpisy na místě sbírá kandidát KSČM Josef Skála, který má na místě i malý stánek. Na akci se sešla také skupinka s vlajkami KSČM. Mladý komunista reportérce iDNES.cz řekl, že přišel, protože ho se*e pravicová vláda, která nic nedělá pro lidi. „Omezují svobodu. Už dva roky jsem dospělý, platím plné jízdenky, a ty ceny jsou neskutečný,“ řekl asi 20letý muž, který dorazil ze západních Čech.

Lidé, kteří dorazili na demonstraci, se již postupně z hlavního nádraží přesunuli na Václavské náměstí. Například paní Lenka ze svazu potravinářů ještě před začátkem akce pro iDNES.cz zdůraznila, že krize se dotýká každého. „Zdražování cítíme všichni,“ uvedla při přípravě transparentu u hlavního nádraží.

Co nás přivedlo? Ceny, nejistota, zdražování a důchod, říkají demonstranti

„Jsme tu proto, aby to nebylo horší, než už to je. Určitě se nám to nelíbí, vláda měla konat něco ohledně cen, nejen energií,“ doplnila paní Lenka. K ní se přidal i Jiří Duben, který rovněž patří do svazu potravinářů. Na akci to neměl daleko, je totiž z Prahy.

„Nevíme, kolik nás bude. Samozřejmě jsme dali lidem echo, aby přišli. Chceme ukázat, že máme zájem na řešení. Nejde jen o zaměstnance, ale i firmy,“ komentoval pan Jiří. Podle něj vláda mluví o zastropování pro lidi, ale na firmy vůbec nemyslí.

Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  19:40

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

Chcete peníze? Máme otázky! Jourová jménem Bruselu griluje Ficovu vládu

25. dubna 2024  19:25

Nikdo si nepřeje, aby Slovensko přišlo o peníze z evropských fondů, řekla ve čtvrtek...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...