Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chuligánům ze Staromáku hrozí až šest let. Akci nešlo zakázat, říká právník

  16:21
Násilníkům, kteří se po konci nedělní demonstrace proti vládním opatřením na Staroměstském náměstí v Praze střetli s policií, hrozí za výtržnosti až šest let vězení. Město akci předem zakázat nemohlo, pokud nemělo důkazy, že během ní budou porušována vládní nařízení, řekl ústavní právník Jan Kudrna. Povolení akce městu vyčetl ministr vnitra Jan Hamáček.
Policie na Staroměstském náměstí použila obrněný transportér, slzný plyn i...

Policie na Staroměstském náměstí použila obrněný transportér, slzný plyn i vodní děla. Dav rozhání koňmi. Na místě jsou zranění. (18. října 2020) | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Vláda s účinností od 14. října omezila mimo jiné shromáždění podle práva shromažďovacího, a to na nejvýše 500 účastníků. Shromáždění mohou být ve skupinách po nejvýše 20 účastnících a při zachování rozestupů mezi skupinami účastníků alespoň 2 metry. 

Svolavatel zmíněného shromáždění ve svém ohlášení oznámil 500 účastníků shromáždění. Nicméně na nedělní demonstraci proti vládním opatřením na Staroměstské náměstí v Praze nakonec dorazilo zhruba dva tisíce lidí. Organizátoři tak nedodrželi stanovený limit v počtu účastníků, lidé nedodržovali ani rozestupy. 

Akci tak předčasně ukončil úředník pražského magistrátu. „Policie na místě svolavatele poučila o tom, že shromáždění porušuje nařízení. Ten zpočátku nijak nereagoval, proto úředníci magistrátu vyzvali svolavatele k ukončení akce,“ uvedl mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman. 

Ústavní právník Jan Kudrna

„Takový postup byl v souladu se zákonem. Základní povinností svolavatele je, aby shromáždění proběhlo v poklidu a v souladu se zákonem. To se týká jak vydání základních organizačních pokynů, tak zajištění dostatečného počtu pořadatelů, organizace přístupových tras, je-li účastníků více a přijetí dalších opatření,“ vysvětlil iDNES.cz ústavní právník Jan Kudrna.

Při protestech bylo zraněno 25 policistů, sedmnáct z nich skončilo s pohmožděninami. Kriminalisté v pondělí zatím obvinili dva zadržené. „Za násilí proti úřední osobě a výtržnictví jim hrozí až šest let odnětí svobody,“ potvrdila policejní mluvčí Eva Kropáčová. Ze stejných trestných činů podezřívají dalších 12 lidí.  

Za nerespektování vládních opatření týkající se nenošení roušek, nedodržování rozestupů, ale také nerespektování limitu 500 účastníků hrozí pokuta od 20 000 do 2 000 000 korun.

Praha akci nemohla zakázat

Uskutečnění demonstrace v neděli v rozhovoru pro iDNES.cz zalitoval i ministr vnitra Jan Hamáček. „Bohužel, pokud mu to magistrát povolí, nebo příslušný správní úřad, policie zasáhnout nemůže,“ uvedl ministr na dotaz jak se policie k demonstracím postaví příště. Na nedělní demonstraci totiž zaznělo, že se plánují další podobné akce.

Nicméně pražský magistrát nemohl nedělní demonstraci nijak zakázat. „Shromáždění se neschvalují, ale pouze ohlašují. Jejich konání je totiž zakotveno v základní listině práv a svobod a vyplývá z ústavy,“ dodal Hofman. 

Účet za násilí při protestu: 144 zadržených, 14 podezřelých, 25 zraněných

„Magistrát obecně nemá pravomoc povolovat či nepovolovat demonstrace. Zákon umožňuje zakázat demonstraci jen ve výjimečných případech. Ani jeden z důvodů vyjmenovaných v zákoně však nebyl použitelný pro tento případ,“ uvedl pro iDNES.cz primátor Zdeněk Hřib.

Shromáždění může být zakázáno například v situaci, kdy oficiální ohlášený účel shromáždění podněcuje k násilí nebo jinak porušuje zákon – to nedělní demonstrace nesplňovala. Oficiálním účelem nedělního shromáždění totiž bylo dle ohlášení svolavatele „Demonstrace za práva a svobodu občanů v době korona krize“.

„Města tak nemají možnost, jak takové akce zakázat. Je zřejmé, že účastníci akce či svolavatel zneužili zákona a svolali veřejné shromáždění tak, aby neexistovala možnost, jak jej předem zakázat,“ popsal mluvčí magistrátu. 

Mohlo se zvolit jiné místo

Jejich slova potvrzuje i Kudrna. „Pokud úřad neměl podložené indicie ukazující, že shromáždění sleduje jiný účel, než ohlášený, že lze mít za podložené, že neproběhne pokojně, nebo dojde k porušení zákona, potom shromáždění mohl a měl zakázat. Pokud takové podklady neměl, potom shromáždění zakázat nemohl a mohl pouze použít institut rozpuštění shromáždění v okamžiku, kdy se ukázalo, že zákon je porušen,“  uvedl. 

Podle ústavního právníka měl možnost magistrát navrhnout jiné místo konání, například na více rozlehlém místě. Hamáček také v reakci na demonstraci uvedl, že se musí zvážit, jestli další demonstrace nezakázat. Podle Kudrny takovou variantu umožňuje krizový zákon. 

„Úplný zákaz by měl případně nastoupit až tehdy, když se ukáže, že ani mírnější omezení nevedou k výsledku. Mohlo by se v Praze jednat například využívání rozlehlejších míst, kde se jednak účastníci mohou více rozprostřít, jednak případný zásah policie není tolik omezen limitovanými odchozími trasami, jako je tomu například v ulicích Starého města,“ dodal. 

Demonstrace se zvrhla v pouliční bitku s policií (18. října 2020):

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Na jihozápadě Ruska se zřítil bombardér, piloti se katapultovali

19. dubna 2024  7:27,  aktualizováno  7:52

Ve Stavropolském kraji na jihozápadě Ruska se zřítil ruský strategický bombardér Tu-22M3, který se...

Exploze v Íránu, podle Američanů zaútočil Izrael. Ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17,  aktualizováno  7:45

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

Magnesia Litera 2024

19. dubna 2024  7:35

Anketa Magnesia Litera vyvrcholila 18. dubna předáním cen. Knihou roku se stal román Hella rusistky...

USA vetovaly palestinskou žádost o plné členství v OSN. Hamás to odsoudil

19. dubna 2024  6:40,  aktualizováno  6:44

Spojené státy v pátek svým vetem v Radě bezpečnosti zablokovaly palestinskou žádost o plné členství...

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...