Poslanci vzkazují demonstrantům: vytrvalost i smysluplnější věci na práci

  9:32aktualizováno  10:22
Vytrvalost, podporu, ale i výlet někam k vodě - to přejí čeští poslanci lidem, kteří se v neděli chystají na demonstraci na pražské Letné. Na tu by podle organizátorů mělo dorazit 200 až 350 tisíc lidí. Redakce iDNES.cz oslovila z každé strany několik zástupců. Podívejte se, co poslankyně a poslanci demonstrantům vzkazují.

1 ANO

Svůj vzkaz k demonstrantům vyslali i někteří členové vládního hnutí ANO. Například Jaroslav Faltýnek podle svých slov respektuje právo každého vyjádřit vlastní názor. „Ale věcně jejich důvodům vlastně vůbec nerozumím. Nezávislou justici máme a nikdo kromě organizátorů to nezpochybňuje,“ podotkl Faltýnek.

Jeho stranický kolega Martin Kolovratník si váží možnosti svobodně vyjádřit vlastní názor. K demonstrantům by však vyslal prosbu. „Nevěřte hned všemu, co vám někdo předkládá. Buďte kritičtí, používejte selský rozum a analyzujte informační zdroje. Naše země je úspěšná a bylo by škoda, kdybychom se vzájemnými hádkami připravili o možnost být těmi nejlepšími v celé Evropě.“

Současnou ekonomickou situací částečně argumentoval i premiér Andrej Babiš. „Samozřejmě i Sněmovna se může rozpustit. Ale doufám, že se to nestane, protože České republice se nyní daří,“ řekl po sobotní návštěvě u prezidenta Miloše Zemana v Lánech. 

Demonstrace jej mrzí i kvůli ministryni spravedlnosti Marii Benešové, které protestující nevěří. „Je mi to líto hlavně kvůli paní ministryni. Podle mne není důvod proti ní protestovat,“ připomněl fakt, že Benešová v minulých dnech předložila návrh novely zákona o státním zastupitelství, kterým demonstrantům vychází vstříc. 

2 PIRÁTI

Předseda strany Ivan Bartoš by demonstrantům poděkoval za to, že nemlčí. „Občanská společnost je zásadním pilířem demokracie a obavy, které vás vedou do ulic a náměstí v městech po celé České republice, zcela chápu. Demokracie vyžaduje práci, péči i osobní angažovanost. Díky za ni,“ vzkázal.

Podle Mikuláše Peksy je důležité nedemonstrovat proti jedinci. „Demonstrujeme za právní stát, nezávislou justici, šetrné zemědělství, modernizaci státu, důvěryhodné podnikatelské prostředí a dobrou pověst České republiky v zahraničí.“

„Během jednoho dvou let se změny ve směřování společnosti nemusí projevit, ale v horizontu pěti až sedmi let jde změnit téměř cokoli. Proto je klíčové společně uhlídat nezávislost justice,“ podotkla poslankyně Olga Richterová.

3 ODS

Předseda opoziční ODS Petr Fiala vyjádřil demonstrantům podporu. „Vážím si všech, kteří se demonstrace zúčastní a klidně a jasně vyjádří svůj názor. Volání po změně je stále silnější a jsem si jistý, že jí společně dosáhneme,“ sdělil pro iDNES.cz.

Svůj vzkaz demonstrujícím na pražské Letné poslala i Miroslava Němcová. „Ochrana svobody a demokracie je to nejdůležitější, co máme dělat. Musíme se ozvat, abychom se z občanů nestali zaměstnanci Andreje Babiše a rukojmími Miloše Zemana.“

To poslanec Jan Skopeček si přeje, aby ve stejném počtu jako na demonstrace chodili lidé i k volbám. „Ať volí standardní politické strany, nikoliv podnikatelské či marketingové projekty. A ještě lépe ať volí politické strany, které chtějí snížit státní přerozdělování a dotace do podnikání. Pak bychom tu neřešili ani aktuální dotační kauzu Andreje Babiše a hlavně bychom neničili volný trh,“ uvedl Skopeček.

4 ČSSD

Redakce iDNES.cz v pátek před polednem oslovila i osm poslanců za ČSSD. Žádný z nich však na dotaz do neděle nereagoval. 

5 SPD

„V demokracii má každý právo demonstrovat a projevovat svůj názor, je ovšem paradoxem, ze cílem těchto demonstrací je odvolání konkrétních politiků, ale vystupují tam zároveň jiní politici ze stran, které vytrvale ve Sněmovně blokují přijetí zákona SPD o odvolatelnosti politiků,“ podivuje se předseda hnutí SPD Tomio Okamura. 

Poslankyně Tereza Hyťhová demonstrantům nabídla na neděli jiný program. „Pokud opravdu nemají tito lidé nic lepšího a smysluplnějšího na práci, měli by jít k někam k vodě,“ uvedla Hyťhová.

6 KSČM

Jiří Dolejš by demonstrantům popřál, aby v neděli při cestě domů zvážili, že skutečná změna není o střídání vybraných figur. „Musí myslet na materiální situaci chudší části populace. Kdo chce v tom být lepší než Babiš a jeho vláda, měl by to ukázat pozitivním programem růstu životní úrovně obyčejných lidi a ne jenom elit,“ vysvětlil Jiří Dolejš.

Místopředseda strany Stanislav Grospič naopak podotkl, že se demonstrace účastnit nebude. „Budu na pietním aktu v Lažánkách, tak jako každý rok,“ doplnil.

7 KDU-ČSL

Podle Pavla Bělobrádka je nejdůležitější vytrvalost, trpělivost a naděje. „Jak říkal T. G. M., rozčilení není program, a cesta k cíli nebude ani jednoduchá, ani krátká, ale pravda nakonec zvítězí,“ uvedl.

I přesto, že demonstrace podle poslance Mariana Jurečky nemusí vést k naplnění požadavků demonstrantů, je podle něj důležité se ozvat. „Svobodný projev názoru a právo shromažďovací je základním pilířem vyspělé demokracie, není zpochybňováním voleb, ale je svědomím společnosti, která se má ozvat, pokud se dějí věci, které jsou mimo běžnou politickou kulturu,“ přiblížil Jurečka.

8 TOP 09

„Vážím si toho, že nelitují času a energie, aby jasně řekli, že si nechtějí nechat vzít právní stát a férové prostředí,“ uvedl Miroslav Kalousek. Demonstraci chápe jako protest za férové prostředí, kde si může každý svobodně vybrat svoji alternativu. „Zatímco fenomén Babiš to férové prostředí likviduje,“ dodal.

Podle první místopředsedkyně strany Markéty Pekarové Adamové demonstranti sami nejlépe vědí, proč na demonstrace přijíždějí ze všech koutů Česka. „Snad jen – nenechte se odradit řečmi kohokoliv, protože vyjádřit názor formou demonstrace je bytostně demokratická záležitost a ukazujete tím, že česká občanská společnost existuje a je početná. Myslím, ze Václav Havel by na to byl pyšný,“ podotkla.

Karel Schwarzenberg prosí demonstranty především o výdrž. „Vy jste zastoupili cestu demonstracemi, která oživila občanskou společnost u nás. Ale to nejde rychle, zvítězit se dá pouze, když vydržíte,“ přiblížil. 

9 STAN

Předseda hnutí Vít Rakušan by demonstrantům především rád poděkoval. „Protože občanská společnost, která je zdravá, stojí na slušném, nenásilném vyjádření názoru. A toto všechno demonstranti splňují,“ vysvětlil. Podle něj by však demonstrující měli také zvážit vlastní angažovanost v politickém životě.

Petr Gazdík by demonstrantům vzkázal, že má na tuto vládu stejný názor. „Já vám mohu slíbit jen jedno: STAN je a bude tvrdou opozicí a bude dál lidem vysvětlovat, proč by Babiš rozhodně premiérem být neměl,“ dodal.

10 Jednotní - alternativa pro patrioty

Svůj vzkaz demonstrantům vyslal i bývalý člen SPD a nynější představitel hnutí Jednotní – alternativa pro patrioty Lubomír Volný. „Je krásné žít v zemi, kde můžete takto bezpečně, v klidu a svobodně demonstrovat proti legitimnímu vítězi demokratických voleb. Užívejte, prosím, své svobody a svých práv způsobem, který bude respektovat i ty mé,“ vzkázal.

11 Trikolora

Redakce oslovila i někdejšího člena ODS a zakladatele hnutí Trikolora Václava Klause mladšího. Ten však demonstrantům nic vzkazovat nechce. „Nebudu nic nikomu vzkazovat. Nezlobte se,“ vzkázal pouze.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Fakulta přijme po střelbě nová opatření, rámy nebudou, chystá se krizový nácvik

19. března 2024  8:47

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například...

Co přinese mimořádná schůze? Nebude to jen o vulgaritách, říkají poslanci

19. března 2024  8:38

Poslanci se na mimořádné schůzi „k bezpečnostním hrozbám“ Česka sejdou v úterý odpoledne. Podle...

Babiš napsal, že je pro obnovení územní celistvosti Ukrajiny, včetně Krymu

19. března 2024  6:05,  aktualizováno  8:30

Předseda opozičního hnutí ANO, bývalý premiér Andrej Babiš vytáhl silnou kartu, aby otupil kritiku...

Za ovlivnění rozsudků chtěl podle žaloby soudce Sovák 50 milionů. Prý si to nepamatuje

19. března 2024  8:30

Bývalý soudce Vrchního soudu Zdeněk Sovák v úterý stane před pražským Městským soudem obžalovaný ze...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...