VIDEO: Stoupenci DSSS protestovali u pražského nádraží proti neziskovkám

  • 228
Zhruba sedmdesát stoupenců Dělnické strany sociální spravedlnosti protestovalo v sobotu odpoledne u pražského hlavního nádraží. Podle slov předsedy Tomáš Vandase mělo shromáždění za cíl upozornit na to, že část tuzemských neziskovek spíše než o pomáhání usiluje o ovlivňování politiky.

Protest začal v pražské Wilsonově ulici ve čtrnáct hodin. U nádrží se sešlo několik desítek příznivců Dělnické strany, kteří si s sebou mimo jiné přinesli stranické vlajky.

„Nemáme nic proti neziskovým organizacím, které pomáhají seniorům, sociálně slabým, nemocným dětem a podobně. Protestem jsme však chtěli upozornit na problém neziskového sektoru, který má podle nás spíše politický charakter,“ řekl iDNES.cz předseda DSSS Tomáš Vandas.

Demonstrací se prý účastníci chtěli především vymezit proti fungování neziskových organizací, které jsou například nejasně financované ze zahraničních zdrojů a spíš než aby pomáhaly, vyvíjejí politickou aktivitu a snaží se získat vliv na různé politické organizace či přímo na politiky.

„Konkrétně nám vadí třeba aktivismus Člověka v tísni, což je nezisková organizace při České televizi, která z peněz daňových poplatníků i koncesionářů podporuje i projekty v zahraniční na pomoc imigrantům. Chová se politicky aktivisticky a ne podle toho, na co by skutečně měla být zaměřena. Aktivity neziskovek a jejich podpora by měla být určena především našim lidem,“ doplnil.

Akci pořádala pražská pobočka Dělnické strany. Přišlo na ni zhruba šedesát až sedmdesát lidí. „Akci považujeme v tomto směru za úspěšnou. Je podle nás potřeba na tyto problémy upozorňovat,“ zhodnotil Vandas.

U nádraží se protest podle jeho slov konal z části i kvůli symbolické rovině. „Volba lokality se může zdát nesouvisející, avšak podle nás by se měl neziskový sektor zaměřit hlavně na pomoc sociálně slabým. Hlavní nádraží je  oblast problematická koncentrací některých lidí, závislých a podobně. Právě tam jsme proto chtěli upozornit na problémy, které se týkají  Prahy,“ uzavřel.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue