Živá kultura bude jen v jogurtech, znělo demonstrací u ministerstva

  • 36
Před ministerstvem kultury demonstrovalo přes dvě stě lidí. Zástupci a příznivci nejrůznějších kulturních oborů protestovali proti tomu, jak ministryně Alena Hanáková vede obor a jaké původně plánovala škrty v oblasti živé kultury.

Podnětem k demonstraci byly škrty na ministerstvu. Už tak nízká částka vyčleněná v uplynulých letech na granty pro živé umění měla klesnout v letošním roce o dalších  zhruba 92 milionů. Ministerstvo sice na poslední chvíli peníze našlo, ale organizátoři protest neodvolali. (více o důvodech demonstrace zde)

"Příští rok tu budeme protestovat zase a další už třeba nebudeme vůbec," zaznělo několikrát z pódia s tím, že je třeba systémové změny při rozdělování peněz. Častý byl i požadavek, aby na ministerstvu rozhodovali opravdoví odborníci.

Organizátoři pak připomněli, že kroky ministerstva spojili v odporu umělce z celé řady oborů: tanečníky, výtvarníky, hudebníky, nakladatele a další.

"Spousta šikovných umělců opouští republiku ne proto, že by chtěli, ale že tu necítí podporu," uvedl Vojtěch Fülep z La Putyky.  Ministryně Hanáková už dříve avizovala, že za demonstranty nepřijde. "Na ulici se nedá diskutovat," řekla v rozhovoru iDNES.cz. (celý rozhovor najdete zde)

Co je živá kultura?

Do takzvané živé kultury se řadí nezávislá divadelní a taneční představení, výstavy výtvarného umění, koncerty a festivaly, vydávání kulturních časopisů, autorská čtení, literární festivaly a mnohé další aktivity. Peníze na tyto projekty se rozdělují v otevřených grantových soutěžích pomocí odborných grémií.

Přijala ale delegaci organizátorů protestu. Ti po návratu tlumočili slova ministryně, že peníze hledala sama a navýšení rozpočtu nesouvisí s ohlášenou demonstrací. Také uvedla, že našli společná témata nad kterými se mají sejít i v budoucnu.

TOP 09 jednal se Mathém

Jak dlouho ale ministryně vydrží v čele resortu kultury není ale vůbec jisté. TOP 09 už s ní prý došla trpělivost a hledá za ni náhradu. (více zde)

Jan Vávra z iniciativy Za Česko kulturní také uvedl, že ministryně se při pohledu z okna některé transparenty dotkly. Vidět bylo možné nápisy: Schwarzenbergu při hudbě a poezii si schrupneš líp, Živá kultura už jen v jogurtech, 09 Topka živé kultury stopka, Santakot granty nedává (v narážce na náměstka ministryně martina Sankota).

Transparent "Brno chce zůstat kulturní" nesl známý výtvarník František Skála, na pódiu zazpívala Lenka Dusilová a mezi demonstranty se objevila i Táňa Fišerová. Demonstrace byla přesně v 17:00 ukončena. Na závěr mohli účastníci hodit na připravené plátno jogurtem s živou kulturou. Kelímky rozdávaly hostesky příchozím.

MF DNES přinesla informaci, že Hanákovou by mohl ve funkci nahradit končící šéf Akademie múzických umění (AMU) Ivo Mathé. Ten se ve čtvrtek podle ČTK sešel s vedením TOP 09 a potvrdil, že strana ho v této záležitosti oslovila. "Je to vysoko ve vzduchu, až ve stratosféře," prohlásil Mathé po schůzce, kterou označil za velmi neformální a předběžnou.

Petr Gazdík, předseda hnutí Starostové a nezávislí, které je partnerem TOP 09 a podle vzájemné dohody obou politických uskupení za resort kultury odpovídá, v podvečerním rozhovoru v České televizi uvedl, že "v tuto chvíli" je ministryní kultury Hanáková. "A myslím, že v příštích dnech se na tom nic měnit nebude," dodal.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video