V Praze se znovu demonstrovalo za odstoupení Babiše, dorazilo 15 tisíc lidí

  • 1421
V Praze proběhla další demonstrace za odstoupení premiéra a lídra hnutí ANO Andreje Babiše. Protestující se sešli na Václavském náměstí, pochodem poté zamířili k úřadu vlády. Na Klárově dostali prostor k vyjádření opoziční politici. Policie odhaduje, že akce se zúčastnilo asi 15 tisíc lidí.

Před Strakovou akademií demonstranti vyzývali Babiše, aby přišel mezi ně. Premiér ale ve stejné chvíli byl na schůzce s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech. Protestující na místě také nechávali papírové obrázky strak. 

Pochod skončil nedaleko Strakovy akademie na Klárově, kde následoval hlavní program demonstrace včetně vystoupení opozičních politiků. Organizátoři chtěli nabídkou prostoru k jejich vystoupení ukázat, že existuje alternativa k volbě hnutí ANO. 

„Bez politiků nelze politiku dělat. Proto dostanou prostor k vyjádření,“ řekl na zahájení demonstrace předseda spolku Milion chvilek Mikuláš Minář.

Na Klárově vystoupil například předseda Pirátů Ivan Bartoš. Řekl, že skandály okolo premiéra Babiše podle něj „dusí Česko“. 

Akce se zúčastnil také první místopředseda TOP 09 Tomáš Czernin. Řekl, že část voličů hnutí ANO je frustrována politikou. 

Podle předsedy STAN Víta Rakušana je třeba voliče ANO přesvědčit, že se mohou mít lépe i bez Andreje Babiše. Stoupenci opozice se o to ale musí zasadit vlastními činy, dodal. 

Rakušan upozornil, že Babiš dokázal oslovit mnoho lidí zklamaných z politického vývoje. Podle něj politici nesmějí voliči hnutí ANO pohrdat, ale musí se snažit pochopit jejich problémy a pomoci jim s jejich řešením. Základem je podle něj diskuse s vlastními sousedy a angažovanost ve společenském životě. Vyzval i k zapojení lidí do politických stran.

„Andreje Babiše porazíme jedině ve volbách. Pojďme do toho společně,“ řekl během svého vystoupení předseda KDU-ČSL Marek Výborný. Podobně jako Bartoš se domnívá, že je potřeba dosáhnout změny volebního zákona, aby každý hlas měl stejnou váhu. 

Ke spolupráci vyzvala i Miroslava Němcová z ODS. Zdůraznila, že její strana má i jiný program než kritiku Babiše, podle ní ale nelze problémy premiéra přehlížet, protože jsou pro českou politiku naprosto zásadní.

„Naší vizí musí být spolupráce. Musíme vyzvat ke spolupráci ty politické subjekty a ty voliče, co jsou přesvědčeni, že prvořadý úkol je postavit se toxickému spojení Babiš-Zeman-Okamura-Filip,“ řekla.

Minář na úvod demonstrace vyzval také předsedu KSČM Vojtěcha Filipa, aby se veřejně omluvil za své výroky, v nichž naznačil možnou zodpovědnost spolku Milion chvilek za kybernetický útok na nemocnici v Benešově.

„Nesluší se, abyste jako poslanec Parlamentu České republiky estébáckým způsobem lhal, strašil lidi terorismem nebo státním převratem. Vyzývám vás, abyste se za svou lež veřejně omluvil, jinak budeme muset zvážit, zda se nehájit právní cestou ,“ řekl Minář. Jeho slova protestující uvítali skandováním „žalovat“.

Na situaci na místě dohlížela policie, dopravu na náměstí nemusela omezit.

Lidé na demonstraci přišli s transparenty vyzývajícími k demisi premiéra, mají české i evropské vlajky, bubínky a píšťalky. Novinkou proti předchozím demonstracím byly „auditní věnce“ udělané po vzoru adventních, které odkazují na audit Evropské komise. Podle něho je premiér ve střetu zájmů kvůli holdingu Agrofert, který vložil do svěřenských fondů. 

Na facebookových stránkách k demonstraci oznámilo záměr přijít 2600 lidi, dalších 9700 účast zvažovalo.

Milion chvilek tento týden pořádá závěrečnou sérii demonstrací před vánočními svátky. V pondělí se uskutečnily protesty v menších městech, v úterý se koná demonstrace v Praze a ve čtvrtek se uskuteční protesty v krajských městech mimo metropoli.

Daří se podle vás Milionu chvilek stávat se díky i účasti zástupců některých politických stran na demonstraci širokou opoziční platformou?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 úterý 24. prosince 2019. Anketa je uzavřena.

Milion chvilek pořádal také dvě největší veřejná shromáždění po listopadu 1989 na pražské Letné. V červnu dorazilo podle organizátorů na 250 000 lidí. Podle údajů mobilního operátora T-Mobile to bylo až 283 000 demonstrantů, policie operovala s číslem kolem 200 000 demonstrantů.

Podobný počet lidí přišel také 16. listopadu - policie uváděla 250 000 účastníků, T-Mobile 257 000.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video