Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Politici se snaží ovládnout veřejnoprávní média, protestoval Milion chvilek

  17:40aktualizováno  18:46
Iniciativa Milion chvilek pro demokracii podpořila veřejnoprávní Českou televizi happeningem, který se konal nejen před budovou televize na Kavčích horách, ale i v několika regionech. Spolek znepokojil způsob odvolání dozorčí komise Rady ČT. Vystoupil předseda hnutí Benjamin Roll či senátoři Marek Hilšer a David Smoljak.

Happening začal v 18 hodin, jejich symbolem byly „večerníčkovské“ čepice z novin. Odvolání dozorčí komise Rady ČT se má v úterý zabývat volební výbor Poslanecké sněmovny. Milion chvilek pro demokracii 17. listopadu před budovou České televize pořád podobnou demonstraci, která probíhala v autech a byla na obranu nezávislosti ČT a veřejnoprávních médií.

Předseda Milionu chvilek pro demokracii Benjamin Roll nejdříve poděkoval všem organizátorům akce. „Kam se to řítíme. Každý den sledujeme, jak se náš stát rozpadá,“ začal Roll. Zmínil nezvládnutí pandemie, zrušení superhrubé mzdy, ale i události ohledně otrávené řeky Bečvy.

„Nejmocnější lidé v České republice zneužívají pandemii. Jedinou naší nadějí je, že se o všech těchto problémem dozvídáme skrze novináře. Ti jsou však čím dál více pod tlakem,“ doplnil Roll.

Demonstrace v autech. Zvyšuje se tlak na ČT a bude hůř, varoval Roll

Dále vystoupila Veronika Jiravová, koordinátorka Milionu chvilek, která přečetla text Zdeňka Šarapatky, ve kterém rozebral nezákonnost jednání Rady ČT.

„Veřejnoprávní média představují velice důležitý pilíř pro zachování demokracie, stejně jako například soudy. Veřejná média mají za úkol nás informovat a nastavovat politikům zrcadlo,“ řekl na úvod svého výstupu Marek Hilšer.

„Po dvaceti letech jsme opět svědky toho, jak se politici snaží ovládnout veřejnoprávní média. Je tragické, že se situace zhoršuje. Nesmíme dopustit, aby veřejnoprávní média sloužila politikům, musí sloužit občanům,“ uzavřel Hilšer.

Vystoupil také senátor David Smoljak. „Už jsme tady potřetí a asi ne naposledy. Zítra zasedá volební výbor, který si nechal zpracovat analýzu k odvolání dozorčí komise Rady ČT. Ta zpráva nabízí stejný závěr jako analýza, kterou si nechal zpracovat Senát,“ uvedl na začátek Smoljak.

„Je hrozné, že člen Rady, který má chránit veřejnoprávní médium se naopak snaží ho rozložit, uzavřel Smoljak s tím, že doufá, že celá situace dobře dopadne.

V listopadu předseda iniciativy Benjamin Roll upozornil na stupňující se tlak na ČT, který podle něj může vrcholit v příštím roce po volbě části rady.

„Nezávislá veřejnoprávní média jsou základním garantem toho,že politická diskuse probíhá skutečně svobodně. Jednání a výroky radních Lipovské, Matochy a Veselého vytváří tlak na práci novinářů a snižují důvěryhodnost Rady ČT. Poslanci by se měli jednoznačně postavit proti všem snahám destabilizovat Českou televizi,“ řekl k důvodům demonstrace Roll. 

Demonstrace se účastnil například senátor Marek Hilšer či senátor a scénárista David Smoljak, podle kterého hlavním kritériem pro volbu nových radních (Lubomíra Veselého, Pavla Matochy a Hany Lipovské) nebyla jejich odbornost a kompetence, ale jejich kladný postoj k hnutí ANO a negativní k současnému vedení televize.

Desítky osobností vyzvaly zákonodárce, aby odvolali členy Rady České televize, kteří sesadili dozorčí komisi. Napsali to v otevřeném dopisu premiéru Andreji Babišovi (ANO), který dnes obdržela ČTK. Situaci v televizní radě se bude v úterý zabývat sněmovní volební výbor, který má média na starosti. Dopis, který vznikl v reakci na dřívější text osobností Babišovi, podepsali umělci, vědci, signatáři Charty 77, duchovní či bývalí politici.

Chtějí kvůli podle nich nezákonnému sesazení dozorčí komise Rady ČT konec desítky televizních radních. „Jejich jednání hodnotíme jako pokusy o řízenou likvidaci této služby veřejnosti,“ napsali. Odvoláni by podle nich měli být Pavel Matocha, Daniel Váňa, Jiří Kratochvíl, Jiří Šlégr, Vladimír Karmazín, Jaroslav Maxmilián Kašparů, Roman Bradáč, Hana Lipovská, Lubomír Veselý a Pavel Kysilka. Lipovská a Veselý by měli skončit podle dopisu také pro „nezákonné střety zájmů“. Vyjádření člen rady ČTK zjišťuje.

Ve druhé polovině listopadu se signatáři původního dopisu Babišovi pozastavili nad způsobem odvolání pětičlenné dozorčí komise, která je poradním orgánem Rady ČT. Babiše vyzvali k tomu, aby našel způsob jak zajistit podporu nezávislosti médií veřejné služby. Spolu s dalším dopisem nyní zveřejnili také premiérovu odpověď. Premiér jim mimo jiné napsal, že nechce vstupovat do sporu o to, zda byla komise odvolána nezákonně, protože nechce na Radu České televize politický tlak. Signatáře dopisu požádal, aby při podezření na porušení zákona použili právní prostředky.

„Využíváme právní prostředky k odvolání a věříme v demokratický krok většiny rozumných a odpovědných politiků,“ napsaly desítky osobností v odpovědi na Babišův dopis. Vládu požádali o to, aby předložila změnu systému nominací a volby do rad médií veřejné služby.

Církev se zřekla odpovědnosti za Lipovskou, kterou sama navrhla do Rady ČT

Lipovská odvolání dozorčí komise v minulosti hájila, podle ní bylo v souladu se zákonem a rada k němu přistoupila s péčí řádného hospodáře. Důvodem byly podle vážné výhrady k práci komise, což je poradní orgán rady. Nespokojenost vyvrcholila při projednávání směny pozemku pod ostravským studiem, ke kterému komise údajně nedodala včas některé podklady.

Sněmovní volební výbor dostal podle Respektu.cz rozbor legislativního odboru dolní komory, podle kterého rada odvolala dozorčí komisi nezákonně. Rada neuvedla zákonné důvody, navíc není možné odvolání komise jako celku, napsal Respekt s odvoláním na analýzu. „Rada bude muset ten stav, který způsobila, napravit,“ citoval Respekt člena výboru Martina Kolovratníka (ANO).

Senát v listopadu uvedl uvedl, že odvolání dozorčí komise nebylo v souladu se zákonem o České televizi. Současně požádal sněmovní volební výbor, aby se pochybeními rady zabýval a v případě jejich potvrzení zvážil odvolání radních, kteří se chyby dopustili.

Čtyři z pěti odvolaných členů komise doručili radě předžalobní výzvu, v níž konstatují, že k jejich odvolání nebyl zákonný důvod a chtějí pokračovat ve funkcích. Jinak se hodlají obrátit na soud. Radní už zvolili nové členy komise. Na rozdíl od nich jsou členové komise vázáni mlčenlivostí a mohou nahlížet do všech interních materiálů ČT.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Česko bez výjimky, ujištěním navzdory. Co přesně stojí v migračním paktu

19. dubna 2024

Premium Evropská unie schválila migrační pakt a od roku 2026 budou muset jednotlivé státy přijmout svůj díl...

ANALÝZA: Zbožný, prostý, ale silný. Čím Indy tolik uhranul fenomén Módí

19. dubna 2024

Premium Naréndra Módí válcuje Indii jako málokterý jeho předchůdce. Zdá se nezastavitelný, podobně jako...

Prezident Pavel vyzval v americké CNN, aby Kongres schválil pomoc Ukrajině

18. dubna 2024  23:09

Český prezident Petr Pavel Spojené státy, aby schválily podporu pro Ukrajinu. Řekl to v pořadu...

Slovenská sbírka na munici pro Ukrajinu splnila finanční cíl za necelé dva dny

18. dubna 2024  14:40,  aktualizováno  20:53

Zatímco slovenská vláda se pomoci svému ukrajinskému sousedovi zdráhá, slovenští občané už na...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...