Demonstranti žádali demisi. Není důvod, aby padla vláda, vzkázal Babiš

  • 6137
Na Václavském náměstí proběhla další demonstrace za demisi ministryně Marie Benešové, premiéra Andreje Babiše a nezávislost justice. „Demonstrují proti věcem, které se nestaly a nestanou,“ řekl na adresu demonstrantů premiér. Zdůraznil, že jeho vláda vzešla z demokratických voleb a neexistuje žádný důvod k tomu, aby padla.

„Zaslechl jsem, že se na Václavském náměstí objevil i šéf demonstrací ze Slovenska (organizátor iniciativy Za slušné Slovensko Juraj Šeliga, pozn. red.). Takže pořadatelé možná očekávají, že to dopadne stejně jako tam. Jenže my nejsme na Slovensku, jsme v Česku. Není žádný důvod pro to, aby padla vláda,“ řekl Andrej Babiš iDNES.cz. 

Organizátor slovenských demonstrací Juraj Šeliga se na Václavském náměstí skutečně objevil. Při vystoupení vzkázal lidem shromážděným na náměstí, že jim Slovensko fandí a dodal: „Stydím se za to, že je Andrej Babiš rodákem ze Slovenska!“ Pořadatelem demostrace byl spolek Milion chvilek pro demokracii. Podle něj se na náměstí sešlo 120 tisíc lidí z více než 1 500 obcí.

Již před samotným začátkem demonstrace bylo na Václavském náměstí živo. Demonstranti drželi v rukách transparenty a skandovali „Už jsme tady!“ a „Demisi!“ Někteří rozdávali dalším demonstrujícím vějíře z papíru, na kterých bylo napsáno ‚Andreji, náš nekoupíš‘. Zaplněné náměstí také chvíli skandovalo, že Andrej Babiš je ‚srab‘, ‚estébák‘ či ‚zloděj‘. 

„Každý týden nám Andrej Babiš dává další a další důvody protestovat. Máme toho dost!“ zahájil demonstraci místopředseda spolku Milion chvilek pro demokracii Benjamin Roll

„Spolu s námi jsou tady na místě i zástupci kultury. Podporu nám vyjádřila některá divadla. Divadlo Na Jizerce, La Fabrika, Divadlo v Dlouhé, Činoherní klub, Divadlo Na Zábradlí, Dejvické divadlo,“ uvedl. Poslední tři divadla kvůli demonstraci posunula večerní programy. Krátce po začátku demonstrace uctili přítomní na Václavském náměstí minutou ticha nedávno zesnulého spisovatele Jiřího Stránského. 

Šéf Transparency International: „Babiš je predátor.“

Jako jeden z prvních řečníků vystoupil šéf Transparency International David Ondráčka. „Babiš je cynický predátor, kterému na vás vůbec nezáleží. On pohrdá lidmi,“ uvedl ve svém projevu. „Musíme se zbavit tohoto predátora a žádat jeho demisi!“ dodal. 

Ondráčka také připomněl audit Evropské komise, který minulý týden připutoval do České republiky a podle kterého je Andrej Babiš ve střetu zájmu kvůli Agrofertu. „Musíme vzkázat dnes Babišovi, že veřejné rozpočty nejsou bankomaty. Musíme mu vzkázat, že nám to není jedno. Češi, je vám to jedno?“ otázal se. Odpovědí mu bylo hlasité „Ne!“ od demonstrujících.

V zákulisí za pódiem se před začátkem demonstrace shromažďovali umělci. Přítomen byl například herec a režisér Jiří Mádl, či herec Ivan Trojan, Iva Pazderková, Petr Vacek a zpěvák Tomáš Klus. Na pódiu vystoupila také herečka Jitka Čvančarová. „Pane Babiši, naši čest, srdce a svobodu si nekoupíte. Vydržme!“ Po ní vystoupila také Helena Třeštíková, člen kapely Rybičky 48 Kuba Ryba. „Děkujeme, že nás spojuješ, estébáku!“ prohlásil. 

„Že má na mě někdo negativní názor, to chápu. A respektuji to. Ale nic s tím nenadělám,“ řekl Andrej Babiš. Podle něj organizátoři demonstrací požadující demisi členů vlády zapomínají, že vládní hnutí zvítězilo v demokratických volbách. „Teď byly volby do Evropského parlamentu. A hnutí ANO je vyhrálo – od začátku své existence vyhrálo už šesté volby,“ připomněl premiér a dodal, že celý den dostává SMS a emaily na svou podporu. 

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová zatím k žádnému z protestních shromáždění, na kterém demonstranti žádali její odstoupení, svůj komentář neposkytla. Ani úterní akce nebyla výjimkou. Mluvčí ministerstva Vladimír Řepka sdělil iDNES.cz, že se paní ministryně k požadavkům demonstrantů vyjadřovat nebude.

Dosud největší demonstrace po roce 1989 byla v dubnu 2012, pořádali ji odboráři proti reformám tehdejší vlády Petra Nečase (ODS). Sešlo se až 150 000 lidí (podle policie 60 000) a požadovali i demisi kabinetu a předčasné volby.

Babiš je součástí českého Palerma, řekl Trojan

„Andrej Babiš před osmi lety tvrdil, že chce zničit české Palermo, kde vládne klientelismus. Nyní ale víme, že byl a je jeho součástí,“ řekl herec Ivan Trojan. „Lhát se nemá a to ani ve prospěch svých dětí. Právě kvůli dětem se má říkat pravda!“ připomněl kauzu Čapího hnízda „Hanba!“ znělo náměstím ve chvíli, kdy Trojan připomněl výrok prezidenta Zemana o likvidaci novinářů. Zároveň poukázal na vraždu Kuciaka na Slovensku. „Vyzývám všechny demokratické strany, aby nás v boji podpořily. Potřebujeme příklad toho, že se dá dělat politika slušně a čistě a v zájmu všech občanů České republiky.“

Na pódiu pak vystoupil i další herec Tomáš Hanák. „Myslím, že naší zemi děláme zatraceně dobrou reklamu. A že nejsme stádo a koblihou v tlamě,“ prohlásil.

Lidé na náměstí bučeli, když se k nim doneslo, jak Andrej Babiš komentoval demonstraci. „Je hezky, tak jdou na koncert,“ citoval ředseda iniciativy Mikuláš Minář premiéra Babiše. „Je vidět, že pan premiér nemá co jiného říct, bojí se nás a vyhýbá se nám,“ řekl Minář. Pak vyzval všechny přítomné, aby se zapojili do politiky. „Nikdo jiný to za nás neudělá. Naděje zlátne,“ ukončil demonstraci. Na závěr lidé zazpívali hymnu. 

Další demonstraci chystá spolek Milion chvilek na 23. června, kdy by se protestující měli sejít na pražské Letné. „Aby se mohla sejít celá republika!“ uvedl předseda spolku Mikuláš Minář v narážce na Letenské planinu, která je rozlehlejší než Václavské náměstí.

Politici vyjádřili podporu na dálku

Někteří opoziční poslanci, kteří jednali v Poslanecké sněmovně o návrhu auditu Evropské komise ohledně střetu zájmů premiéra Andreje Babiše, vyjádřili podporu demonstrantům na dálku.

„Díky vám všem, kteří jste dnes z různých koutů naší vlasti přijeli vyjádřit svobodně a demokraticky svůj názor na současné dění ve vládě,“ napsal na twitter bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). 

Předseda hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Vít Rakušan u společné fotografie se šéfem poslanců STAN Janem Farským uvedl: „Chtěli jsme být na Václaváku. Ale zatím nás Sněmovna nepustila. Tak na vás myslíme a zdravíme z bojiště.“

04.června 2019 v 18:04, příspěvek archivován: 04.června 2019 v 19:34

Mnoho lidí se v této chvíli chystá na Václavské náměstí. Důvody jsou srozumitelné, znepokojení až rozhořčení lidí pochopitelné. Zachovejme si slušnost, ale zachovejme si i odhodlání! Spolu s dalšími kolegy ve stejnou dobu hájíme zájmy občanů v našem parlamentu.

Demonstrace za demisi Benešové se konají každý týden od konce dubna. Impulsem pro současné demonstrace, z nichž první se konala 29. dubna, se stala demise ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (ANO) a volba jeho nástupkyně, jíž se stala poradkyně prezidenta Miloše Zemana pro justici Benešová. 

Na Václavském náměstí se před dvěma týdny sešlo podle organizátorů 50 tisíc lidí, minulý týden demonstrovaly tisíce lidí na různých místech mimo hlavní město

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video