Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

ČSSD udělá všechno, aby se ODS do vlády nedostala, prohlásila Maláčová

  11:21aktualizováno  12:30
Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová v pořadu Partie Terezie Tománková na CNN Prima News uvedla, že má obavy z toho, že do vlády přijde ODS. „ČSSD udělá všechno proto, aby se to nestalo. Když přijde do vlády ODS budou se rušit nemocnice v malých městech,“ řekla Maláčová.

Na slova ministryně reagovala v pořadu šéfka TOP09 Markéta Pekarová Adamová. „Přijde mi to jako panická obsese paní ministryně ODS. Vy tady strašíte lidi. Na rozdíl od vás my chceme Andreje Babiše porazit, vy s ním chcete vládnout. Přijde mi to ze strany paní ministryně obsese. Strašení si nechte do pohádek,“ uvedla zástupkyně koalice SPOLU. 

„Spousta představitelů hnutí ANO i ODS říká, že to (spolupráci ANO a ODS pozn. red.) nevylučují. Pan Babiš na ODS vůbec neútočí. To je důkaz, že se něco chystá,“ řekla Maláčová. Pekarová Adamová však podotkla, že žádné námluvy s ANO koalice nedělá. „Trojkoalice je podvod,“ odvětila jí Maláčová. 

Do vlády s ANO, ale bez Babiše, řekl Okamura

Do debaty se zapojil i předseda SPD Tomio Okamura. „Probíhají oťukávací schůzky mezi ANO a ODS, nemohu říci jména. ODS má zájem o ministerstvo dopravy, protože tam je nejvíce kšeftů,“ reagoval Okamura. 

Na možnou spolupráci s ANO již na Twitteru reagovala ODS. „Žádná jednání mezi ODS a ANO neprobíhají,“ stojí ve vyjádření.

Okamura zároveň podotkl, že po volbách bude jeho hnutí jednat se všemi stranami. Podmínku má však pro možnou spolupráci s ANO, kde nesmí být premiér Babiš a v koaliční smlouvě musí být referendum, včetně o odchodu z Evropské unie a z NATO.

„Na základě mnoha publikovaných průzkumů podpora vlády klesla. My bychom chtěli být součástí úspěšné vlády. Platí, že v žádném případě nebudeme jednat s Piráty,“ řekl Okamura s tím, že SPD je podle jeho slov vlastenecká strana.

Každá koruna se počítá

Na dotaz, zda je možná spolupráce ČSSD s SPD, ministryně Maláčová odpověděla: „Pojďme tuto papalášskou diskuzi ukončit. Pojďme se bavit o předraženém bydlení. Nedovedu si představit spolupráci s SPD. Politika je jako zahradničení, nikdy to nekončí.“

Šéf voleb: Lidi bez roušky nevykážeme, olizování lístků je na vlastní riziko

Debata se také stočila k vyjádření Mariana Jurečky (KDU-ČSL), který prohlásil, že koaliční vyjednávání může ztroskotat na otázce manželství pro všechny. V sobotu odpoledne však svoje slova mírnil. „Jsem rád, že lidovci se odhalili. SPD se tím pádem stalo jedinou konzervativní stranou ve Sněmovně. Nemáme nic proti registrovanému partnerství, manželství je jen mezi mužem a ženou,“ prohlásil v souvislosti Okamura. 

Řeč také přišla na zvýšení platů poslancům. „Zvýší se jim platy o 6 tisíc korun. Je to zásluha hnutí ANO a je to nehoráznost. Na učitelky, hasiči, uklízečky peníze nejsou a na poslance jo?,“ tázala se ministryně s tím, že podle ní se ve státním rozpočtu každá koruna počítá: „Jde i o příklad - pokud si politici navyšují platy, je to pokrytectví. Jak k tomu přijdou lidé, kteří během pandemie makali.“

Na zvyšování minimální mzdy není vhodná doba

Okamura současně řekl, že je důležité postupně zvyšovat minimální mzdu, zároveň je však podle něj nutné snižovat odvody zaměstnavatelů. „Hospodaření ČSSD povede k tomu, že za tři roky bude dluhová brzda,“ doplnil. Podle Pekarové Adamové však na zvyšování minimální mzdy není nyní vhodná doba.

„Vhodná doba je, když se daří ekonomice. Nicméně, teď po covidové pandemii, která ještě neskončila a má stále těžké dopady, to zkrátka není dobrý nápad. Je potřeba se zaměřit na cenu práce,“ uvedla Pekarová Adamová.

Okamura v závěru pořadu prohlásil, že Maláčová má ve vládě slabou pozici. „Už vás tam nikdo neposlouchá. To, že vy nejste schopní si domluvit podporu, je vaše věc. Chceme podporu českých firem a českých občanů,“ řekl šéf SPD a současně ministryni vyčetl, že ve Sněmovně skoro není: „Pak tu vykládáte, co se tam děje. ČSSD je známé tím, že podporuje nepřizpůsobivé.“

Alexandr Vondra (ODS), Tomio Okamura (SPD), Vít Rakušan (STAN) a Markéta Pekarová Adamová (TOP09) na národní konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost v Míčovně Pražského hradu

Na pozici Maláčové reagovala také Pekarová Adamová. „Myslím, že paní ministryně by měla přestat motat dohromady hrušky a jablka. Vaše vláda byla osm let ve vládě - to, co napíšete do programu, je jako pohádková knížka. Neprosadíte to, i když jste předtím měli svého vlastního premiéra ve vládě,“ dodala předsedkyně TOP09. 

Problémem Zlínského kraje jsou nízké mzdy, říká lídryně ČSSD Gajdůšková

Ve středu Sněmovna vzala na vědomí státní závěrečný účet za loňský rok, tedy loňské hospodaření státu. Státní rozpočet loni skončil se schodkem 367,4 miliardy korun. Sněmovna původně schválila schodek 40 miliard, ale postupně ho kvůli dopadům pandemie zvýšila až na 500 miliard korun. Sněmovna také souhlasila s tím, aby schodek vláda vypořádala z větší části navýšením státního dluhu o 365,5 miliardy korun. O zbylou částku se má snížit stav státních finančních aktiv.

„Stojím si za každým řádkem v tomto státním závěrečném účtu, za každou položkou, za každou korunou, kterou jsme investovali,“ prohlásila nedávno ministryně financí Alena Schillerová.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  19:40

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

Chcete peníze? Máme otázky! Jourová jménem Bruselu griluje Ficovu vládu

25. dubna 2024  19:25

Nikdo si nepřeje, aby Slovensko přišlo o peníze z evropských fondů, řekla ve čtvrtek...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...