Poslanci se pohádali o dávky na bydlení. Čtyři strany potom schůzi zatrhly

  • 592
Připravované změny u dávek na bydlení by se podle několika opozičních stran mohly negativně dotknout 250 až 300 tisíc domácností. Svolaly kvůli tomu mimořádnou schůzi Sněmovny, aby vláda v demisi své plány hájila a objasnila. ANO, ČSSD, KSČM a SPD však schůzi zablokovaly. ČSSD ovšem také řekla, že když bude ve vládě, změny u dávek zastaví.

Pro schválení programu schůze bylo jen 52 poslanců ze 131 přítomných poslanců, a to z ODS, od Pirátů, z KDU-ČSL, TOP 09 a hnutí STAN.

Lidovci, kteří schůzi iniciovali, chtěli přimět ministerstvo práce a sociálních věcí, aby odložilo svůj záměr, který by podle nich zvýšil riziko chudoby až u čtvrt milionu domácností, zejména u rodin s dětmi a seniorů. 

Podle poslance KDU-ČSL Jana Čižinského by podle nových pravidel dosáhlo na dávky méně lidí. Příspěvky by se navíc neměly valorizovat, neboť podle ministerstva již ceny bydlení nerostou. Doplatky na bydlení by se nově měly vypočítávat pouze z průměrných cen nájmů v obecních bytech, zatímco nyní se do průměru započítávaly i komerční nájmy.

Změna dávek se podle šéfa Pirátů Ivana Bartoše může týkat 300 tisíc domácností, na které to může mít negativní dopad. „Příspěvek na bydlení má sloužit jako prevence pádu do chudoby a pobírá jej v tuto chvíli 279 tisíc domácností. Ta druhá dávka, doplatek na bydlení, pobírá 52 tisíc těch nejchudších domácností. To je důležitá věc, kterou stát může pomoci normálně dvoučlenným pracujícím rodinám k tomu, aby mohly důstojně bydlet, protože ceny komerčního trhu stát ovlivňovat nemůže,“ řekl Bartoš.  Byl jedním z mála, který mohl vystoupit. Mluvit mohli jen ti, kteří mají „přednostní právo“ vystoupit - šéfové stran a klubu či ministři.

ČSSD má trochu nižší odhad než Bartoš, mluví o negativní dopadu na více než 200 tisíc domácností, ale na rozdíl od pravicových stran nevidí důvod k mimořádné schůzi. Je ovšem v jiné pozici, má šanci na křesla v připravované druhé vládě Andreje Babiše.

Chvojka: Když bude mít ČSSD ministra, návrh změn stáhneme

Šéf poslaneckého klubu sociální demokracie Jan Chvojka řekl, že když stranické referendum potvrdí vstup ČSSD do vlády a získá post ministra práce a sociálních věcí pro Petra Krčála, ten stáhne návrh, který chystá současná ministryně práce a sociálních věcí v demisi Jaroslava Němcová. „Bohužel navrhovaná současná reforma se nedotkne zdaleka jen sociálně vyloučených lidí na ubytovnách, ale postihla by velmi bolestně i chudší pracující, rodiny či seniory,“ řekl Chvojka. Širší debatu o problému ale jeho strana neumožnila.

Dávky na bydlení

V Česku se vyplácejí dvě dávky na bydlení. Příspěvek patří do státní sociální podpory, doplatek do pomoci v hmotné nouzi. Dávky se vypočítávají z normativních nákladů, které každý rok podle cen nájmů a energií stanovuje vláda. 

Ministerstvo původně navrhlo, aby se lidem v ubytovnách započítávala jen polovina normativu místo nynějších 80 procent. Nyní resort své představy o něco zmírnil, mělo by to být 60 procent normativu. 

Původně se měl snížit také příspěvek početným rodinám, čtyři členové a víc by dostali maximálně dávku jako tříčlenná domácnost. Tento plán z novely vypadl. Přísnější posuzování a omezení nároku na pomoc ale v normě zůstává.

Lidovec Jan Čižinský již dříve řekl, že kvůli omezení dávek se bude muset víc lidí odstěhovat se na ubytovny. Lidovci chtějí, aby případné změně dávek spojených s bydlením předcházelo přijetí zákona o sociálním bydlení.

„Například mamince samoživitelce se dvěma dětmi na rodičovském příspěvku na Praze 7, která dává za bydlení 11 tisíc korun měsíčně, zbývá nyní 7 400 korun na měsíc na ostatní výdaje. Po té novele by jí zbylo 4 800 korun. Vůbec nerozumím tomu, jak má tohle vyřešit obchod s chudobou,“ kritizuje Čižinský vládou v demisi připravovaný návrh.

Lidoveckým poslancem a starostou Prahy 7 uváděná čísla odmítla ve čtvrtek ve Sněmovně ministryně práce a sociálních věcí v demisi Jaroslava Němcová. Zbylo by jí 7 200 korun, ne 4 800 korun, řekla k případu maminky samoživitelky s dvěma dětmi, o níž mluví Čižinský.

„Návrh zatím leží v legislativní radě vlády, má smysl diskutovat o návrhu vlády, až bude skutečně předložen,“ řekl šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. Hnutí ANO svolání mimořádné schůze nepodpořilo.

Chceme zabránit zneužívání dávek, prohlásila ministryně

Ministryně Němcová řekla, že si není jista, zda všichni, kdo dávky související s bydlením pobírají, na ně mají nárok. „Je to prostě 12,5 miliardy korun, mně to přijde logické, že se i na těch 12,5 miliardy prostě podívám. A tak jsme se podívali,“ řekla Němcová.

„Co chceme upravit, je zabránit nadužívání a zneužívání dávek. To znamená ve stručnosti podívat se na okruh lidí, kteří opravdu dávky pobírají, a vymezit přesnější pravidla proto, aby i nadále ti potřební peníze mohli dostávat a mohli si dovolit nájemné, družstevní nebo osobní bydlení tak, aby se nemuseli stěhovat, ale aby dávky nebyly zneužívány,“ uvedla ministryně.

Řekla iDNES.cz, že věří, že její návrh nepůjde do koše, i když Chvojka řekl, že by ČSSD návrh stáhla. Němcová zdůraznila, že půjde o vládu koaliční a stále bude jejím předsedou šéf hnuti ANO Andrej Babiš.

Předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek.

„V téhle zemi nejsou jen lidé, kteří zneužívají dávky, ale také lidé, kteří mají nízké příjmy a dávky nezneužívají,“ oponoval Němcové lidovecký šéf poslanců Jan Bartošek. Zdůraznil, že umožnit lidem získat ekonomiky dostupné bydlení je rozhodně lepší, než aby jim stát dával dávky. „Lidé nejsou nadšení, že musí přijímat dávky od státu,“ prohlásil Bartošek.

K mimořádné schůzi podle komunistické poslankyně Hany Aulické Jírovcové nevidí důvod ani její strana. „Novela státní sociální podpory nepřináší až takové dopady,“ odmítla názor Pirátů, lidovců a sociálních demokratů o možných negativních dopadech vládou chystaných změn. „Je třeba sloučit dávky na bydlení do jedné,“ tvrdila Aulická Jírovcová.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video