David Rath znovu u soudu

David Rath znovu u soudu | foto: iDNES.cz

Rath nevysoudil omluvu od bratra. Ten o něm tvrdil, že je zločinec a krade

  • 43
Bývalý středočeský hejtman David Rath prohrál další soud o omluvu, kterou požadoval po svém bratrovi Michalu Rathovi. Ten ho označil za zločince, který lže a krade. Podle soudu se omlouvat nemusí.

Bratři spolu vedou soudní spor již několik let, původně kvůli rodinnému dědictví. Později David Rath zažaloval svého bratra, kvůli jeho výroku pro server tn.cz. 

„Zločinec bratr se stále cítí politikem, navíc obžalovaným, a tedy ‚legitimně‘ nadále lže, krade a podvádí,“ řekl tehdy Michal Rath na adresu svého bratra.

David Rath požadoval po bratrovi písemnou omluvu nejen za tento výrok, ale i za prohlášení, že do dědického řízení zahrnul podezřelé bankovní účty ve snaze elegantně vyprat a zlegalizovat příjem z trestné činnosti. Podle serveru iRozhlas odvolací Krajský soud v Praze Rathovu žalobu zamítl.

„Není dána bezprostřední příčinná souvislost mezi posuzovanými výroky žalovaného (Michal Rath) a negativní pověstí, kterou žalobce (David Rath) má, neboť ta byla poškozena zcela jinými skutečnostmi,“ uvedla soudkyně Hana Lojkásková.

Spor o závěť

Série vzájemných žalob obou bratrů začala, když v roce 2014 zemřel otec obou mužů, lékař Ratmír Rath. Podle mladšího syna Davida Ratha otec staršího bratra vydědil a většinu majetku odkázal právě Davidovi. Michal Rath tomu odmítl uvěřit a podal na bratra první žalobu. Otec se mu nikdy nezmínil, že by ho chtěl vydědit a navíc závěť neměla správnou podobu veřejné listiny.

Rath změnil trvalé bydliště. Může exekutorem zatopit bratrovi, míní právník

V současné chvíli bratři napůl vlastní dům ve Zbuzanech, kde bydlí Michal Rath s rodinou. Pravomocně odsouzený a zadlužený David Rath si k domu přihlásil trvalé bydliště a o dům se začal zajímat exekutor.

Další žaloby také nevyšly

Michal Rath není prvním člověkem, po kterém požadoval bývalý hejtman omluvu. V minulosti požadoval omluvu po státním zástupci Petru Jirátovi nebo Lence Bradáčové. Obě omluvy se týkaly Jirátova prohlášení v rozhovoru pro Lidovky.cz, kdy Jirát uvedl, že David Rath ve své korupční kauze lhal a že má své peníze z trestné činnosti schované v zahraničních firmách.

Další po kom Rath požadoval omluvu byl soudce Robert Pacovský nebo Týdeník Reflex. Ve všech případech byl Rath neúspěšný.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video