Bývalý středočeský hejtman David Rath odpovídá v Hostivici na otázky novinářů v...

Bývalý středočeský hejtman David Rath odpovídá v Hostivici na otázky novinářů v den svého nástupu do vězení. (7. října 2019) | foto: ČTK

Soud vrátil Rathovi podíly v nemovitostech, miliony si nechal v úschově

  • 16
Krajský soud v Praze vrátil Davidu Rathovi, který si za korupci odpykává sedmiletý trest vězení, vlastnické podíly v nemovitostech a část peněz zabavených při domovní prohlídce. O rozhodnutí, které není pravomocné, informoval server iRozhlas. V úschově soudu zůstává v přepočtu dohromady zhruba 9,5 milionu korun.

Bývalý středočeský hejtman Rath získal zpět podíly v několika budovách a parcelách v Hostivici u Prahy. Soud také uvolnil peníze, které Rathova manželka převedla na účet obhájce Adama Černého. Na peníze zabavené při prohlídce neuplatnil právo nikdo další. Byla to eura, dolary, libry, švýcarské franky, izraelské šekely a 300 korun, dohromady v přepočtu zhruba 175 tisíc korun.

Naopak o větší částku peněz, které zůstávají v soudní úschově, v červenci požádal správce pozůstalosti po otci Davida Ratha Jan Vondráček. Rath při prohlídce uvedl, že milion patří jemu a jeho manželce, zbytek jeho zesnulým rodičům.

„Soud nemá žádné vodítko, které by mu umožňovalo klasifikovat přesnou částku, kterou je namístě vrátit odsouzenému a kterou je namístě vydat správci pozůstalosti po prof. MUDr. Ratmíru Rathovi,“ píše se v usnesení soudu.

O penězích se tak rozhodne v dědickém řízení. Rath se o pozůstalost už několik let pře se svým bratrem Michalem.

Policie Ratha zadržela v květnu 2012 se sedmimilionovým úplatkem, který si nesl v krabici od vína. Pravomocný rozsudek vynesl letos v červnu pražský vrchní soud. Exhejtmanovi snížil původně uložený trest 8,5 roku vězení a zprostil ho obžaloby ze čtyř dalších žalovaných skutků. Vedle desetimilionového peněžitého trestu mu uložil sedmiletý zákaz působení ve výkonných funkcích v samosprávě.

V kauze bylo kromě Ratha obžalováno dalších deset lidí. Také některé z nich uznal soud vinnými. Bývalou ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Kottovou a jejího manžela Petra poslal na šest let do vězení. Každý má také zaplatit 15 milionů korun.

Nejvyšší státní zástupce podal dovolání v kauze Rath v neprospěch obviněných

Soud je potrestal za ovlivňování tendrů na rekonstrukci zámku Buštěhrad a budovy gymnázia v Hostivici. Podle odvolacího senátu žádali Kottovi úplatky 26 milionů, přijali téměř 17 milionů korun. Sedm milionů dali Rathovi.

Rath v první polovině října nastoupil k výkonu trestu do vězení v Teplicích. Na začátku tohoto týdne nastoupili do věznice i manželé Kottovi.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman v pátek podal v kauze dovolání k Nejvyššímu soudu v neprospěch všech obviněných. Opírá se o dva okruhy námitek. Prvním je údajně nesprávná právní kvalifikace jednání Ratha v tom bodě, v jakém byl Vrchním soudem v Praze uznán vinným. Druhým okruhem námitek je podle Lenky Jirgalové ze sekretariátu nejvyššího státního zástupce nesprávnost rozhodnutí vrchního soudu v tom rozsahu, v jakém obviněné zprostil podané obžaloby.

David Rath žaluje svého bratra za výroky, že krade a podvádí (říjen 2019):

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video