Státní zástupce Petr Jirát před jednáním krajského soudu v Praze, kde probíhají...

Státní zástupce Petr Jirát před jednáním krajského soudu v Praze, kde probíhají závěrečné řeči v korupční kauze exhejtmana Davida Ratha. (20. března 2018) | foto:  František Vlček, MAFRA

Rath od Jiráta omluvu nevysoudil. Žalobce neudělal exces, potvrdil soud

  • 14
Státní zástupce Petr Jirát se nemusí omlouvat Davidu Rathovi za své výroky v médiích. Exhejtmana se dotkla slova žalobce v jednom z rozhovorů. Rath požadoval, aby se Jirát zdržel šíření údajně nepravdivých tvrzení, dále omluvu a 88 tisíc korun. Soudy ale pravomocně rozhodly, že Jirát reprezentoval stát.

Jirát se podle Ratha dopustil excesu v rozhovoru pro Lidové noviny z roku 2015. Žalobce v něm například prohlásil, že exhejtman, toho času nepravomocně odsouzený, má někde schované miliony korun nebo že v případě pravomocného rozsudku uteče do zahraničí.

Rath kvůli tomu podal na státního zástupce žalobu. „Žádný zákon neopravňuje státního zástupce, aby v médiích uváděl nepravdivé informace, citové výlevy, svá subjektivní hodnocení, ničím nepodložené spekulace a vyloženě lživé informace,“ argumentoval u Obvodního soudu pro Prahu 1 Rathův advokát Adam Černý.

Jenže soud dospěl k závěru, že žalovat nelze konkrétního státního zástupce, ale stát. Jirát podle soudu vystupoval z titulu své funkce a nemohl být žalován jako soukromá osoba.

„Za jednání zaměstnance odpovídá zaměstnavatel“

Ve čtvrtek tento verdikt potvrdil odvolací městský soud. „Obecně platí, že za jednání svého zaměstnance odpovídá zaměstnavatel. Výjimkou je, pokud se dopustí excesu,“ řekl člen senátu soudce Tomáš Novosad.

„My jsme stejně jako soud prvního stupně došli k závěru, že se nedopustil excesivního jednání,“ vysvětlil. Podle senátu Jirát pouze informoval o činnosti svého zaměstnavatele a trestním řízení, v němž padl nepravomocný verdikt.

Obžalovaný expolitik žaloval za výroky v médiích i pražskou vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčovou. Soudy však žalobu rovněž zamítly.

V korupční kauze, v níž čelí Rath obžalobě, se očekává u Krajského soudu v Praze prvoinstanční rozsudek na konci června. Nyní se pouze čeká, jak vrchní soud rozhodne o stížnosti obžalovaných, kteří požadují, aby případ řešil jiný než krajský soud. V pondělí zaznamenal bývalý poslanec částečný úspěch s žalobou na nemajetkovou újmu, která mu měla vzniknout vedením v poutech v době, kdy byl nezákonně ve vazbě (více v článku: Soud přiznal Rathovi za „vláčení v poutech“ odškodnění dvanáct tisíc).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video