David Rath komentuje své odsouzení před Pražským hradem. (27. června 2018)

David Rath komentuje své odsouzení před Pražským hradem. (27. června 2018) | foto:  Michal Šula, MAFRA

Druhá část Rathovy kauzy jde k soudu, týká se údajného ovlivňování zakázek

  • 3
Státní zástupce Jiří Pražák ve středu podal obžalobu na devět lidí a osm firem ve druhé větvi korupční kauzy bývalého hejtmana Davida Ratha. Týká se zejména přijetí úplatků, podplácení, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, pletich při zadání veřejné zakázky a poškození finančních zájmů Evropské unie. Případem se bude zabývat Krajský soud v Praze.

„Dne 11. července 2018 byla státním zástupcem Vrchního státního zastupitelství v Praze znovu podána ke Krajskému soudu v Praze obžaloba na devět fyzických osob a osm právnických osob, obviněných ze spáchání celkem osmi skutků,“ uvedl v tiskové zprávě Pražák.

Druhá větev kauzy se týká údajné manipulace veřejných zakázek Středočeského kraje a krajských nemocnic, konkrétně rekonstrukcí či výstavby pavilonů nemocnic v Kladně, Mladé Boleslavi a Kolíně a dodávky sanitek pro středočeskou záchrannou službu. Celkem šlo o zakázky za více než 700 milionů korun. Obžalovaní v druhé části korupční kauzy podle vyšetřovatelů požadovali úplatky za 66,4 milionu korun, z toho údajně převzali 3,4 milionu korun.

Policie navrhla obžalovat Ratha a ostatní letos v dubnu. Stejně jako v první části kauzy, kde byl Rath uznán vinným z korupce v souvislosti se zakázkami ve Středočeském kraji, figurují i v tomto případě Kateřina Kottová, Petr Kott, Lucie Novanská a Pavel Drážďanský.

Radní vyzval k rezignaci šéfa záchranky

Středočeský radní pro zdravotnictví Robert Bezděk (ANO) vyzval k rezignaci ředitele středočeské záchranné služby, který je mezi obžalovanými v druhé větvi Rathovy kauzy.

„Vyzval jsem pana doktora Martina Houdka k okamžité rezignaci a očekávám, že tak ještě dnešního dne učiní. Nestane-li se tak, bude se jeho odvoláním z funkce zabývat rada kraje na svém nejbližším jednání,“ řekl Bezděk. Radní zasednou v pondělí 23. července.

Teď jsem se to dozvěděl, ale ne od něj. Jsem u něj v předsálí, tak předpokládám, že mi to sdělí. Já jsem obviněný už pět let, pro mě je to překvapení. Zatím neznám podrobnosti,“ řekl Houdek.

Aktuální část se pak navíc týká i manažerů stavebních firem Petra Piláta a Jiřího Anděla nebo šéfa středočeské záchranné služby Martina Houdka a firem, které byly podle spisu do systému zapojeny. Patří mezi ně například stavební společnost Metrostav.

Státní zástupce podal v druhé části kauzy obžalobu už v červenci 2016, Krajský soud v Praze ale loni v lednu případ vrátil policii k došetření kvůli odposlechům, jež při vyšetřování pořídila. Soud také nařídil, aby vyšetřovatelé znovu vyslechli některé svědky. Zabývat se měli i obviněnými firmami, u kterých měli zjistit, zda měly interní protikorupční programy. „Oproti původní obžalobě podané v červenci 2016 se počet obviněných, počet skutků, ani jejich právní kvalifikace nijak nezměnila,“ uvedl dnes Pražák.

V takzvané první větvi kauzy potrestal na konci června Krajský soud v Praze Ratha za korupci v souvislosti se zakázkami Středočeského kraje 8,5 lety vězení. O rok nižší trest dostali manželé Kottovi, kteří podle spisu machinace s tendry organizovali. Zbylé obžalované potrestal soud podmíněnými i nepodmíněnými tresty, Verdikt vynesl krajský soud podruhé, původní rozsudek totiž v roce 2016 právě kvůli použití odposlechů zrušil Vrchní soud v Praze. Loni však Nejvyšší soud rozhodl, že odposlechy jako důkaz použít lze. Případ se tak dostal zpátky k soudu, který původně vynesl odsuzující rozsudek. Vrchní soud se bude případem zabývat znovu, Rath a další se proti červnovému verdiktu odvolali.

Státní zástupce podal v druhé části kauzy obžalobu už v červenci 2016, Krajský soud v Praze ale loni v lednu případ vrátil policii k došetření právě kvůli odposlechům, jež při vyšetřování pořídila. „Oproti původní obžalobě podané v červenci 2016 se počet obviněných, počet skutků, ani jejich právní kvalifikace nijak nezměnila,“ uvedl ve čtvrtek Pražák.

Machinace s tendry podle nepravomocného rozsudku vypadaly tak, že Kottovi přizpůsobovali krajské veřejné zakázky za Rathova vědomí i aktivní podpory „velkým hráčům“, kdy jednoho z těchto soutěžitelů za úplatek zvýhodnili, zatímco ostatní mu záměrně dělali „křoví“. Rath dlouhodobě tvrdí, že je v kauze nevinen.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video