Šéf Transparency International Ondráčka končí. Potřeboval jsem změnu, řekl

  • 99
David Ondráčka končí po 13 letech v pozici ředitele protikorupční organizace Transparency International ČR. Završuje tak své více než osmnáctileté působení. Řízením organizace je pověřen Petr Leyer, dlouholetý seniorní právník a expert na problematiku korupce.

David Ondráčka do TI ČR nastoupil v roce 2002 na pozici projektového manažera a v roce 2008 se stal ředitelem této nevládní organizace, kterou třináct let vedl.

Kam povedou jeho další kroky zatím sám Ondráčka neví. „V této chvíli nevím, potřeboval jsem po letech změnu a udělal jí. V klidu si rozmyslím své další kroky a pracovní možnosti. Mám i osobní důvody, chci pomoct i starým rodičům, hlavně tátovi, teď to potřebují. Je to pro mě velká změna,“ uvedl odstupující ředitel pro iDNES.cz.

„David odvedl za roky v TI ČR skvělou práci. Pomohl otevřít desítky závažných korupčních kauz napříč politickým spektrem, státní správou a byznysem. Aktivně lobboval za zlepšení klíčové protikorupční legislativy. A především hledal řešení, jak naší zemi pomoci z osidel hluboce zakořeněné korupce. Stal se výraznou veřejnou tváři boje proti korupci v České republice,“ děkuje končícímu řediteli Jan Spáčil, předseda Správní rady TI ČR.

Premiér nemá lhát, řekla Transparency. Také jste ostří, hájí Babiše právník

Pověřeným ředitelem TI ČR se v pátek stal Petr Leyer, dlouholetý seniorní právník a expert na problematiku korupce. Zaměřuje se především na oblasti veřejných zakázek, střetu zájmů, nastavování vnitřních protikorupčních mechanismů ve veřejné i soukromé sféře a fungování územních samospráv.

„Transparency dlouhodobě patří ke klíčovým pilířům boje proti korupci v naší zemi. Odhalujeme velké i menší korupční kauzy. Navrhujeme legislativní i jiné systémové změny. Bezplatně pomáháme široké veřejnosti v oblasti práva. Vzděláváme zástupce z řad státní správy, byznysu a naše spoluobčany. A především se nebojíme chodit do každodenních soubojů s mocnými aktéry a vlivovými skupinami. A tak tomu bude i nadále,“ říká Petr Leyer v tiskové zprávě.

TI ČR, která patří k mezinárodní síti nevládních organizací Transparency International, vznikla v roce 1998. Jejím cílem je mapovat stav korupce v Česku a aktivně přispívat k jejímu omezování. V TI ČR pracuje 13 zaměstnanců a sedm stážistů.

Podle údajů na svém webu upozornila organizace na 35 korupčních kauz a připomínkovala šest protikorupčních zákonů. Ke kauzám, které organizace řeší, patří mimo jiné otázka střetu zájmů premiéra Andreje Babiše.

Předseda vlády organizaci v minulosti opakovaně označil za zkorumpovanou. Letos v únoru středočeský krajský soud nepravomocně rozhodl, že se premiér za toto označení nemusí omlouvat. Podle soudu Babišova vyjádření významně nezasáhla do práv organizace.

Rozpočet TI ČR je kolem 11 milionů korun ročně. Financována je z darů od lidí a firem, grantů a dotací. Část peněz na své aktivity získává například organizováním školení či analýzami korupčních rizik pro firmy.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video