Snowboardista David Horváth na snímku z roku 2005

Snowboardista David Horváth na snímku z roku 2005 | foto: Profimedia.cz

Pád vrtulníku s Kellnerem přežil snowboardový mistr David Horváth

  • 246
Jediným přeživším sobotního pádu vrtulníku na Aljašce, který převážel miliardáře Petra Kellnera a dalších pět lidí během heliskiingu na tamním ledovci, je český snowboardista David Horváth. Desetinásobný mistr České republiky v jízdě na U-rampě je podle aljašských úřadů ve vážném, ale stabilizovaném stavu v nemocnici v Anchorage.

Vrtulník havaroval se skupinou lyžařů na aljašském ledovci v sobotu krátce před 19:00 tamního času. Na palubě byl podle policejní zprávy kromě Kellnera a Horvátha také jeho trenér Benjamin Larochaix, muž z Colorada a dva třicátníci z Aljašky, z nichž jeden byl pilot. 

Záchranářský tým, který dorazil na místo asi tři hodiny po pádu vrtulníku, nalezl jediného přeživšího. Horvátha okamžitě transportovali do nemocnice v 80 kilometrů vzdáleném Anchorage. Podle úřadů je ve vážném, ale stabilizovaném stavu.

Horváth patří mezi průkopníky snowboardingu v Česku. Miliardáře Petra Kellnera v posledních letech často fotil, stejně jako jeho dceru Annu, která závodí na koních. „Je několikanásobným mistrem Česka v jízdě na U-rampě, posledních pár let se věnuje natáčení a focení snowboardingu a ježdění v prašanu,“ řekl iDNES.cz český freerideový lyžař Robin Kaleta

Osmačtyřicetiletý snowboardista na přelomu století dominoval českým závodům v U-rampě. Během kariéry získal celkem 10 mistrovských titulů. Po konci aktivní kariéry působil jako reprezentační trenér mladých českých snowboardových talentů ve Špindlerově Mlýně.

Truchlí ekonomové i zaměstnanci. Kellnera ovšem znalo jen pár vyvolených

Následně založil firmu DHC production, která vyráběla česká videa a fotografie o skateboardingu, snowboardingu a dalších adrenalinových sportech. „Mně pomohlo v kariéře, že se moje fotky začaly objevovat v časopisech. Pak se ozvou sponzoři. Chci, aby stejnou možnost měli i další čeští snowboardisti,“ řekl Horváth v rozhovoru pro iDNES.cz v roce 2003.

„Ve své době byl spolu s Martinem Černíkem nejlepším českým snowboardistou,“ vzpomněl na Horvátha snowboardista a účastník Zimních olympijských her v Turíně a Vancouveru Michal Novotný

Heliskiing: zábava pro milovníky prašanu

Kellner se spolu s ostatními během soboty v okolí aljašského ledovce Knik účastnil heliskiingu - lyžování, při kterém účastníky vyveze na vrchol helikoptéra. Horváth ještě v průběhu dne zveřejnil na svém Facebooku snímek z okolí aljašského ledovce. 

Freeridový lyžař Robin Kaleta, který má s tímto sportem bohaté zkušenosti, pro iDNES.cz vysvětlil, v čem zábava spočívá. „Je to lyžování s dopomocí vrtulníku. Vyveze vás na kopec, tam přistane, vylezete a za doprovodu průvodce sjedete prašanem dolů. Tam vás vrtulník zase vyzvedne a vyveze na další kopec,“ uvedl Kaleta.

„Finanční náročnost závisí na vašich požadavcích. Můžete absolvovat jen jednu jízdu, která je sice nepoměrně drahá, ale stále to stojí „jen“ okolo 200 dolarů, nebo si můžete zaplatit několik dnů lyžování s vrtulníkem, kdy je v ceně i ubytování, zapůjčení materiálu a doprovod. To už jsou desetitisícové částky,“ doplnil.

Lidé podle něj mají o heliskiingu často mylné představy. „Vrtulník sedne na vrchol a lidé vylezou. Veřejnost si většinou kvůli akčním filmům představuje, že se při heliskiingu z vrtulníku vyskakuje za letu, to však většinou není pravda. To dělá jen pár profesionálů nebo kaskadérů ve filmech, realita komerčního heliskiingu je však jiná,“ uzavřel. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video