Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Užiteční i po smrti. Většině ústavů chybí těla, lidé se darují i z vděčnosti

  17:27
Anatomické ústavy shánějí dobrovolné dárce těl. V České republice jich totiž chybí tisíce, situaci nepomohl ani covid. Odborníci přitom upozorňují na to, že navzdory nejmodernějším technologiím je lidské tělo při výuce lékařů nenahraditelné. Důležité je také pro vědecké účely. Častěji se na ústavy obrací starší ženy, výjimkou však nejsou ani dárci ve věku 18 let.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: ProfimediaProfimedia.cz

„Jsou lidé, kteří neváhají být užiteční i po své smrti. Paní, ročník 1946. Přihlásila se a souhlas podepsala tento týden. Osobně jí neznám, ale přál bych si, aby to bylo co nejpozději. Dobré lidi tento svět potřebuje,“ napsal nedávno na svém Twitteru epidemiolog a děkan Lékařské fakulty Ostravské univerzity Rastislav Maďar. 

Jak upozorňují některé anatomické ústavy pod lékařskými fakultami, dárců těl není nikdy dost. Nejhůře je na tom 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy s nejmladším dárcovským programem. „V registru dárců nám chybějí tisíce, protože nároky jejich využití pro vědecké a výukové účely jsou vysoké. Dříve platilo, že pokud se nikdo k tělu zemřelému nepřihlásil do 96 hodin, tělo získaly ze zákona anatomické ústavy. Nyní je jiná legislativa a jedinou možnou cestou je, aby lidé darovali za života své tělo prostřednictvím smlouvy,“ popsal přednosta Ústavu anatomie 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy David Kachlík.

V registru mají v současné době 450 smluv. Situaci podle Kachlíka nepomohl ani covid, vzhledem k tomu, že se starší lidé báli jít na poštu či úřad, aby si nechali ověřit podpis. 

Více dárců by ocenila i 3. lékařská fakulta UK. „Náš registr není velký, máme uzavřeno přes stodvacet darovacích smluv. Poslední roky jsme reálně získali jedno až dvě těla za rok, což je velmi málo. Mít větší registr dárců, ze kterého by se mohlo získat pět těl ročně, by nám velmi pomohlo,“ uvedla za fakultu Jana Mrzílková.

Odkážete své tělo po smrti na vědecké účely?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 středa 5. ledna 2022. Anketa je uzavřena.

Na 300 dárců má Ústav normální anatomie Lékařské fakulty Univerzity Palackého. Lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Plzni má ve svém registru 178 dárců a v současné době také 20 čekatelů na smlouvu. Další smlouvy však neplánují uzavírat, jejich Ústav anatomie se v příštím roce bude stěhovat do nových prostorů a další smlouvy nyní neuzavírají.  

„Nikdy se nedá říct, že pro vědecko-výzkumné a výukové účely je dostatek těl,“ popsal přednost Anatomického ústavu Lékařské fakulty Masarykovy univerzity Marek Joukal. Nicméně podotkl, že u nich dostatek těl k zajištění výuky studentů mají. Konkrétně mají v Brně v registru 1600 dárců. Větší počet těl dárců by byl podle něj vítaný zejména k výzkumným účelům.

Nejvíce zapsaných dárců má Anatomický ústav 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Registrovaných mají pět tisíc lidí, ročně se u nich zapíše 50 až 80 nových. „Řekl bych, že se pohybujeme na hraně toho, co potřebujeme pro kvalitní výuku mediků, s tím, jak se zvyšují jejich počty, bylo by potřebné mít i více těl. Samozřejmě pokud máme méně těl, tak se ne každý medik dostane k pitvě všech částí a musí se tak i spokojit s již vypitvaným,“ popsal přednosta tamního Anatomického ústav Ondřej Naňka.

Bez těl není kvalitní výuka

Přestože doba umožňuje studentům využívat moderní počítačové modely lidského těla, odborníci upozorňují, že praktická zkušenost je v tomhle ohledu nenahraditelná.

Tělo jako vzácný dar

Ústavy přijímají tělo jako „vzácný dar“. Například 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy letos zasadila svým dárcům Strom života, lípu, na pietním místě lékařské fakulty, kam mohou přijít budoucí dárci, nebo rodina či přátelé někoho, kdo již tělo daroval. Jména každého dárce je uvedeno na dřevěném listu, který je pověšený na stromě. Pietní místo ve svém ústavu má také 1. LF UK.

V Brně se nyní pořádá sbírka na pomník dárcům těl na Ústředním hřbitově v Brně. Jeho vybudování inicioval Joukal, který pro tuto myšlenku získal Spolek mediků. 

Za dárce těl pořádají jednotlivé lékařské fakulty každoroční rekviem.

„Pro studenty medicíny je zásadní a nezastupitelné mít možnost během výuky anatomie zkoumat lidské tělo přímo, tedy pomocí pitvy. Seznámí se se všemi zákoutími a taji těla, dokonale poznají, jak jsou uloženy jednotlivé orgány, jakou mají velikost a konzistenci a vztah k ostatním. Máme sice také moderní virtuální pomůcky, například virtuální pitevní stůl nebo 3D virtuální realitu, ale žádný, byť sebelepší model ve 3D nenahradí skutečné lidské tělo,“ popsal Kachlík. 

Právě proto je darování těl pro anatomické ústavy zásadní. Bez nich je totiž ohrožena výuka studentů medicíny, pitevní cvičení totiž slouží zároveň jako příležitost naučit se pracovat s chirurgickými nástroji. Zároveň pak medici nemají dostatečnou představu o složitosti samotného lidského těla.

„Praktická výuka na pitevně je součástí předmětu Anatomie a vyučuje se v prvním ročníku, jelikož anatomii vnímáme jako základ lékařského vzdělání,“ poznamenal Jiří Ferda, přednosta Ústavu anatomie Lékařské fakulty v Plzni.

Kromě výuky jsou však těla používána i pro vědecké účely. „Dále jsou těla využívána v postgraduální výuce na odborných kurzech, které jsou zaměřené na nové léčebné postupy například v ortopedii, neurochirurgii nebo plastické chirurgii. Zároveň je na tělech prováděn klinický výzkum týkající se variability anatomických struktur nebo patofyziologie rozličných onemocnění,“ doplnil Joukal. 

Smlouva na tělo

V České republice je možné darovat tělo ke studijním a vědeckým účelům jen na základě smlouvy uzavřené s anatomickým ústavem. V minulosti se používala těla odsouzených k­ trestu smrti či těla zemřelých bez příbuzných či potomků. 

I v dnešní době se však stává, že se anatomické ústavy nedozvědí o smrti svého konkrétního dárce. Taková situace podle Joukala nastává zejména v situaci, kdy dárce své rodině nebo lékaři nesdělí, že se rozhodl své tělo darovat na lékařské a vědecké účely. 

Například na 2. lékařské fakultě Univerzity Karlovy mají v databázi dárce s ročníkem narozeni 1925 či 1926, o kterých nevědí, zda žijí, nebo už ne. „Pokud nás příbuzní nekontaktují, nemáme možnost, jak se to dozvědět. Doufáme, že podobných případů bude málo. Stalo se nám však, že nám volali příbuzní člověka, který zemřel, zda si ho nemůžeme převzít. Museli jsme je odmítnout, bez řádně vyplněné a podepsané smlouvy to v žádném případě nejde,“ podotkl Kachlík. 

Jak darovat tělo

  • Nutné je podepsat výslovný souhlas s darováním svého těla po smrti, například podepsat smlouvu s anatomickým ústavem a opatřit ji úředně ověřenými podpisy. 
  • Jeden výtisk by měl dárce předat svému ošetřujícímu lékaři, případně někomu z rodiny. 
  • Dárci mají v osobních dokladech i kartičku s informací, že tělo má být darováno konkrétnímu anatomickému ústavu, který zajistí převoz těla na svoje náklady.
  • Smlouvu lze kdykoli bez udání důvodu vypovědět.
  • Anatomické ústavy mohou tělo dárců i odmítnout. Nelze použít těla dárců, kteří zemřeli nejasnou či násilnou smrtí, sebevraždou, nebo u nich byla nařízena zdravotní, nebo soudní pitva. Tělo je také odmítnuto v případě, že dárce zemřel na infekční choroby (AIDS, tuberkulóza, mor, cholera, žlutá zimnice, ebola). Tělo také ústav může odmítnout, pokud nemá kapacitu na přijetí dalších těl. 
  • Využité tělo je pak na náklady ústavů zpopelněno. Dle přání dárce buď rozptýleno na rozptylové loučce, nebo je urna předána rodině. Na vyzvednutí ostatků má rodina ze zákona jeden rok. 

K odborníkům se také nedostanou ani ti, jejichž smrt nebyla očekávaná a je u nich potřeba povést zdravotní či soudní pitvu. Po ní už tělo v ústavech nemůže být využité. 

Užiteční i po smrti

Důvody, proč lidé darují své tělo ústavům, se různí. „Většina našich dárců chce být prospěšná pro medicínu i po své smrti a mají zájem svým způsobem pomoci vyřešit smrtelné nemoci,“ popsal Janota. 

Dárci těl budou mít památník. Každý zemřelý má příběh, říká jeho iniciátor

„Tímto gestem chtějí vyjádřit vděčnost lékařům, že jim nebo jejich blízkým buď život zachránili, nebo jim ho alespoň o několik let prodloužili. Vnímají to tak, že teď zase pomohou oni nám. Máme dárce, kteří si vše dopředu pečlivě nastudovali a mají o svém konci zcela jasnou představu. A někteří se k nám i těší,“ popsal Kachlík. 

Často je motivací také altruistická pohnutka, že dárci pomohou studentům při výuce a přípravě na budoucí povolání. Ústavům se hlásí mladí lidé, i ve věku 18 let, ale také ženy a muži v důchodovém věku. Ženy mírně nad muži převládají. 

U některých je to i kvůli ekonomickému hledisku. „Mít klasický pohřeb v Praze znamená mít našetřeno asi 30 tisíc korun, pohřeb bez obřadu stojí kolem 16 tisíc,“ poznamenal Kachlík. Podle něj také dárci nechtějí zatěžovat své příbuzné a děti, aby nemuseli řešit věci kolem pohřbu. 

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Česko bez výjimky, ujištěním navzdory. Co přesně stojí v migračním paktu

19. dubna 2024

Premium Evropská unie schválila migrační pakt a od roku 2026 budou muset jednotlivé státy přijmout svůj díl...

ANALÝZA: Zbožný, prostý, ale silný. Čím Indy tolik uhranul fenomén Módí

19. dubna 2024

Premium Naréndra Módí válcuje Indii jako málokterý jeho předchůdce. Zdá se nezastavitelný, podobně jako...

Prezident Pavel vyzval v americké CNN, aby Kongres schválil pomoc Ukrajině

18. dubna 2024  23:09

Český prezident Petr Pavel Spojené státy, aby schválily podporu pro Ukrajinu. Řekl to v pořadu...

Slovenská sbírka na munici pro Ukrajinu splnila finanční cíl za necelé dva dny

18. dubna 2024  14:40,  aktualizováno  20:53

Zatímco slovenská vláda se pomoci svému ukrajinskému sousedovi zdráhá, slovenští občané už na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...