Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nemocnicím dochází krev. Pacientka v Brně potřebovala 531 transfuzí

  11:48
Poloprázdné lednice s krevními zásobami trápí část nemocnic v Česku. Problém umocňují letní dovolené i světová pandemie. Dárci krve chybí. Nemocnice je denně obvolávají a vyzývají k odběru. „S krevními zásobami jsme na dolním limitu obvyklého stavu. Bez dárců bychom řádově za několik dní neměli transfuzní přípravky k léčbě pacientů," říká Iva Piskalová z Fakultní nemocnice Ostrava.

Ilustrační snímek | foto: Shutterstock

S nedostatkem krve se potýkají hlavně nemocnice ve třech největších městech Česka - v Praze, Brně a Ostravě. Dárce krve vyzývá například pražský Motol nebo Fakultní nemocnice Brno. Dlouhodobě a pravidelně je v republice problém s dárcovství krve v letních měsících. Pravidelní i potenciální noví dárci jsou na dovolených, takže jich do transfúzních center chodí méně. Letos je ještě problémem koronavirová pandemie, která odběry komplikuje. 

„Od dubna pociťujeme nedostatek transfuzních přípravků celorepublikově, proto teď opakovaně kontaktujeme naše pravidelné dárce, aby přišli darovat krev. Operativa i další léčba s podporou transfuzní terapie běží v naší nemocnici zatím standardně, ale za cenu velkého úsilí ze strany Krevního centra,“ říká za Fakultní nemocnici Ostrava Iva Piskalová. 

Motolská nemocnice v Praze má o desítky procent nižší zásoby, než je v této době obvyklé. Jelikož nemá svojí vlastní transfúzní stanici, 100 procent zásob nakupuje, převážně v Česku. „Ze zahraničí objednáváme velmi výjimečně, například krev se vzácnými znaky. Zatím jsme ale žádné operace kvůli nedostatku krve odkládat nemuseli,“ říká mluvčí nemocnice Pavlína Danková.

S odkladem operací je to různé podle oddělení v nemocnicích. Každý výkon je navíc individuální a i když transfúzní centra počítají zásoby na některé zákroky z průměrů, nejde jednoznačně říct, kolik transfúzí je potřeba například pro operaci srdce či pro jiné větší zákroky. 

„Každému dárci i dárkyni se odebírá 450 ml krve. Vak s odebranou krví se zcentrifuguje, krev se rozdělí na červené krvinky, plazmu a část obsahující krevní destičky a bílé krvinky (tzv. buffy-coat). Z jednoho odběru krve se tedy připraví jedna léčebná dávka červených krvinek, jedna léčebná dávka plazmy a následně se ze 4-6 buffy-coatů připraví jedna léčebná dávka krevních destiček,“ vysvětluje primář Transfuzního oddělení Fakultní nemocnice Hradec Králové Vít Řeháček, co znamená pro dárce i potenciální pacienty jeden odběr.

Rekordních 531 transfúzí pro jednu pacientku

Největší spotřeba transfúzí na pacienta je v traumatologii, například po autohaváriích, velkých úrazech při sportu nebo onkologických diagnózách. 

Případy brněnské nemocnice

  • Dva řidiči po autonehodě spotřebovali 83 transfuzních jednotek červených krvinek, osm jednotek plazmy a 21 jednotek krevních destiček. 
  • Onkologicky nemocná dvouletá holčička potřebovala v posledních dvou měsících 70 jednotek krevních destiček a 12 jednotek červených krvinek. 
  • Mladík po rozsáhlých popáleninách potřeboval 105 transfuzních jednotek červených krvinek, 10 jednotek plazmy a pět jednotek krevních destiček.

Ve Fakultní nemocnici Brno potřebovali pro léčbu pacientky s onemocněním krve rekordních 531 dávek krevního derivátu vyráběného z dárcovské plazmy. Tedy přes 500 dárců krve. 

V brněnské nemocnici je ale nyní situace až kritická. Zásobují ji totiž také odběrná místa v Jihlavě a Třebíči, ta ale byla dva týdny zavřená. Nemocnice tak získávala krev jen z transfuzního centra v Brně, což je problém. 

Zmíněná pandemie je pak problém především proto, že se spousta dárců pohybovala a pohybuje v ohrožených lokalitách u nás i v Evropě, a proto musí s dárcovstvím počkat 28 dní. Fakultní nemocnice Brno je podle mluvčího Pavla Žáry v tuto chvíli na hraně soběstačnosti v zásobách krve.

„Naše nemocnice má velice specifické a těžké případy onemocnění. Jsou tu onkologičtí pacienti, dále je velká spotřeba krve na Klinice anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíně, na traumacentrum, kdy se k nám převážejí nejtěžší pacienti z havárek a úrazů. Na straně druhé je naše transfuzní a tkáňové oddělení zásobárnou krve pro ostatní špitály v zemi. Když dochází krev i nám, je to špatné i pro ostatní,“ vyjmenovává Žára. 

Složitou situace ale podle mluvčího nemocnice zatím zvládají i díky tomu, že se brněnští dárci snaží maximálně pomoci a po oslovení chodí darovat. 

Krev potřebuje nyní o 300 procent více pacientů

Spotřeba krve je podle údajů Fakultní nemocnice Brno, která dodává krev i dalším nemocnicím, v těchto prázdninových měsících až o 300 procent vyšší než je obvyklé v tomto období. Po koronavirových opatřeních se operace v zemi odsunovaly a nemocnice dohánějí operační skluz z března až června. 

„Jako jedna z centrálních odběrových stanic jsme takový zájem o krev nezažili. O to více může být kritická situace v dalších týdnech,“ dodává Žára.

VIDEO: Primářka brněnského Transfuzního a tkáňového oddělení FN Brno děkuje dárcům a upozorňuje, že krize se zásobami krve nekončí. 

Zásobování ostatních nemocnic

Brněnská nemocnice není jediná, kdo distribuuje krev do dalších zařízení, která svoje vlastní odběrová místa nemají. Lednice na polovině má i pražská Thomayerova nemocnice, kde mají problémy hlavně se skupinami A-, A+ a 0-, podstav ale mají u všech krevních typů. Zásoby se jim hodně tenčí. 

„Jak dlouho se zásobami vydržíme, závisí na konkrétní skupině, ale například u A- je to u nás vyloženě ze dne na den. Zatím to zvládáme a nemuseli jsme odložit operace. Snažíme se získat krev z jiných nemocnic, ale nedostatek je všeobecný. Situace je opravdu nezvykle špatná. U nás je to tím, že IKEM má vysokou spotřebu, kde se nedostavil obvyklý prázdninový pokles,“ říká primář Transfúzního oddělení Thomayerovy nemocnice Petr Turek. 

Situace se zásobami se liší podle kraje i vytížení nemocnic. Problémy s nedostatkem krve má i Krajská zdravotní v Ústí nad Labem. Oproti tomu Fakultní nemocnice v Hradci Králové je bez větších potíží a Fakultní nemocnice Plzeň je schopná v případě potřeby dát krev do jiných pracovišť a rezervy má.

„Pokud jiné zdravotnické zařízení nemá dostatek krevních prostředků, pomáháme. V rámci kraje i celé republiky, například s dodávkami krevních destiček. Problémy s krví u nás nyní nemáme a zásoby doplňujeme každý den, abychom udrželi potřebné množství. Dárce denně zveme a jsme velmi rádi, že přichází i noví,“ říká mluvčí nemocnice Gabriela Levorová.

Plzeňská nemocnice má teď dostačující zásoby a během letošního července získala krev od 1 865 dárců. To je dokonce o 400 více než v červenci 2019. 

Jak se stát dárcem krve

Problém s krví je umocněný omezeními kvůli šíření koronaviru. Kvůli tomu je z možnosti darovat krev vyloučen ten, kdo: 

  • měl v posledním měsíci příznaky onemocnění dýchacích cest (kašel, dušnost nebo teplota),
  • byl v posledních 28 dnech v některé evropské či jiné zemi s výskytem koronaviru 
  • byl v kontaktu s osobou, která v posledních 28 dnech byla v takové zemi nebo měla či má projevy onemocnění dýchacích cest.

Darovat krev je možné nejdříve 28 dní po vyléčení nebo kontaktu s rizikovou osobou nebo po návratu s rizikové země. Transfúzní stanici je nutní nahlásit jakékoli respirační onemocnění, které jste měli za 14 dní poté, co už jste po odběru. Současně je potřeba se na konkrétní stanici zeptat, jestli nemá ještě svá omezení k darování krve.

Další standardní podmínky pro dárcovství krve má vypsané na svých oficiálních stránkách například Český červený kříž. Základem je dobrý zdravotní stav, věk od 18 do 65 lety a váha nad 50 kilogramů. 

Mezi vybraná omezení, proč lidé nemohou darovat krev patří například prodělaná tuberkulóza, pohlavní nemoc typu kapavky, či syfilisu, HIV-pozitivita, alkoholismus, psychické onemocnění, nebo zařazení do takzvaných rizikových skupin, kam patří promiskuitní způsob života, nitrožilní narkomani, nebo muži, kteří měli v posledním roce pohlavní styk s jiným mužem. 

Darovali jste někdy krev?

celkem hlasů: 2998
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pátek 14. srpna 2020. Anketa je uzavřena.

30. května 2020

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla Rakušanovi matka oběti

25. dubna 2024  16:02

Aktualizujeme Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Soud zrušil odsouzení Weinsteina za sexuální delikty, nařídil nový proces

25. dubna 2024  15:46,  aktualizováno  15:52

Aktualizujeme Newyorský odvolací soud ve čtvrtek zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta Harveyho...

Pořadatelka nahé párty dostala v Rusku pokutu, provinila se kritikou války

25. dubna 2024  15:14

Moskevský soud ve čtvrtek uložil pokutu 50 tisíc rublů (asi 12 750 korun) televizní moderátorce a...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno 

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...