Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Boj politiků o daně přibrzdil zvýšení rodičovského příspěvku na 300 tisíc

  6:10aktualizováno  14:15
Rodiny s malými dětmi si na potvrzení zvýšení rodičovského příspěvku z 220 na 300 tisíc korun ještě musí počkat. Může za to přetahování vlády s opozicí. Vláda trvá na tom, že nejdříve musí být schválen daňový balíček, který má zajistit příjmy pro rozpočet. V pátek to ale prosadit nedokázala. Opozice chce, aby se dříve hlasovalo o rodičovském příspěvku.
Ministyni financí Alenu Schillerovou vybídl poslanec ODS Vojtěch Munzar, aby v průběhu debaty před schvalováním daňového balíčku reagovala na argumenty opozice.

Ministyni financí Alenu Schillerovou vybídl poslanec ODS Vojtěch Munzar, aby v průběhu debaty před schvalováním daňového balíčku reagovala na argumenty opozice. | foto:  Petr Topič, MAFRA

Pokračovat v přetahované o daňový balíček a zvýšení rodičovského příspěvku na 300 tisíc korun, budou poslanci ve středu dopoledne.

Poslanci ANO a ČSSD, spolu s komunisty, kteří jejich vládu tolerují. chtěli obojí prosadit již na páteční mimořádné schůzi. S vyššími příjmy z daní i zvýšenou rodičovskou totiž počítá i návrh rozpočtu na příští rok.

Jenže hlavně ODS dávala již od rána najevo, že si takový postup vlády nechce nechat líbit. V debatě k daním si nejčastěji brali slovo její poslanci. A do  čtrnácti hodin, do kdy se smí o zákonech ve středu a v pátek hlasovat, se Sněmovna k hlasování nedostala.  

Poslanec ODS Vojtěch Munzar v debatě vyčetl ministryni financí za ANO Aleně Schillerové, že s poslanci nediskutuje o jejich argumentech, ale jen glosuje jejich slova až před hlasováním o zákonech, kdy už poslanci bez přednostního práva nemají šanci vystoupit a na její slova reagovat. Skutečná diskuse se tak vlastně nekoná. „Vaše role, paní ministryně, není sedět v koutě,“ řekl Munzar Schillerové. Ministryni financí k reakci na to nevyprovokoval.

Hlasování bude o zdanění alkoholu, cigaret i nabytí nemovitosti

„Mohlo by se to jmenovat návrh o zvýšení daní,“ řekl o daňovém balíčku vlády šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Balíček, jímž chce vláda více zdanit alkohol či cigarety, a má přinést do státního rozpočtu 8,5 miliardy korun navíc, přiměl poslance k desítkám pozměňovacích návrhů, jímž by záměr vlády změnili k nepoznání.

Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek například navrhl zrušení superhrubé mzdy. Další poslanci usilují o zvýšení slevy na dani či vyjmout z plánů vlády zdanění rezerv na životní pojištění.

ODS se pokouší o zrušení čtyřprocentní daně z nabytí nemovitosti a o zvýšení hranice pro přihlášení k DPH z jednoho milionu na dvojnásobek. „Daň z nabytí nemovitosti považujeme za nejabsurdnější část daňového systému,“ řekl Munzar. První místopředsedkyně strany Alexandra Udženija daň z nabytí nemovitosti označila za „výpalné“ pro stát.

Poslanci kritizují plán zdanit rezervy na životní pojištění

Schvalování daňových změn bude znamenat hlasování o pěti desítkách pozměňovacích návrhů.

Místopředsedkyně STAN Věra Kovářová kritizovala to, že vláda navrhuje zdvojnásobit poplatek za vklad do katastru nemovitostí. Spolu s Pirátem Mikulášem Ferjenčíkem a lidovcem Janem Bartoškem to zkouší zrušit. Kovářová vyčetla vládě i plán vybrat víc zdaněním technických rezerv pojišťoven na životní pojištění občanů. „Vládním návrhem dojde ke snížení výnosů na životní pojištění,“ řekla Kovářová.

Rozpočtový výbor k nelibosti ministryně Schillerové podpořil, aby tato pasáž z vládního návrhu zmizela. „Je to bezesporu nejhorší návrh, dopadlo by to na klienty,“ uvedl Stanjura. Zdanění rezerv pojišťoven kritizoval i poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík a další poslanci

Vláda si od balíčku slibuje, že díky němu dokáže získat potřebné miliardy do státního rozpočtu. Od ledna se má asi o desetinu zvýšit spotřební daně z cigaret a tabáku, což by krabičku cigaret zdražilo v průměru o třináct korun, a o 13 procent má kvůli daňovému balíčku vzrůst spotřební daň z lihu.

Sazba daně u kurzových sázek, tombol, turnajů malého rozsahu a totalizátorových her by měla podle vládního návrhu vzrůst z 23 na 25 procent, u loterií, bing a živých her z 23 procent na 30 procent. Osvobozena od daní nemá být ani účtenková loterie spojená s elektronickou evidencí tržeb.

„Rozhodně ten návrh jako celek nepodpoříme,“ řekl Pirát Mikuláš Ferjenčík. Navrhl přerušit mimořádnou schůzi o daní, schválit nejdřív vyšší rodičovský příspěvek 300 tisíc korun, a pak se případně k daňovému balíčku vrátit. To ale poslanci ANO, ČSSD a KSČM nepřipustili. Návrh zamítli, s opozicí v tu chvíli hlasovala jen jedna poslankyně ANO, Iva Kalátová.

Po zvýšení daní má dojít i na vyšší rodičovský příspěvek

Po hlasování o daňovém balíčku se podle představ vlády mělo v pátek na mimořádné schůzi jednat i o zvýšení rodičovského příspěvku od ledna příštího roku z 220 na 300 tisíc korun. V případě vícerčat se má příspěvek zvýšit ze 330 na 450 tisíc korun.

Vláda navrhla, aby na příspěvek dosáhly rodiny s dětmi do čtyř let, které budou v lednu 2020 stále dávku od státu pobírat. Opoziční poslanci se ještě při konečném hlasování pokusí prosadit, aby na vyšší rodičovský příspěvek měly nárok všechny rodiny s dětmi do čtyř let bez výjimky. To je vábnička směrem k levicovým poslancům, protože právě o tuto věc marně usilovala ministryně práce a sociálních věcí a místopředsedkyně ČSSD Jana Maláčová.

Vládní koalice se ale dohodla na kompromisu, který bude stát 8,6 miliardy korun. Kdyby na vyšší rodičovský příspěvek dosáhly všechny rodiny s dětmi do čtyř let, i ty, které si již částku 220 tisíc korun stihly vybrat, bylo by to pro státní kasu o 2,6 miliardy korun dražší. 

Kvůli zvyšování rodičovského příspěvku vyvolala mimořádnou schůzi, která se má uskutečnit za týden v pátek, také opoziční ODS. Už to byl jasný signál, že schvalování daňového balíčku vlády se může protáhnout.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Svobodu se lidovci snažili dostat pryč ze strany, teď kauzu odkládají

24. dubna 2024  12:20,  aktualizováno  16:13

Lidovecká snaha vystrnadit ze strany jednoho ze svých nejznámějších poliků, bývalého šéfa strany a...

Vláda je pro preventivní zadržení zbraně. Podezřelé nákupy se mají hlásit

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno  16:10

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

ÓČKO rozšiřuje spolupráci s influencery, odemyká jejich prémiový obsah

24. dubna 2024

ÓČKO prohlubuje spolupráci s předními českými videomakery a podcastery. V novém projektu O UNLOCKED...

Z léčebny za odměnu do fast foodu. Obézních dětí přibývá, i kvůli rodičům

24. dubna 2024

Premium Dětí s obezitou přibývá. „Z naší praxe nic nenasvědčuje tomu, že by se situace měla lepšit, spíše...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...