Premiér Andrej Babiš a vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová

Premiér Andrej Babiš a vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Vládní daňový balíček prošel. Zvýší se zdanění alkoholu, tabáku i hazardu

  • 2046
Vládě ANO a ČSSD se s pomocí komunistů podařilo ve Sněmovně prosadit daňový balíček, který bude znamenat zvýšení některých daní - konkrétně chce vláda získat víc peněz zdaněním alkoholu, tabáku a hazardu. Výhry nad milion korun se nově budou danit. Prošlo i to, že poplatek za vklad do katastru nemovitostí se zvýší na dva tisíce korun, tedy na dvojnásobek oproti současnému stavu.

Naopak čtyřprocentní daň z nabytí nemovitosti, kterou navrhovala zrušit ODS, nepadla. Proti jejímu zrušení se postavily ANO, ČSSD a KSČM.

Pro schválení zákona, který nyní putuje do Senátu, bylo 96 ze 133 přítomných poslanců - pro byli poslanci vládních stran a komunistů, kteří kabinet Andreje Babiše tolerují. Nehlasovali poslanci ODS, TOP 09, KDU-ČSL a STAN.

„Jsem ráda, že byl schválen vládní daňový balíček. Pro mě je to velmi dobrá zpráva,“ řekla ministryně financí za ANO Alena Schillerová.

V případě půllitrové láhve 40procentního alkoholu vzroste spotřební daň z nynějších 57 korun na 64,50 Kč. Piva ani vína se zvýšení sazeb netýká. Spotřební daně z cigaret a tabáku by měly podle vládního návrhu stoupnout příští rok zhruba o deset procent. Tabákové firmy předpokládají zvýšení daňové zátěže na krabičku o 12 až 13 korun.

Prošlo zdanění rezerv pojišťoven, a to i na životní pojištění

Drtivá většina poslanců ve středu podpořila zachování daňové výjimky pro vytápění domovních kotelen plynem.

Vláda prosadila to, že budou zdaněny technické rezervy pojišťoven, a to i na životní pojištění. O výjimku pro oblast životního pojištění marně usilovala Věra Kovářová z hnutí STAN. „Tady má vlastně pojišťovna zaplatit daň ze zisků, které ještě nenastaly,“ kritizoval to šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Schillerová po jednání ocenila, že se opozici nepodařilo zachovat daňovou výjimku pro pojišťovny. „To, že se zdraží pojistky pro lidi, je nesmysl,“ prohlásila po schválení zákona ministryně.

Vládní daňový balíček počítá se zvýšením zdanění tabákových výrobků, lihu a hazardu. Zdanění loterií má být nově 35 procent místo současných 23 procent.

Ministryně financí odpoledne ve Sněmovně řekla, že dostala od opozice nabídku, za jakých podmínek projde daňový balíček. Když z něj vypadne zdanění technických rezerv na životní pojištění, vyšší zdanění loterií a zdražení zápisu do katastru nemovitostí. Jednání s ANO potvrdil Kalousek a Stanjuru naštvalo, že Schillerová mluví o detailech uzavřeného jednání.

Piráti prosadili zmírnění podmínky pro domácí vaření piva

Na návrh Pirátu Sněmovna přijala návrh na zmírnění podmínek pro domácí vaření piva pro vlastní spotřebu, který podali poslanci Ondřej Polanský a Radek Holomčík. Nově bude možné doma uvařit 2000 litrů piva, místo stávajících 200 litrů. - čtěte Víc domácího piva bez daně. Piráti také prosadili zjednodušení účasti českých hráčů v pokerových turnajích.

Opozice vznesla velké množství dalších pozměňovacích návrhů, které neprošly. Kalousek například usiloval o zrušení superhrubé mzdy, další opoziční politici z ODS či SPD se snažili o zvýšení slevy na dani na poplatníka.

ODS se marně s podporou dalších opozičních stran pokoušela o zrušení čtyřprocentní daně z nabytí nemovitosti a o zvýšení hranice pro přihlášení k DPH z jednoho milionu na dvojnásobek..

Opozice se bouřila proti postupu většiny podporující vládu

Hlasování o pozměňovacích návrzích k zákonu předcházelo to, že místopředseda Sněmovny za KSČM Vojtěch Filip utnul vystoupení šéfa poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska. Většina poslanců za ANO, ČSSD a komunistickou stranu po hádkách poslanců ukončila i rozpravu k daňovému balíčku.

Kalousek, šéf klubu Pirátů Jakub Michálek, předseda klubu ODS Stanjura i další opoziční politici před hlasováním o vládním daňovém balíčku upozornili, že počínání provládní většiny je v rozporu se zákonem o jednacím řádu Sněmovny. Stanjura řekl, že ODS se kvůli tomu vůbec nezúčastní hlasování o zákonu jako celku. Nakonec se rozhodli nehlasovat také poslanci TOP 09, KDU-ČSL a STAN.

Na to, že předčasné ukončení rozpravy je postup v rozporu se zákonem, upozornil i Ústavní soud, když projednával stížnost na zákon o elektronické evidenci tržeb. Zákon o EET ale navzdory tomu soud nezrušil s tím, že opozice měla dostatek času na představení svých návrhů a argumentů.

„Chcete ohýbat, porušovat zákon,“ řekl předseda lidovců Marek Výborný. Oponoval mu ministr kultury Lubomír Zaorálek z ČSSD. „Většina musí mít možnost prosadit svou vůli,“ řekl. Když většina dokáže sestavit vládu, musí mít podle něj právo schválit svou představu o rozpočtu i o daních. Rozčílil se, že někteří poslanci opozičních stran svým jednáním paralyzují a tím diskreditují celý parlament. Budoucí vládní většina bude mít právo zákon změnit, snažil se apelovat na poslance Zaorálek.

ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a hnutí STAN – se chtějí obrátit se stížností na schvalování daňového balíčku na Ústavní soud. ANO, ČSSD a komunisté sázejí na to. že u Ústavního soudu svůj postup obhájí.

Poslanci teď hlasují o zvýšení rodičovském příspěvku

Hned po schválení daňových změnách začala Sněmovna hlasovat také o zvýšení rodičovského příspěvku z 220 na 300 tisíc korun.

Hlavní spor v souvislosti s rodičovským příspěvkem je o to, zda dostanou všechny rodiny s dětmi do čtyř let, či jen některé. Vláda navrhla, aby na příspěvek dosáhly rodiny s dětmi do čtyř let, které budou v lednu 2020 stále dávku od státu pobírat. To bude stát 8,6 miliardy korun.

Kdyby na vyšší rodičovský příspěvek dosáhly všechny rodiny s dětmi do čtyř let, i ty, které si již částku 220 tisíc korun stihly vybrat, bylo by to pro státní kasu o 2,6 miliardy korun dražší.

To, aby na vyšší rodičovský příspěvek dosáhly všechny rodiny s dětmi do čtyř let neúspěšně ve vládní koalici prosazovala ministryně práce a sociálních věcí a místopředsedkyně ČSSD Jana Maláčová, nyní to navrhují opoziční poslanci.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video