Na Domažlicku, kde digitální vysílání startovalo, dávají lidé přednost satelitům. Ilustrační foto.

Na Domažlicku, kde digitální vysílání startovalo, dávají lidé přednost satelitům. Ilustrační foto. | foto: Michal Klíma, MF DNES

Další odklad digitalizace. Vysílání na Plzeňsku začne až v září

  • 2
Digitální televizní vysílání nabírá zpoždění. Potvrzuje to i další odklad jeho spuštění na Plzeňsku. Signál z vysílače Krašov nenaladí lidé dřív než v září. Vláda si totiž dává na čas se schválením technického plánu přechodu. Na Plzeňsku je to už třetí odklad digitalizace.

Krašov je nejdůležitější vysílač pro západní Čechy. Jeho signál pokryje nejen většinu Plzeňského, ale i Karlovarský kraj. Digitálně vysílat měl začít nejprve o Vánocích roku 2007, v únoru 2008 a v květnu 2008. Ani jeden z dosud slibovaných termínů ale nevyšel a nevyjde.

Pokud si místní obyvatelé už s předstihem zakoupili set-top-boxy a při zapojení k televizi marně hledají digitální vysílání, mohou je ještě nechat ve skříních v krabicích. Ať se na ně zbytečně nepráší. Ještě nejméně pět měsíců nebudou mít využití.

Digitalizaci brzdí vláda
Proč se spuštění digitálního vysílání na Plzeňsku neustále odkládá? Vázne schválení technického plánu přechodu (TPP), který je jakousi kuchařkou, podle níž budou distributoři signálu spouštět digitální vysílání v jednotlivých oblastech. Pokud pomineme už spuštěnou Prahu, Brno, Domažlicko a severní Čechy, Plzeňsko je dalším regionem, kde se má podle TPP s digitalizací začít.

Pět programů veřejnoprávní televize a sedm rozhlasových stanic. Taková bude nabídka po spuštění digitálního vysílání na Plzeňsku. Štěpán Janda z České televize říká, že od konce loňského roku jsou připraveni budovat multiplex programů pro Plzeňsko.

"Dokud vláda nepřijme TPP, nemůžeme k budování multiplexu přistoupit. Nejbližší datum, kdy by TPP mohla projednat, je 17. dubna,“ uvedl Janda.

Konec analogového ČT2 až po olympiádě
Pokud by vláda do konce dubna plán přechodu na digitální vysílání schválila, ČT pak musí spustit tříměsíční informační kampaň v regionu. V ní bude upozorňovat, že na 27. kanálu z Krašova, na kterém je program ČT2, se přesune ČT1. Na uvolněném 34. kanálu pak začne digitální vysílání.

"Pokud bude TTP vydán do konce dubna, v květnu spustíme kampaň. V srpnu bychom mohli spustit digitální vysílání z Krašova. Česká televize ale bude zvažovat, že ukončí analogové pozemní vysílání ČT2 z Krašova až po letních olympijských v Pekingu, aby ani teoreticky fanoušci na Plzeňsku nepřišli o olympiádu," vysvětlil Štěpán Janda.

Na schválení TPP a spuštění veřejnoprávního digitálního vysílání jsou závislé i další televizní společnosti, které už mají licence pro pozemní digitální vysílání.

"Až Česká televize v průběhu podzimu opustí stávající multiplex a přejde do 'svého', teprve potom nastane opravdový rozvoj a rozšiřování pozemního digitálního vysílání. Když to všechno dobře dopadne, nejdříve ke konci roku 2008 by mohla hudební televize Óčko vysílat v rámci pozemního digitálního vysílání i na Plzeňsku," řekl její generální ředitel Jiří Balvín.

Podobně situaci vidí i Iva Dubášová ze vznikající zpravodajské televize Z1, která chce začít vysílat do léta. "Signál chceme šířit všemi dostupnými digitálními sítěmi. To znamená i pozemním a satelitním digitálním vysíláním," říká Dubášová.

V listopadu 2006 začalo digitální vysílání na Domažlicku, loni 31. srpna diváci naposledy sledovali klasické analogové vysílání z Vraního vrchu, protože zdejší signál rušil německé digitální vysílání.

Na Domažlicku dávají přednost satelitům
Jaké mají na Domažlicku zkušenosti? "Set-top-boxy už lidé nekupují, teď prodáváme hlavně satelitní komplety. U pozemního digitálního vysílání lidem vadí, že v něm nechytí Primu, v některých oblastech pozemní vysílání nechytí vůbec," říká domažlický prodejce David Rácz.

Proč lidé dávají přednost satelitům? Nejen kvůli tomu, že pokrývají území celé republiky.

"Koupě satelitního kompletu a dekódovací karty pro české vysílání je jednorázová investice. Navíc i nabídka programů ze satelitu je větší, než u pozemního vysílání, některé programy už nyní šíříme ve vysokém rozlišení. U řady kódovaných programů si zákazník může předplatit příjem i na omezené období," vysvětluje Adrian Gumulák ze společnosti SES Astra, jejíž satelity na oběžné dráze pokrývají většinu Evropy digitálním televizním a rozhlasovým signálem.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video