Silničáři: Máme sypat, tak sypeme. D1 na Vysočině osolili jako nikdy dřív

  6:00
Lidé tuto dopravní tepnu neznají bez zpomalení, zúžení nebo nehod. Přesně před týdnem Ředitelství silnic a dálnic začalo budovat na dálnici D1 u Humpolce další dopravní omezení ve směru na Prahu, které pak kvůli předpovědi počasí způsobilo komplikace.
Dálnici D1 u Humpolce zasáhlo ve čtvrtek v poledne husté sněžení a bílá tma.

Dálnici D1 u Humpolce zasáhlo ve čtvrtek v poledne husté sněžení a bílá tma. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Daniel Beneš z brněnských Židenic jezdí po dálnici D1 do Prahy za prací. Třikrát týdně, už šestnáct let. A celé roky čeká, kdy ji projede bez jediné komplikace.

„Ještě se nestalo, abych těch dvě stě kilometrů projel bez jediného zpomalení, jediného zúžení nebo dopravu nekomplikovala nehoda. Nejhorší je vždy první cesta v pondělí a poslední v pátek,“ popisuje Beneš, nákupčí sanitárního materiálu.

Život na dálnici D1 je vlastní svět. Na odpočívadlech a předražených pumpách tráví víkendy přetažení kamioňáci, spí v autech Bulhaři, Rumuni, Maďaři, v létě tudy proudí tisíce lidí na dovolené, po Novém roce se zase Rusové a Ukrajinci vracejí domů slavit pravoslavné Vánoce.

Minulý pátek hodinu před půlnocí, na dálnici D1, čtyři kilometry před sjezdem na Humpolec vešlo v platnost nové dopravní omezení. A silničáři začali odvážet provizorní betonová svodidla, která zužovala dopravu do dvou užších pruhů. Stavební firma tu s opravou dlouhé měsíce vůbec nezačala. Po komplikacích před koncem roku ji Ředitelství silnic a dálnic vyhnalo a rozhodlo se, že svodidla nechá odstranit.

Na D1 začalo v noci dopravní omezení ve směru na Prahu, kvůli svodidlům

„Občas někdo utrousí, proč má platit za dálniční známku, když je to tady jedno velký parkoviště,“ říká brigádnice na dálniční benzince u Humpolce. „Já se jim ani nedivím,“ přidá se její o poznání starší kolega. „Já třeba dálniční známku nemám,“ překvapí. Po déjedničce by to měl do práce z domova z Kletečné, vzdálené asi patnáct kilometrů, mnohem blíž, ale on raději volí cestu zadem – lesem, kolem polí a luk.

„Vždyť to každou chvíli stojí,“ vysvětluje, „a hlavně řidičům nic neříká omezení rychlosti na osmdesát, to je o život tady,“ dodá. „Člověk se ani nemusí dívat na kalendář, aby věděl, že je zrovna neděle. To je tady hrozný frmol. V pátek je provoz o hodně slabší,“ říká.

Benzinka, kde oba pracují, je ve směru z Brna na Prahu jen jeden kilometr od místa, kde v uplynulém týdnu Ředitelství silnic a dálnic poněkud zdlouhavě odstraňovalo betonová svodidla, aby byla cesta širší a snadněji průjezdná.

Stavební firma, která měla zdejší úsek opravit, v těchto místech jen zúžila dálnici a na práce jinak nesáhla. Právě v zúžení se často stávají nehody, které pak dálnici ucpou. ŘSD ji proto opět rozšířila.

Řidiči aut na dálnici, kteří situaci už znají, s ní vlastně počítají. Stejně jako Daniel Beneš, který jakmile se dálnice zastaví, odstaví auto na prvním odpočívadle či pumpě a jde pracovat. „Vždycky si říkám, že alespoň zdržení využiju tak, že vyřídím e-maily a odpovím na zprávy,“ vysvětluje Beneš.

Tentokrát komplikace na dálnici začaly před týdnem o páteční noci. Po deváté hodině se na dálniční ceduli rozsvítilo upozornění: „km 95–91 provoz jedním pruhem, zpomal“. Vzápětí dorazilo oranžové auto silničářů, kteří za jízdy stavěli kužely tak, aby dva jízdní pruhy zúžili v jeden a za kužely měli jejich kolegové dost místa, aby mohli nakládat a odvážet betonové zátarasy. Práce měly začít hned. Jenže nezačaly.

KOMENTÁŘ: O nesmrtelné tetě a sněhu na D1. Ministr Ťok bojuje o místo

Máme sypat, tak sypeme

„Je předpoklad sněžení,“ odpověděl o dvě hodiny později mluvčí ŘSD Jan Rýdl na dotaz reportéra MF DNES. „Práce začnou v sobotu asi v šest hodin ráno,“ dodal. Kužely však na dálnici zůstaly přes noc. ŘSD tak paradoxně udělalo to, co kritizovalo na stavební firmě – omezilo dopravu, ale dělníky nechalo doma.

Sněžilo jen mírně a sypače projížděly čtyřkilometrový úsek jako žádný jiný. „Máme úkol sypat, tak to děláme,“ houkl z okna řidič sypače na stanovišti u Humpolce a vyrazil. S ním další čtyři. Projeli vymezeným úsekem a na nejbližším výjezdu z dálnice sjeli, v opačném směru na ni zase najeli a tak pořád dokola. Celou noc. Sůl sypali v neobvykle silném proudu.

„Takhle černá ta silnice v zimě nikdy nebyla,“ poznamenala na vedlejší cestě jedna z místních žen, kterou tam vylákaly z dálnice avizované práce na dálnici.

Bez zimních pneumatik

Právě v úseku dálnice vedoucím Vysočinou jsou problémy se sjízdností silnice nejčastěji. Většinou ji zablokují kamiony, které nevyjedou byť malá stoupání a zůstanou stát.

„Většina kamionů má celoroční pneumatiky a je potřeba si uvědomit, že jen na jedné hnané nápravě, což je povinnost. Obouvat kamion kompletně na zimní pneumatiky není myslitelné, protože jakmile pak přijede do teplejších regionů, na suchu vzorek rychleji ubývá. Proto se používají tyto univerzální pneumatiky,“ říká jeden z řidičů kamionu Tomáš Hrnčíř ze Strakonic.

Mluvčí sdružení dopravců Česmad Bohemia Martin Felix k tomu dodává, že i kdyby kamiony měly kompletně zimní pneumatiky, nebude to pro situaci na silnicích spásou.

„Z kamionu nikdy nebude SUV a ani pneumatiky to nevyřeší. Problém s jejich adhezí bude vždy, je potřeba si uvědomit, že kamion má jednu hnanou nápravu a váhu čtyřicet tun. Teď cestáři ukázali, že když pořád dokola jezdí, odklízejí sníh a solí, jde silnici udržet sjízdnou,“ dodal Felix.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

KOMENTÁŘ: Půlka národa že je rizikem pro stát? To ještě může být zajímavé

19. března 2024

Premium V úterý čeká Poslaneckou sněmovnu jedna z asi nejbizarnějších schůzí v její porevoluční historii....

Za ovlivnění rozsudků chtěl podle žaloby soudce Sovák 50 milionů. Soud odročili

19. března 2024  8:30,  aktualizováno  9:29

Bývalý soudce Vrchního soudu Zdeněk Sovák v úterý stanul před pražským Městským soudem obžalovaný...

Fakulta přijme po střelbě nová opatření, rámy nebudou, chystá se krizový nácvik

19. března 2024  8:47

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například...

Co přinese mimořádná schůze? Nebude to jen o vulgaritách, říkají poslanci

19. března 2024  8:38

Poslanci se na mimořádné schůzi „k bezpečnostním hrozbám“ Česka sejdou v úterý odpoledne. Podle...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...