Lobbista a někdejší pravá ruka premiéra Mirka Topolánka Marek Dalík před soudem...

Lobbista a někdejší pravá ruka premiéra Mirka Topolánka Marek Dalík před soudem kvůli nákupu obrněných transportérů Pandur (30. června 2014) | foto:  Dan Materna, MAFRA

MF DNES: Miliardovou zakázku na pandury potichu vyšetřují i Rakušané

  • 163
Nákup obrněných transportérů Pandur pro českou armádu, kvůli níž v pondělí stanul před soudem někdejší poradce premiéra Marek Dalík, vyšetřují i Rakušané. Na rozdíl od českých žalobců se domnívají, že mnohamiliardovou zakázku doprovázela korupce.

Zatímco pražští žalobci postavili před soud Marka Dalíka, ti vídeňští stíhají jeho údajné komplice – slovenského lobbistu Miroslava Výboha a jednoho z šéfů izraelské zbrojovky Rafael Lovu Droriho.

A to není vše. Čeští státní zástupci obžalovali Dalíka za podvod. Tedy že se snažil z dodavatele obrněnců Pandur, rakouské zbrojovky Steyr, vylákat téměř půl miliardy korun, aniž by mohl průběh zakázky jakkoliv ovlivnit.

V pondělí Dalík poprvé stanul před soudem:

Centrální státní zastupitelství pro stíhání korupce ve Vídni je však přesvědčeno, že nešlo o žádný podvod, ale korupci. Tedy že Dalík a jeho údajní komplici požadovali téměř půlmiliardový úplatek za bezproblémový průběh zakázky na nákup obrněnců pro českou armádu.

Dalík byl totiž v té době blízkým přítelem premiéra Mirka Topolánka.  „Vůči Výbohovi a Drorimu bylo pro obdobné jednání, jako u Dalíka, zahájeno vyšetřování v Rakousku,“ potvrdil v obžalobě státní zástupce Jan Kořán.

Rakušané původně stíhali vedle Výboha a Droriho i Dalíka, jeho vyšetřování však museli přerušit kvůli tomu, že si ho „převzali“ Češi. Evropské právo zakazuje, aby byl občan EU stíhán ve stejné kauze ve dvou členských státech.

Dalík si údajně řekl o 18 milionů eur

Případ se točí kolem schůzky v restauraci U Malířů 8. 11. 2007. U stolu se sešli zástupci Topolánkovy administrativy v čele s Dalíkem či Výbohem a zbrojovky Steyr, aby probrali zakázku na pandury.

„Pan Dalík se identifikoval jako někdo, kdo je z úřadu předsedy vlády. A řekl: Pokud chcete, aby program pokračoval, musíte učinit šestkrát tři, 18 milionů eur,“ svědčí bývalý diplomat USA Victor Jackovich, který jako poradce Steyru seděl naproti Dalíkovi

V této fázi vyšetřování v Česku skončilo. Protože se neprokázalo, že by Dalíka vyslal s údajnou žádostí o peníze Topolánek či někdo ze členů jeho vlády, stanul před soudem za podvod.

Rakouští prokurátoři oproti tomu šli v příběhu mnohem dál. Už po necelých dvou týdnech po schůzce U Malířů totiž přišla údajně urgence, aby výrobce pandurů 18 milionů eur zaplatil. S upomínkou údajně přijel do Vídně Lova Drori ze zbrojovky Rafael, která dodávala pro pandury část výzbroje.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video