Mirek Topolánek s Markem Dalíkem

Mirek Topolánek s Markem Dalíkem | foto: David Neff

Dalík naléhal na reportéra ČT: Nechte poslance Wolfa! V zájmu vlády

  • 1726
Blízký premiérův přítel Marek Dalík se pokoušel jménem Mirka Topolánka přesvědčit reportéra České televize, ať stáhne reportáž o vyšetřování poslance Petra Wolfa. Už půl roku jeho obchodní aktivity zkoumá policie pro podezření ze zneužití několikamilionové státní dotace. Na hlasování tohoto přeběhlíka z ČSSD je ale vláda závislá.

"Myslím, že když se zveřejní to, co říkáte, tak už ho nic nezachrání. A buď prostě rezignuje, nebo ho Sněmovna vydá. Každopádně těžko bude vládu držet, a když ji bude držet, tak to bude vládě škodit," vysvětloval Dalík reportérovi Daliboru Bártkovi na schůzce, kterou sám inicioval.

Reportér Bártek si Dalíkova slova nahrál. Včetně těch, jimiž mu vysvětloval, že nepřichází jen sám od sebe.

"Požádal mě o to premiér, abych mu pomohl, tak to zkouším," říká na záznamu Dalík.

Když se MF DNES Dalíka ptala, zda ho předseda vlády opravdu poslal, aby ovlivňoval vysílání televize, odpověděl: "Pan premiér mě požádal, abych mediálně pomohl panu poslanci Wolfovi. To, že jdu za panem Bártkem, nevěděl. Byla to soukromá schůzka."

Topolánek se vyjadřovat nechce. "Nebude se o tom zatím vůbec bavit," říká jeho mluvčí Jana Bartošová. Podle ní premiér svého kamaráda Dalíka o pomoc nežádal.

Wolf: Asi někoho zažalujeme

Sám Wolf říká, že je intervencí premiérova přítele překvapen: "On tam je takto natočený? To je síla. To je zajímavé, že tam šel a takto mluvil. To je úplně divné. Nevím, co si o tom mám myslet. Standardně asi někoho zažalujeme, a to je vše," řekl MF DNES Wolf.

Dalíkova přímluva není jedinou neobvyklou intervencí ve Wolfově kauze. Olomoucká vrchní státní zástupkyně Milena Hojovcová totiž svým podřízeným nařídila, aby v případu Wolf postupovali jinak, než je obvyklé.  "Ukládám důraznou mediální zdrženlivost ve věcech, ve kterých je vedeno prověřování jakýchkoli politicky činných osob," napsala v pokynu ostravské žalobkyni.    

Dalík: Topolánek mi řekl, ať pomůžu Wolfovi s médii

Premiér Topolánek dlouho říkal, že se jeho přítel Dalík do politiky neplete a že jsou jen dobří přátelé. Když však dorazil Dalík za reportérem ČT Bártkem, řekl mu, že jedná z pověření premiéra.

Reportéru Bártkovi jste říkal, že vás posílá premiér. Je to tak? Řekl vám Topolánek, ať Bártka přemluvíte, aby poslance Wolfa nechal?
Byla to má soukromá schůzka. S panem Bártkem se vídám párkrát do roka. Ubezpečoval mě, že si naši konverzaci nenahrává.

Požádal vás tedy premiér, abyste za reportérem Bártkem, se kterým se znáte, zašel?
Pan premiér mě požádal, abych mediálně pomohl panu poslanci Wolfovi. Nevěděl nic o tom, že se chystám za panem Bártkem.

Teď už to ví?
Teď už ano.

A co na to říká?
Nic, nevím. Neviděl jsem se s ním už dlouho a je mi celkem jedno, co na to říká.

Reportáž, kterou Česká televize odvysílá dnes večer, hovoří o podivných okolnostech kolem policejního prověřování poslance, který je v podezření, že zneužil miliony korun z dotace. Na nekalé nakládání se státními penězi upozornil v listopadu 2006 Nejvyšší kontrolní úřad.

Wolfova firma UT 2002 vykázala v roce 2006 statisíce jako náklady na studie, které byly volně k dispozici na internetu, a jako služební cesty, které se ani při nejlepší vůli nedaly stihnout.

"Šlo například o více celodenních cest v jednom dnu stejného pracovníka na různá místa ve stejném čase," napsal kontrolor.

Zprávou se kromě vlády zabývalo i ministerstvo životního prostředí, které dotaci poskytlo. Zastavilo projekt až ve chvíli, kdy Wolf podle informací ČT vyčerpal jedenáct milionů korun. Případ předalo finančnímu úřadu, ne však policii.

Blog: Kolik emisarů má vlastně Mirek Topolánek?

Nováček a popleta

Několik týdnů poté, co se zprávou NKÚ zabývala vláda, získal Topolánkův kabinet ve Sněmovně důvěru. Když se Petr Wolf tenkrát "omylem" zdržel hlasování ve prospěch kabinetu, omlouvali ho kolegové z ČSSD, že se ještě nenaučil používat hlasovací zařízení. Později došla řada z nich k názoru, že to možná nebyl jen omyl začátečníka. Wolf začal chválit americký radar a postupem času se začal chovat jako poslanec vládní koalice.

S napětím se očekávalo, jak bude Wolf hlasovat během prezidentské volby. Nakonec získal jeho hlas Švejnar. Později, když opouštěl klub ČSSD, médiím řekl, že ho tenkrát vydíral Jiří Paroubek. - čtěte Paroubek mě vydíral při prezidentské volbě, tvrdí Wolf

"Ukazoval mi materiály, které měly dokazovat, že jsem zneužil dotace pro mou firmu," říkal Wolf. Paroubek to popřel.

Loni v listopadu se o Wolfovy dotace začala zajímat policie. I tam se děly divné věci. Nejprve chtěl vyšetřovatel věc odložit, později ji převzal jeho kolega. Když chtěl Wolfa obvinit, státní zástupce řekl, že o tom bude rozhodovat sám. Sám Wolf přiznává, že se kolem něj dějí divné věci. "To ano, ale všechno v můj neprospěch," říká.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video