Taxikáři opět blokovali magistrálu. Protesty budou pokračovat v pondělí

  • 760
Taxikáři v pátek znovu protestovali v centru Prahy proti řidičům Uberu a Taxify. Více než 600 jich v půl třetí vyjelo ze Strahova a o půl hodiny později dorazilo na magistrálu. Na té taxikáři kroužili až do pěti odpoledne. Snažili se přimět vládu, aby zakročila proti zmíněným společnostem a donutila jejich řidiče dodržovat zákon.

Ze Strahova vyrazili taxikáři v dlouhé koloně asi dvacet minut po druhé hodině. O pár desítek minut později najeli na magistrálu, která protíná střed města. V následujících hodinách kroužili mezi Státní operou a ostrovem Štvanice. Doprava v centru města citelně zpomalila.  

„Snažili jsme se protestovat komorně, aby to nikoho extrémně nezasáhlo. A teď už ani pan Babiš nemůže říct, že nás neslyší,“ řekla po skončení akce místopředsedkyně Asociace koncesionářů v taxislužbě Karolína Venclová, která demonstraci pořádá.

Spanilou jízdu taxikáři udrželi až do pěti hodin odpoledne, tedy asi tři hodiny. To v pátek, kdy řada řidičů opouští Prahu a dopravní situace není v metropoli nejlepší, rychlosti provozu pochopitelně nijak neprospělo. Původně ale chtěli ale Prahou křižovat dokonce do šesti hodin.

Ani pátek navíc nemá být posledním dnem demonstrace. Ta bude plynule pokračovat i v příštím týdnu. Poprvé hned v pondělí. Čtvrteční ani páteční akce podle taxikářů totiž neměla valný efekt. „Možná budeme muset v pondělí přitvrdit,“ dodala Venclová. 

„Není to o tom, že zaklepete na dveře. Musíte si najít beranidlo a ty dveře vyrazit. Máme jediný požadavek a ten nebyl splněn,“ vysvětlila Venclová, proč nebyl protest jen jednodenní záležitostí.

I v pátek taxikáři požadovali, aby za nimi na Strahov přijeli jednat zástupci vlády. Stejně jako o den dříve ale jejich výzvu nikdo nevyslyšel.

09.února 2018 v 13:44, příspěvek archivován: 09.února 2018 v 14:29

Pražská policie připravila opatření v souvislosti s dnešním protestem taxikářů. V ulicích jsou policisté, kteří budou dělat maximum proto, aby byly dopravní komplikace co nejmenší. Podle aktuálních informací by se měli taxikáři přesunout okolo 14 hod. do centra na Wilsonovu ulici

Celkem se k páteční demonstraci sešlo několik stovek vozů taxi, přibližně stejně jako ve čtvrtek. Na místě bylo ale o poznání více policistů. U parkoviště, kde se řidiči na Strahově shromažďovali, byl opět připraven stánek, ve kterém obsluha taxikářům nabízela teplou klobásu či horkou medovinu.

Podle taxikářů se někdo pokusil jejich páteční demonstraci sabotovat. Na odjezdovou cestu z parkoviště totiž poházel asi stovku třícentimetrových vrutů. 

První den protestu taxikáři dopravu blokovali asi tři hodiny

O den dříve, ve čtvrtek, se na pražském Strahově sešlo podle odhadu reportérů iDNES.cz asi sedm set řidičů, podle samotných protestujících dokonce dvakrát tolik.

Organizátoři akce pak veřejně vyzvali zástupce vlády, konkrétně premiéra v demisi Andreje Babiše a ministra dopravy Dana Ťoka, aby s nimi přijeli jednat. Když nikdo nedorazil, vydali se do centra města směrem k magistrále, která protíná střed metropole.

Tam pomalou jízdou v obou pruzích komplikovali téměř tři hodiny pražskou dopravu, která kvůli nim citelně zhoustla. K jejímu kolapsu však nedošlo. 

Právě kvůli pomalé jízdě policie záhy zastavila první dvě auta taxi, která vedla kolonu od Hlávkova mostu do centra. Jednoho z těchto řidičů, který také protestoval proti nelegálním šoférům Uber a Taxify, policisté zadrželi, protože měl zákaz řízení.

„V součtu policisté během čtvrtečního opatření zkontrolovali 171 řidičů, uložili 31 pokut v celkové výši téměř 16 tisíc korun, oznámili nebo vyrozuměli o přestupku ve 24 případech a zadrželi jednu osobu pro podezření ze spáchání trestného činu,“ uvedl mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Jeden z účastníků protestu házel v centru metropole dýmovnice. Policisté muže zajistili a skončil na místním oddělení.

„Zbavte nás nelegální konkurence,“ volají taxikáři

Taxikářům se nelíbí, že mnoho řidičů společností Uber a Taxify nedodržuje platný zákon, když mimo jiné nevyužívají taxametry, nevlastní potřebné taxikářské licence, ani neskládají zkoušky z místopisu. Důvodům, proč taxikáři protestují, jsme se podrobněji věnovali už ve středečním článku.

Praha zažila největší protest taxikářů. V pátek si ho chtějí zopakovat

Jednotlivá ministerstva přitom s argumentací taxikářů do jisté míry souhlasí, ale nemají prý zatím možnost, jak situaci napravit.

Ministerstvo dopravy sice připravuje novelu zákona, která má společnosti jako Uber a Taxify donutit vyžadovat od svých řidičů všechna potřebná oprávnění, ale ta nebude schválena dříve než za rok.

Novela má současně také umožnit, aby řidiči k účtování ceny nemuseli využívat taxametr, ale pouze aplikaci, což dnes není legálně možné.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video