Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

CzechTek vyvolal nesmiřitelné reakce

  16:14
Víkendový zásah policie na technoparty v Mlýnci na Tachovsku rozdělil politiky, právníky i veřejnost na dva nesmiřitelné tábory. Do redakce iDNES přišly desítky reakcí. Někteří v nich razantní zákrok policie schvalují, jiní by zavřeli příznivce techna do jeskyně.

Zatčení účastníka CzechTeku - Policisté na technoparty CzechTek zatýkají účastníka, který napadl jednoho z fotoreportérů. (30. července 2005) | foto: Martin PolívkaMF DNES

Tomáš Sokol, právník: Technaři měli louku vyklidit
Účastníci CzechTeku si na postup policistů sice nyní mohou stěžovat, na výzvu policie ale měli louku opustit. Nezáleží na tom, zda měli pozemek pronajatý, nebo ne. Na výzvu policie bych musel vyklidit i svůj vlastní pozemek. Pořadatelé celé akce postupovali v její legalizaci polovičatě. Sice si zajistili souhlas majitele pozemku, na druhou stranu nevytyčili na louce hranice, ve kterých se můžou účastníci CzechTeku pohybovat. Tak se mohlo stát, že podle policie vstupovali příznivci techna i na cizí pozemky. Pokud na pozemku zůstali i po výzvě policistů k odchodu, museli počítat s tím, že se je policie bude snažit vytlačit.

CzechTek 2005CZECHTEK 2005 - policie vs. techno
- vše o technoparty a policejním zásahu
- články, názory, fotografie, infografika

Čtěte přílohu www.idnes.cz/czechtek

Dita Fečová: Nic horšího jsem nikdy nezažila
To, čeho jsem byla svědkem na CzechTeku, mnou doslova otřáslo. Za vozem jedné z televizí se nám přes velmi přísná bezpečnostní opatření podařilo projet přes veškeré zátarasy a omezení. Díky tomu jsme měli výborný výhled na louku pod dálnicí. Viděli jsme kordony těžkooděnců a proti nim asi 1000 zbývajících tanečníků shromážděných kolem jednoho hrajícího systému. Těžkooděnci stříleli do lidí rozbušky se slzným plynem. Některé rozbušky byly omotané izolepou a nemohly se otevřít. Zjevně se měly roztrhnout a způsobit tak vážnější zranění. Nechyběla ani vodní děla. V té době už policisté zasahovali proti lidem, kteří se tam snažili uklízet a postupně odjíždět. Což policie sama neuvěřitelně komplikovala, nesmyslným uzavřením dálnice na Plzeň. Mnoho účastníků poukazovalo na velké rozdíly v ošetřování zraněných - účastník s rozseknutým krvácejícím čelem dostal náplast, ale policistu se šrámem na ruce odvážela záchranka. Dále by se mělo poukázat na to, že policie zabránila vjezdu kamionům, které přivezly mobilní toalety. Na místě bylo také viděno, že policisté úmyslně rozbíjeli skleněné láhve s tím, že střepy se hůře uklízejí. Zasahující policisté mnohdy neměli čísla. Cestou zpátky jsme viděli hodně mladé lidi, děti které byly opravdu šokovány. Tento zákrok považuji za naprosto neadekvátní a podám trestní oznámení.

Ján Sopko, starosta obce Přimda: Technaři porušovali vyhlášku obce
Účastníci technoparty porušovali svým chováním vyhlášku obce. Proto jsem se v sobotu obrátil na okresní ředitelství policie se žádostí, aby zajistila veřejný pořádek. Uvedl jsem, že žádám o vyřešení do 30. 7. do 21:00. Příznivci techna rušili v noci z pátku na sobotu noční klid, v obci močili a odhazovali tam odpadky. Místní děti se bály volně pobíhajících cizích psů. Lidi na mě prskali, chtěli to řešit.

Maria Pužejová, tlumočnice: Zásah policie byl odporný a brutální
Odporný, brutální a hlavně nepřiměřený zásah policie odporuje veškerým demokratickým zásadám, které naše země hlásá. Jedná se o jasnou politickou zakázku - nejvíce mne pobouřila skutečnost, že účastníci neměli možnost použít mobilní telefon - kdo schválil a zařídil vypnutí vysílačů v okolí Mlýnce? Byla bych ráda, kdyby se Vám podařilo najít odpověď i na tuto zásadní otázku. Mám doma několik účastníků a jejich výpovědi jsou otřesné!

Dr. Pospíšil: Technaři patří do jeskyně
Chování příznivců tohoto shlukování je představuje jako osoby sobecké, bezohledné, myslící pouze na svoji zábavu. K tomu přistupuje agresivita vyvolaná hrozným hlukem, který nemá s hudbou nic společného. Je to životní styl populistický, levicový, nepodporující individuum, noblesnost, jen nízké pudy, není přínosem pro rozvoj intelektu. Nechápu, že se mohou někteří politici zastávat takového životního stylu, stylu bez estetiky, etiky, bez znalostí základních hygienických norem. Nemůže se najít nějaký prázdný důl, jeskyně, podzemní prostora, kde by se tyto nedemokratické živly mohly uchýlit?

Jan Hrazdíra, advokát: Zákrok byl protiprávní
Zásah policie pokládám za jednoznačně protiprávní. Jde, podle mého názoru, dokonce o útok na základní právní principy a hodnoty, které by v právním státě měly být ctěny. Na základě dostupných informací jsem nabyl přesvědčení, že policie bez jakékoli zákonné opory zabránila oprávněným osobám v užívání řádně najaté věci. Navíc jim zabránila, rovněž zcela svévolně, v užívání veřejné účelové komunikace. Argumentace právy vlastníků okolních pozemků se jeví ryze účelovou a v daném kontextu právně nemůže obstát.

Martin: Politici jsou populisti
Zajímalo by mě, proč policie vyháněla lidi z louky, kde nikoho nerušili a nechala je hrát celou noc na Strahově na kolejích, kde rušili tisíce lidí. Při volání na 158 mi řekli, že o tom vědí!!! Ať si pánové politici se sladkýma řečma o nezbytnosti jdou políbit pr.... populisti jedni.

Marcel Novotný: Policisté se chovali jako zvířata
Včera jsme byli s kamarádama a kamarádkama na CzechTeku. Protože se policistům nepodařilo rozehnat lidi přes den, nastoupili těsně před setměním. O něco později, už za úplné tmy, kropili poslední lidi, co tam zbyli, vodním dělem v dešti a zimě, neustále házeli dělobuchy se slzným plynem a řvali, bušili obuškama o štíty a chovali se jako zvířata. Na vlastní oči jsem viděl, jak brutálně mlátí holky, co jenom hledaly svoje auto nebo kamarády. Hlavně díky slznému plynu tam nastal zmatek a prchající auta vytvořila zácpu, která se nehnula. Všichni už byli v autech a chtěli pryč, ale ti policajti možná i hodinu kropili tu kolonu slzným plynem. Navíc tam nefungovaly telefony, i přes to, že tam byl signál, takže se lidi nemohli najít. Klidně zabavili autobus dvaceti lidem a ti museli v dešti jít někam spát bez věcí. Taky házeli dělobuchy lidem do vozíků a do aut. Potom na dálnici auto mých kamarádů předjíždělo policejní oktávku a provokativně na ni zatroubilo. Ta je předjela a s rozsvícenou stopkou zastavila. Než stihl kámoš vypnout motor a otevřít okýnko, tak ho pět policajtů vytáhlo ven, nejprv ho řezali venku a pak i v policejním tranzitu, tak dlouho, dokud se všichni nevystřídali. Spolujezdce vytáhli oknem a dali mu pár ran, až se ocitl za svodidly. Dále byli v autě dvě holky, které zmlátily taky jak psy. Celkem bylo těch policistů asi 20 a nechtěli po nich občanku a ani nic vidět. Na otázku na číslo průkazu na ně sprostě řvali a mlátili dál.

Ondřej H.: Policie mi zničila auto
Když jsem se dozvěděl, že akce není povolená, chtěl jsem odjet. Pil jsem ale předtím alkohol a tak jsem se snažil domluvit s některým z policistů, co mám dělat. Bylo mi řečeno, že se máme sbalit a sedět v autě. Když začal zákrok, kordon přišel i k nám a policisté nám začali kopat do auta, mlátit do něj obušky a sprostě nadávat. Snažili jsme se jim vysvětlit, že nemůžu řídit. Pak jsme sjeli na spodní louku. Při druhém zákroku se policisté dostali až na 10 metrů od mého auta. Najednou přiletěla do auta dýmovnice a spadla na podlahu u spolujezdce. Vzápětí přiletěla druhá a tak jsme vyskočili z auta ven. Policisté se nám smáli. Když jsme se snažili dýmovnici z auta vyndat, napadli nás a zbili. Raději jsme utekli dál a křičeli na ně, ať zavolají hasiči, jinak mi auto vyhoří. Kdo z policistů mi hodil dýmovnici do auta, nevím, protože někteří neměli ani čísla označení a nechtěli mi je říct.

Ilona Boldová: Zásah policie podporuji
Všichni jsou teď nespokojení, že policie zasáhla proti "našim dětem". Kdyby však policie nezakročila, setkala by se určitě s velkou kritikou. Zásah policie podporuji. Účastníci technoparty měli šanci včas odejít, ale zdá se, že se na střet s policií těšili. Musíme si zvykat, že i demokracie má svá pravidla, která se musí dodržovat.

Jaroslav Šnajdr: Byla to poklidná zábava mladých lidí
To, že na pozemek neexistuje přístupová cesta, je čirá lež. Jenže policisté ji zakázali používat a tak technaři chodili po louce a na několika místech poničili drátěný plot, kterým bylo třeba projít. Samotné pozemky, kde se akce konala, byly posečené louky, na kterých nebylo nic jiného než suchá tráva a plevel. Neumím si představit žádný způsob, jak by jim přítomní technaři mohli ublížit. Technoparty se skládala z lidí, kteří se procházeli po louce, polehávali na ní a opalovali se, tábořili ve stanech, poslouchali hudbu, tančili, hráli frisbee a podobné hry a kupovali si občerstvení u stánků. Byla tam pohodová a uvolněná atmosféra, lidi se dobře bavili. Většina účastníků byla středoškolská mládež. Celá akce probíhala poklidně a představa, že by mohla někomu vadit, mi připadá absurdní. Žádný důvod k zásahu podle mě neexistoval. Z celé akce bylo vidět, že organizátoři se pečlivě snažili, aby jejich akce nemohla nikomu vadit.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...