Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

GLOSA: Když zašpuntují silnici „piráti“ na kole. Řidiči nejsou vždy ti horší

Obvykle tudy jezdím na kole. Kokořínsko nabízí krásné přírodní scenerie i dostatečně náročné trasy, aby se člověk jen nudně nevezl. Občas však musím přesednout do auta a pak si vždy uvědomím, že neustále živý spor cyklistů s řidiči není v žádném případě černobílý, píše editor MF DNES Kamil Struha.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Z pohledu řidiče (cca 50tkm/rok) vidím, že se někteří cyklisté chovají nepředvídatelně a neohleduplně, ty, co v diskuzi někdo popisuje, že způsobovali kolonu, měl dotyčný pěkně vytroubit. Vůbec nemluvím o neosvětlených o pod vlivem. Mám pár zážitků z cyklovýletu z minulého víkendu. Mezi nejsilnější patří předjetí Audinou s odstupem 50 cm cca 140 kilometry v hodině, ale hlavně situace, kdy na dvojce silnici, šířka asi 6m, nás každou chvíli někdo předjížděl, i když jelo auto v protisměru. Jednou se to stalo na užší silnici. Auta v protisměru, před námi dvěma (za sebou jedoucími) byl asi 20m další cyklista. Jedno auto se mezi nás ještě nacpalo a s ABS to ubrzdilo a pak za sebou slyším kvílení kol a smykující Fábka s trotlem za volantem dobrzdila metr za mým zadním kolem. Prostě si až do posledního okamžiku říkal, že se tam ještě nacpe. Když předjíždím cyklistu ve městě v 40 km/k, stačí půl metru, když venku a je místo, přejedu zcela do protisměru. Zrovna jsem si s kamarádem říkali, že až na pár trotlů, se chování většiny řidičů k cyklistům hodně zlepšilo a jak se mluví o větším odstupu, většina se ho snaží dodržovat. R^

2 0
možnosti

Větší idiocii než je to šílené pravidlo s nepřiměřenymi sankcemi pro řidiče jsem ještě neviděl. Jsem samozřejmě řidič, ale i cyklista. V autě přesně 150 cm neodhadnu a na užší silnici s plnou čárou v délce několika km se vlastně cyklista nedá předjet. Ani s nejvyšší ohleduplnost spočívající ve snížení rychlosti na hodnotu o málo vyšší, než je rychlost cyklisty, kdy mu tak žádné nebezpečí od auta nehrozí, protože plná čára je "zakon".

0 0
možnosti

J35a60n 22K49r63p72e44c

12. 6. 2021 21:45

tak ten odstup je samozrejme nesmysl, v momente kdy jako ridic ho muzete pouze odhadovat, stejne tak policie to mema jak zmerit, stejne to zustane jako naprosto nevymahatelny prespis na strane vzajemne tolerance.

co me ale zarazi, ze cykliste jako aktivni ucastnici silnicniho provozu nemaji povinnost miz znalost alespon zakladnich pravidel silnicniho provozu, a nemaji povinnost mit pojisteni - povinne ruceni. a to zjm. v tom ohledu ze narozdil od lziveho tvrzeni pani Dolinka zpusobi vetsinu dopravnich nehod s motorovymi vozidli oni, stejne tak zavineni cyklistu prevlada i u smrtelnych nehod z motorovymi vozidly. nez se do me pustite ze to neni pravda, tak vas s timto odkazuji na oficialni, verejne dostupne statistiky PCR.

1 0
možnosti

Nojo, chudáci cyklisté. Potkali jsme cestou z Tišnova na Nedvedici peloton. Asi zabloudili z TdF nebo z Gira. Jeli pěkně vedle sebe po dvou, po třech a zabrali celý jízdní pruh v délce tak 50m. Za nimi se vytvořila slušná kolona a chlapci makali, jeli tak 20-30km/h. No, asi po pěti minutách rovinka, některá auta je předjela, ale vzápětí obec a je to tam celkem z prudkého kopce. Auta 50, milí cyklisté auta dojeli a v obci i předjeli, pěkně 55-60 ... super. Doufam, že někdo z řidičů měl kameru. Protože stát se cokoli, půjde šofér sedět nebo v lepším případě dostane podmínku, ale bude mit záznam v rejstříku trestů a to je moc fajn pro získání zaměstnání. To pak se moc hezky platí pozůstalým po obětech dopravní nehody.

0 0
možnosti

Ale když krátce koukněte skoro vždy uhnou. Často o autu za sebou nevědí. Já ze svých zkušeností ten vztah řidiči - cyklisti zas tak kritický nevidím.

5 5
možnosti

Já bych to cyklistům vrátil stejnou medicínou - ať musí předjíždět chodce taky v minimální vzdálenosti 1,5 metru. To by byly najednou zácpy na lesních pěšinkách:-/

9 0
možnosti
Foto

Někteří fakt jezdí jako šílenci i v pražských lesoparcích, čtyřicítkou 30 centimetrů od mých uší :-/

1 0
možnosti

Díky autorovi zákonné úpravy z ČSSD Dolínka má ČSSD tutové že kvůli tomu se nedostanou ani do Sněmovny a doufám, že příště ani do zastupitelstva hl.m. Prahy. Ten člověk byl vždycky škodič a upřímně ho nesnáším i jako člověka! Rv

12 0
možnosti

K24a14r24e76l 39L29a70n56g41r

12. 6. 2021 15:43

Představte si výše zmíněnou situaci, kdy jedou dva cyklisté vedle sebe, což by neměli,

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/cyklisti-auta-rodoci-zakon-rozestup.A210610_184307_domaci_albe?zdroj=patro

____

Milý pisálku oni ne, že by neměli... Oni ze zákona NESMÍ jezdit vedle sebe a to ani na silnici a ani na stezkách. A PČR na to silně dlabe aby je pokutovala alespoň na frekventovaných cestách.

13 1
možnosti

Proc nezavedou podobna pravidla jako v Kanade? Jakmile ma kolo jakykoliv el. pohon (benzinove jsou zakazany) tak 1.nesmi na chodnik, 2.musi mit povinne prilbu pod pokutou $2000 (35 tisic korun).

5 0
možnosti

K39a24r72e86l 76L84a39n77g63r

12. 6. 2021 15:44

V ČR platí zákaz jízdy na kole po chodníku ze zákona. ;-)

11 0
možnosti

P48e16t19r 97L87a19b58a71j

12. 6. 2021 15:00

Tak když jedou dvě skupiny cyklistů proti sobě, tak prostě v tu chvíli nepředjíždím. Zařadím se za tu na své straně a předjedu až bude místo. Stejně, jako když jede proti auto. To se snad taky nesnažím předjet za každou cenu pomalu jedoucí auto přede mnou, ne?

Někdy si říkám, jestli by stejně natěsno a se stejným rozdílem rychlosti objížděli "překážku" řidiči, kdyby tam místo cyklisty byl betonový sloup. A to ještě ten sloup se nemůže pohnout, kdežto cyklista z různých důvodů může.

Dva cyklisti vedle sebe samozřejmě nemají co dělat. Ale protože se snažím při předjíždění dodržovat odstup, tak to situaci pro mě zas tak moc nemění. Na úzké cestě stejně nepředjíždím, když jede auto naproti. To bych se musel na toho cyklistu hodně nalepit. A když proti nejede nic, tak ho stejně předjíždím protipruhem, takže je skoro jedno, jestli jede jeden nebo dva vedle sebe. Často dva za sebou hodně roztažení do délky můžou brzdit i víc.

16 3
možnosti

Petre, co takhle si trochu zopakovat matematiku ze zakladky. Kdyz dva cykliste zablokuji cely jeden pruh, k tomu pripocteme 1,5 metrovy odstup, jak siroka musi byt cela silnice kdyz ma me auto siri 1,87 m ??

3 3
možnosti
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinci v branném věku budou moci získat pas jen ve vlasti, rozhodl Kyjev

24. dubna 2024  22:20

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024,  aktualizováno  20:25

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...