Prezident Miloš Zeman v říjnu 2019

Prezident Miloš Zeman v říjnu 2019 | foto: Petr Topič, MAFRA

Zemanovi věří polovina Čechů, důvěra v ústavní instituce celkově klesla

  • 69
Úřadu prezidenta věří polovina lidí, vládě 44 a Sněmovně 34 procent, ukázal listopadový průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Celkově důvěra v ústavní instituce klesla a vrátila se na zářijovou úroveň. Dlouhodobě se těší největší důvěře starostové a obecní zastupitelstva.

Prezidentovi republiky v listopadu 2019 vyjádřilo důvěru 50 procent občanů, nedůvěru pak 47 procent respondentů. Oproti říjnu tak důvěra v něj klesla o 6 procentních bodů. 

Nejvyšší důvěře občanů se těší starostové, ukázal výzkum CVVM

Vládě v listopadu důvěřovalo 44 procent veřejnosti, naopak o málo více než polovina (53 procent) občanů jí nedůvěřovala. V říjnu jí přitom nedůvěřovalo 46 procent dotázaných. 

Poslanecká sněmovna pak měla v listopadu důvěru 34 procent dotázaných, 62 procent jí nedůvěřovalo. Senátu podle statistik důvěřovalo 36 procent občanů, nedůvěra naopak činila 58 procent. 

Na krajské (a v případě hlavního města Prahy magistrátní) úrovni pak převažovala důvěra nad nedůvěrou. Konkrétně krajským zastupitelstvům důvěřovalo 45 procent lidí, nedůvěřovalo 38 procent. 

Podstatně lépe jsou na tom obecní zastupitelstva, zastupitelstva městských částí a starostové, jimž důvěřovaly více než dvě třetiny občanů. 

Říjnový vzestup důvěry díky Karlu Gottovi

„Hodnoty podílů důvěry a nedůvěry jsou v listopadu většinou srovnatelné s těmi, které ukázalo šetření v září 2019, výjimku v tomto ohledu tvoří Senát, který je navzdory dílčímu zhoršení hodnocen lépe než v září. V porovnání s říjnem 2019 poklesla důvěra a stoupla nedůvěra u všech sledovaných ústavních institucí, byť v případě starostů a obecních zastupitelstev šlo jen o malý posun,“ uvedlo CVVM. 

Říjnový vzestup důvěry pak mohl být podle CVVM spojen se specifickou atmosférou spojenou se smrtí a pohřbem Karla Gotta.

Důvěra/nedůvěra obyvatel ústavním institucím v listopadu 2019. (3. prosince 2019)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue