Prezident Miloš Zeman | foto: iDNES.cz

Důvěra v prezidenta, Sněmovnu i Senát po volbách vzrostla, ukázal průzkum

  • 62
Důvěra lidí v Česku vůči ústavním institucím proti době před říjnovými sněmovními volbami stoupla. Prezidentovi Miloši Zemanovi aktuálně důvěřuje více než polovina Čechů. Tradičně nejvyšší důvěře se těší obecní zastupitelstva a starostové. Nejhůř dopadla Poslanecká sněmovna a Senát. Vyplývá to z průzkumu důvěry v ústavní instituce pořádaném CVVM.

Prezident má důvěru 55 procent obyvatel Česka. Od ledna do prosince loňského roku se jeho důvěra pohybovala mezi 41 až 55 procenty. Největší úpadek Zeman zaznamenal v květnu, tedy během vládní krize vyvolané spory mezi bývalým premiérem Bohuslavem Sobotkou a tehdejším ministrem financí Andrejem Babišem.

Jak ukazují výsledky, v prosinci 2017 prezidentovi republiky sice důvěru vyjádřila více než polovina občanů, pouze 14 procent jich ale Zemanovi důvěřovalo „rozhodně“ a zbylých 41 procent jen „spíše“. Nedůvěru mu vyjádřilo 42 procent respondentů, z toho 25 procent „spíše“ a 17 procent „rozhodně“.

Nejméně lidé důvěřují Poslanecké sněmovně (31 procent) a Senátu (35 procent), kterým naopak vyjadřují vysokou míru nedůvěry. Po říjnových volbách do Poslanecké sněmovny přesto důvěra k centrálním ústavním institucím vzrostla oproti předvolebnímu období.

Dlouhodobě největší důvěru mají obecní zastupitelstva (63 procent) a starostové (64 procent). V obou případech se hodnoty za celý loňský rok držely nad šedesáti procenty a z pohledu občanů jde o nejdůvěryhodnější ústavní instituce. Mírně vzrostla také důvěra vůči hejtmanům na 44 procent a krajským zastupitelstvům na 46 procent a v obou případech převažuje nad nedůvěrou, protože zhruba pětina lidí se k této otázce nevyjádřila.

Spokojenost s politickou situací se po volbách zvýšila na 19 procent, v říjnu byla podobně jako v předchozích měsících na 14 procentech. Nespokojenost poprvé od dubna klesla pod polovinu na 41 procent, před říjnovými volbami bylo nespokojeno 53 procent lidí. „Situace se tak vrátila zhruba na úroveň, kde se pohybovala v celém období od jara roku 2014 do dubna 2017,“ uvedli autoři průzkumu.

Pracovníci CVVM se mezi 2. a 17. prosincem dotazovali 1049 lidí ve věku od 15 let. Na celý průzkum se můžete podívat zde.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video