CVVM: Havel a Klaus jsou stejně populární

  • 22
Popularita nejoblíbenějšího politika Stanislava Grosse klesá, důvěra ve Václava Klause se zastavila a bývalé hlavě státu Václavu Havlovi opět věří víc lidí. Tak by se dal shrnout nejnovější výzkum popularity politiků, který provedlo Centrum pro výzkum veřejného mínění.

"Na čele žebříčku popularity je přes čtyřprocentní pokles nadále Stanislav Gross. Stále mu důvěřuje dvaašedesát procent lidí," uvedla Alice Glasová z CVVM.

Daleko zajímavější je ovšem soubuoj dvou Václavů o druhé a třetí místo. "Pan prezident Klaus a pan Havel mají shodně po pětapadesáti procentech," píše v analýze výzkumu Glasová.

V dubnovém průzkumu přitom jasně vedl Klaus. Měsíc po svém zvolení na Hrad mu věřilo 60 procent lidí, Havlovi dvaapadesát.

ČSSD ve vládě věří stále méně lidí
Polovina lidí stále důvěřuje ministryni školství Petře Buzkové. Také ona si stejně jako vládní část ČSSD od května pohoršila.

"V porovnání s výsledky z dubna naopak výrazně narostl počet důvěřujících v případě ministrů Libora Ambrozka (KDU-ČSL) a Vladimíra Mlynáře (US-DEU)," komentuje analytička.

Významný pokles důvěry zaznamenal ministr Zdeněk Škromach či premiér Vladimír Špidla. "Premiérovi důvěřuje 31 procent lidí, nedůvěřuje mu 51. To znamená, že je u něj pokles důvěry o sedm procentních bodů," říká Glasová.

Špidlovi ještě v lednu důvěřovalo podle výzkumů 54 procent lidí, v dubnu už to bylo jen 38 procent. "Při porovnání počáteční a současné důvěry k ministrům Špidlovy vlády je zřejmé že, výrazně klesla důvěryhodnost premiéra i některých ministrů," píše analytička CVVM.

Ztratili i Topolánek a Pithart
Zjevný pokles podle ní nastal i u ministrů vnitra, zdravotnictví a kultury.

"Na druhé straně důvěra výrazně narostla na pozicích ministra životního prostředí a financí, viditelně důvěryhodněji nyní lidé vnímají také ministry dopravy, zemědělství, ministerstva pro místní rozvoj, pro informační technologie i místopředsedu pro vědu a výzkum," dodá Glasová.

Podle analytičky poklesla mezi lidmi důvěra k předsedovi ODS a senátoru Mirkovi Topolánkovi a k šéfovi Senátu Petru Pithartovi.

Přední příčky žebříčku popularity. Číslo vyjadřuje, kolik procent lidí politikovi důvěřuje. (7. listopadu 2003)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video