Vystěhovaní Romové dostali od města poslední šanci ke splacení svých dluhů. Jestli do 14 dnů nezaplatí, skončí na ulici.

Vystěhovaní Romové dostali od města poslední šanci ke splacení svých dluhů. Jestli do 14 dnů nezaplatí, skončí na ulici. | foto: MÚ Vsetín

Čunkem vystěhovaní Romové nesplácejí půjčky a mohou skončit na ulici

  • 185
Většině romských rodin, které nechal před dvěma lety vystěhovat tehdejší starosta Vsetína Jiří Čunek, hrozí, že přijdou o střechu nad hlavou. Nesplácejí totiž bezúročné půjčky, které jim město poskytlo na nákup rodinných domů na Jesenicku a Prostějovsku.

"Rodiny mají podle smlouvy splácet měsíčně částku od 1 500 do 2 330 korun. Až na jednu z nich, která svou půjčku vzorně splácí, jsou všechny ostatní v několikaměsíčním prodlení," informovala mluvčí vsetínské radnice Eva Stejskalová.

Podle Aleše Gnidy, právníka Vsetínské správní a investiční příspěvkové organizace, která má správu městského majetku na starosti, dluží Romové dohromady více než sto třicet tisíc korun.
 
Dlužníci nyní dostali poslední šanci, aby své závazky uhradili. Pokud tak do čtrnácti dnů neučiní, bude město své pohledávky vymáhat soudní cestou. Romům tak hrozí, že skončí na ulici. "Ze smlouvy jednoznačně vyplývá, že pokud se dlužník dostane do prodlení ve splácení, je půjčka splatná okamžitě a celá," sdělila Stejskalová.

Vsetínská radnice vnímá poskytnutí půjček jako vstřícné gesto. Žádná z osmi rodin neměla po demolici pavlačového domu nárok na náhradní bydlení. Město jim proto prostřednictvím příspěvkové organizace poskytlo půjčky ve výši od 350 do 577 tisíc korun.

"Ale bohužel pro ně, pokud je v nich vzbuzován pocit, že mají jen svá  práva, a nikoliv povinnosti, pak se zřejmě domnívají, že své dluhy nemusí splácet a my jim musíme ustupovat. To je ale omyl,“ říká vsetínský místostarosta Lubomír Gajdušek. 

Bývalý vsetínský starosta Jiří Čunek nechal vystěhovat pavlačový "dům hrůzy" v centru města v listopadu 2006. Z původních 64 rodin našlo nové domovy ve městě jen 22 domácností. Několik rodin skončilo v obcích Stará Červená Voda, Vidnava a Vlčice na Jesenicku a Prostějovsku, zbylé město přestěhovalo do obytných kontejnerů v části Poschlá. - čtěte Ve Vsetíně začalo velké stěhování z "domu hrůzy"

Postup radnice vyvolal kritiku Romů, ochránců lidských práv, politiků i starostů obcí, kam město Romy vystěhovalo. Stejný názor měl na celou věc i ombudsman Otakar Motejl. Podle něj měli radní spolupracovat se samotnými rodinami i se sociálními pracovníky. - čtěte Ombudsman: Vsetín se stěhováním Romů chyboval


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video