Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Čtyři školy získaly certifikát, že jsou „férové“. Začleňují Romy a postižené

  • 39
Čtyři základní školy se ode dneška můžou jako první pochlubit tím, že jsou férové. Získaly doklad, že nabízejí individuální přístup a snaží se integrovat znevýhodněné děti, především romské a handicapované. Certifikát Férová škola jim udělila nezisková organizace Liga lidských práv.

"Férová škola" má pomoct především dětem, které pocházejí ze sociálně a kulturně odlišného prostředí či mají nějaký handicap. O tom, které ze škol přihlášených do projektu certifikát dostanou, rozhoduje tříčlenná komise složená z odborníků v oblasti práva a rovných příležitostí ve vzdělávání.

Jako první získaly certifikát dvě školy z Jihomoravského kraje, Základní škola Kanice a Základní škola Břeclav - Na Valtické, a dvě školy z Pardubicka, Základní škola Moravská Třebová - Palackého a Základní škola Svitavy - Lačnov.

"Proces certifikace je u každé školy jinak dlouhý. Snažíme se přihlížet ke specifikům regionu, například k etnickému rozložení v daném městě. Do škol jezdíme opakovaně, sledujeme výuku a studujeme školské dokumenty, ale to není prioritou, protože formálně to může být správně a realita je pak třeba jiná," řekla iDNES.cz při udílení certifikátů koordinátorka projektu Lucie Obrovská. 

sčítání

V rámci lepší integrace romských dětí ministerstvo školství v letošním školním roce pokračuje v sčítání romských žáků, které odstartovalo minulý školní rok na základních školách. Výsledky sčítání byly alarmující. Každý čtvrtý romský školák je "onálepkován" jako lehce mentálně postižený. Letos má ministerstvo v plánu rozeslat dotazníky na střední školy. - více čtěte zde 

Certifikát je platný pouze dva roky, pak musí školy zažádat o prodloužení. S certifikovanými školami má Liga lidských práv v plánu spolupracovat, pořádat u nich semináře a společně přicházet na to, jaké jsou nejlepší cesty k integraci.

Pro některé děti není až tak důležitá násobilka

Ukázková "férová" škola je podle Lucie Obrovské ve Svitavách. "Sice je to malá škola se čtyřiceti žáky, v tom to mají určitě jednodušší, pracují s nimi ale velmi specificky. Téměř neučí frontálně (což znamená, že učitel stojí před tabulí a děti sedí v lavici, pozn. red.), mají skupinovou výuku nebo se chodí učit ven. V osnovách je etická výchova, kdy si povídají o mezilidských vztazích, což je vynikající," popsala Obrovská.

Ve svitavské škole je třetina romských školáků. "Začínali jsme z přízviskem ‘cikánská škola’ a od toho jsme se jen těžko odpoutávali," vysvětlila ředitelka školy Radoslava Renzová s tím, že příčinou bylo to, že Lačnov je městská část, kam se soustředila malá komunita Romů.

Podle Renzové se u nich na škole klade důraz na to, aby pedagogové neučili stereotypně. "Je důležité si uvědomit, že pro některé děti není důležité umět násobilku nebo vyjmenovaná slova, že je pro ně přínosnější umět pracovat s penězi, naučit se chovat na úřadě nebo umět řešit konflikty mírovou cestou," doplnila Renzová.

Škola v Moravské Třebové je podle Ligy lidských práv velice dobře připravena na výuku dětí se zdravotními handicapy. Poradit si dokázala také s dětmi, které do školy docházejí z dětského domova.

Oceněné břeclavské škole se zase daří do výuky zapojit rodiče a veřejnost. "Jsme sídlištní škola a snažíme se, aby anonymita sídliště byla ve škole odstraněna," uvedla při přebírání certifikátu ředitelka školy Dagmar Krystíková.

Rovné příležitosti na školách podporuje i ministerstvo

Nad projektem, který odstartoval v loňském roce a v současné době o certifikát usiluje dalších osm škol, převzalo ještě za exministra Ondřeje Lišky záštitu ministerstvo školství.

"Romské děti v minulosti vypadávaly z dohledu ministerstva školství a teď se s tím snažíme něco dělat. Existuje tu celá řada bariér, které se snažíme pojmenovat a hledat cesty a řešit tuto situaci. Jednou z cest je právě spolupráce s neziskovou oblastí," řekla náměstkyně ministra školství Klára Laurenčíková.

férová škola

Ocenění Ligy lidských práv vychází ze tří základních principů:

* dodržování lidských práv
* zabránění diskriminaci žáků a rodičů
* podpora integrace žáků se speciálními vzdělávacími potřebami na školách

Škola musí splnit několik podmínek:

* Škola má zpracovány antidiskriminační zásady ve školním vzdělávacím programu.

* Škola aktivně vytváří a zlepšuje podmínky pro to, aby se jejími žáky mohly stát i děti s odlišnou než většinovou etnickou příslušností, zdravotním postižením či jinými speciálními vzdělávacími potřebami.

* Certifikát může získat pouze ta škola, u níž není důkaz o tom, že odmítla nebo doporučila některého z žáků do jiných zařízení, jestliže jeho rodiče měli zájem o zápis právě do této školy.

* Ve škole není speciální třída pro zdravotně postižené žáky (v rámci skupinové integrace). Pokud se zde taková třída nachází, je nutné, aby její existence byla doložena dokumentací, z níž vyplývá, že zařazení dětí do této třídy je v nejlepším zájmu každého dítěte.

Ve škole, která má více paralelních tříd v jednom ročníku a kde je možné vytvořit etnicky rozmanité třídy, není třída, kde by byli soustředěni žáci jednoho etnika.

- plné znění podmínek najdete zde

Zdroj: www.ferovaskola.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue