Čtvrtá vlna. V nemocnicích budou hlavně nenaočkovaní, míní odborníci

  20:12
Počty nakažených koronavirem se po prázdninách opět zvyšují. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch přiznal, že Česko stojí na pokraji další vlny covidu. V letošním roce by ovšem nemocnice neměly být natolik přeplněné, jako tomu bylo loni. Oslovení odborníci totiž připomínají, že část populace je očkovaná a část má protilátky po prodělání nemoci.

Ilustrační foto. | foto: Shutterstock

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch oznámil, že i do Česka přichází další vlna koronaviru. „Data ukazují nástup další vlny,“ řekl poslancům ze zdravotního výboru. „Počty hospitalizací jsou nižší než v loňském roce, to nám dává naději, že počet hospitalizací nebude korelovat s počtem nakažených,“ uvedl Vojtěch.

Stejně jako letos i loni na začátku září šíření nemoci covid-19 v Česku po prázdninách zrychlilo. Pacientů s covidem-19, včetně vážně nemocných, a také úmrtí nakažených bylo ale několikanásobně více než nyní. V polovině září tehdy umíralo každý den až šest nemocných a hospitalizovaných byly více než tři stovky. Letos za celý uplynulý týden byla zaznamenána dohromady tři úmrtí lidí nakažených koronavirem. 

V září 2020 totiž lidé nebyli proti covidu-19 očkováni. Právě to nejen snižuje riziko nákazy, ale v případě nakažení je u očkovaného nižší riziko vzniku závažných zdravotních problémů a úmrtí.

Že již čtvrtá vlna covidu bude jiná než ty předchozí, potvrzují i odborníci. „Charakteristiky této vlny budou poněkud odlišné od těch předchozích,“ poznamenal český imunolog Zdeněk Hel, který působí na univerzitě v americkém Birminghamu a zároveň je členem Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES). 

„Varianta koronaviru delta je agresivnější než předešlé varianty. Současně je ale přítomná vyšší míra imunitní ochrany v populaci, a to díky imunizaci či předchozímu prodělání nemoci,“ uvedl s tím, že nicméně ani jedno není zárukou toho, že se člověk nenakazí. 

Srovnání vývoje počtů nakažených, hospitalizovaných a zemřelých lidí s covidem-19 za letošní a loňský začátek září:
1.9.2.9.3.9.4.9.5.9.6.9.7.9.8.9.9.9.10.9.11.9.12.9.13.9.14.9.
Nově nakažení 2020498645675797504410561116111581383144215377911028
Nově nakažení 2021262305305205140389582377421444252136495553
Hospitalizovaní 2020178180195207209220256253266272310283305339
Hospitalizovaní 202161646360679196101112116114127152145
Zemřelí 202010435325353656
Zemřelí 202102000121000200

Rozdílnost mezi letošním a loňským podzimem potvrzují i další. Libor Grubhoffer, ředitel Biologického centra Akademie věd, nicméně připomíná, že bude potřeba další očkování. 

„K jakémusi vnitřnímu pulsování probíhající čtvrté vlny bude docházet v důsledku postupně vyhasínajících specifických protilátek a zachraňovat situaci budou třetí dávky při přeočkování lidí. Situace s příspěvkem protilátkami chráněných jedinců do kolektivní imunity je různá, očkovací látky připravené pro původní wuhanskou variantu již zdaleka nechrání s původní vysokou účinností, ale stále ještě chrání dostatečně, aby případné onemocnění očkovaného člověka proběhlo v lehké formě bez nutnosti nemocniční péče,“ popsal.

Očkování třetí dávkou

Nárok na třetí dávku očkování mají zatím jen jednotky lidí. Prvním očkovaným uplynulo osm měsíců od podané druhé dávky podle dat ministerstva 10. září. O deset dní později, v pondělí 20. září, už to bude více než 7800 lidí. Těmto lidem ministerstvo zdravotnictví pošle ten den informační SMS: "Dobrý den, nyní se můžete registrovat (platí pro CPOJ 32xx28xx22) na posilující dávku očkování proti Covid-19. Kontaktujte svého lékaře nebo se registrujte na crs.mzcr.cz.".

Ve stejný den se také na většině stávajících očkovacích míst začne třetí dávkou očkovat.

Hel upozorňuje na to, že během podzimu se může objevit jiný ‚fenomén‘, a to vyšší podíl nakažených mezi mladšími generacemi. „Delta se snadno šíří u dětí, především u neočkovaných, a v porovnání s předchozími kmeny viru častěji způsobuje vážnější průběh choroby,“ popsal. Ve Spojených státech podle něj je v současné době mnoho dětských nemocnic na hraně své kapacity. Zároveň připomněl, že i děti se potýkají po prodělání covidu s dlouhodobými následky. 

„Školy přispívají k šíření viru v komunitě. V oblastech s nízkým záchytem viru je možné testovat méně častěji, například jednou za čtrnáct dní. V oblastech s vyšší incidencí bych ale doporučoval pokračovat v testování s frekvencí minimálně jednou týdně,“ uvedl Hel. 

Plošná opatření už ne

S další vlnou by podle odborníků nicméně nemělo přijít podobné uzavření státu, jak tomu bylo loni. „Naše země se už nesmí dostat do fáze úplného či výrazného uzavření nebo lockdownu hospodářského a společenského života včetně škol, restaurací, divadel i zoologických zahrad,“ varoval Grubhoffer.

Mírnější průběh podzimní vlny bude podle něj ve znamení mnohem nižšího mezidenního nárůstu pozitivně testovaných jedinců právě v důsledku nižší nálože koronaviru cirkulujícího mezi lidmi. „S přibližováním se kolektivní imunitě bude docházet k vytlačování viru do regionálních lokalit s dílčími epidemickými událostmi, a ty už budou v silách lokálních protiepidemických opatření,“ dodal.

Podle viroložky Ruth Tachezy mohou v nejhorším scénáři při eskalaci pandemie přispět k opětovným restrikcím či k plošným uzávěrám nenaočkovaní.

„Myslím, že nikdo se nechce vracet v čase a tak mi přijde rozumnější volit tu jednodušší cestu, která je prokazatelně účinná a bezpečná. To je snad patrné, když lidé mohli jet na dovolenou a většina restriktivních opatření zmizela. Bez očkování by situace vypadala úplně jinak,“ poznamenala.

V nemocnicích neočkovaní

Rozdílný podzim a další vlna bude i co do srovnání s hospitalizacemi. „Jistě bude méně případů, méně hospitalizací a hospitalizace a vážnější průběhy se budou týkat především neočkovaných,“ uvedla Tachezy. V nemocnicích podle ní skončí i ve výjimečných případech ti, kteří na očkování neměli dostatečnou odpověď, případně starší, rizikoví, jedinci.

Česko by se podle ní nemělo nicméně dostat do situace, kdy budou přeplněné nemocnice tak, jak tomu bylo v loňském roce. „Mohou ale být poměrně vytížené nárůstem případů,“ doplnila.

Nastupuje další vlna covidu, řekl Vojtěch. Může dojít na testování ve firmách

Její slova potvrzuje i Grubhoffer. „Stávající vakcíny a míra promořenosti obyvatel naší země, jakkoliv máme stále dosti daleko ke kýžené kolektivní imunitě, nám dávají naději hraničící s jistotou, že přeplněné nemocnice nebudou,“ prohlásil. 

Zároveň však připomněl zkušenost z uplynulých měsíců. „Měli bychom ale mít stále na paměti to, co naše vláda a její premiér nerad slyší, že právě jeho selháním a selháním vlády před Vánocemi loňského roku došlo k tak obrovským a hlavně zbytečným ztrátám na životech našich spoluobčanů,“ dodal. 

Co nás ohrozí?

Podle Grubhoffera může celou situaci zásadně ovlivnit a ohrozit nezodpovědné chování jednotlivců či skupin v nedodržování základních opatření. 

Dušek a Maďar připustili testování očkovaných. Nikdy, reagoval Babiš

„Šíření do nebe volajících hloupostí o čínském koronaviru coby původci covidu-19 a též šíření dezinformací a mystifikací o vakcínách proti covidu. Zatím nemáme jiný nástroj v boji s covidem než je očkování, lidé by si měli uvědomit, jaké štěstí tentokrát lidstvo mělo díky moderní vědě a rychle využitelným platformám moderních vakcín proti covidu-19,“ uvedl. 

Obdobně se vyjádřil i imunolog Václav Hořejší, podle kterého jsou problém neočkovaní starší lidé, kterých jsou i nadále tisíce. Největší hrozbu ovšem vidí jinde. „Hlavně by situaci zcela zásadně zkomplikovalo, kdyby se objevila nová varianta viru, která by zcela unikala ochrannému působení protilátek. To bychom pak museli začínat zase od úplného začátku, a to se snad nestane,“ zadoufal. 

29. července 2021

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Soud potvrdil ženě 13 let za vraždu desetiměsíční dcery, udusila ji přikrývkou

19. března 2024,  aktualizováno  11:43

Vrchní soud potvrdil ženě z Olomoucka 13 let vězení za vraždu její desetiměsíční dcery. Zamítl...

Poslední výstřel speciální prokuratury. Podle médií obvinila finančníka Haščáka

19. března 2024  11:43

Žalobce slovenské speciální prokuratury podle médií obvinil spoluzakladatele finanční skupiny Penta...

Po lahvi rumu a bez řidičáku. Šofér před strážníky otočil auto na střechu

19. března 2024  11:23

Bez řidičského oprávnění a navíc notně opilý usedl v neděli odpoledne za volant šofér v brněnském...

Rusko kupuje satelitní fotky od firem z USA, odpaluje podle nich rakety

19. března 2024  11:23

Rusové si cíle pro své raketové útoky na Ukrajině ověřují na základě satelitních snímků zakoupených...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...