Největším divem Česka jsou podle čtenářů iDNES Dlouhé Stráně

Největším divem Česka jsou podle čtenářů iDNES Dlouhé Stráně | foto: Michal Růžička, MF DNES

Čtenáři iDNES vybrali za div Česka Dlouhé Stráně

  • 195
Největším ze sedmi divů České republiky je podle čtenářů iDNES elektrárna Dlouhé Stráně v Hrubém Jeseníku. Unikátní technické dílo získalo 13 555 z téměř 31 tisíc hlasů. Stříbrný post patří s velkou ztrátou vysílači s hotelem na Ještědu. Třetí skončil Pražský hrad.

"Trochu nás to překvapilo. Vždyť výstavbu Dlouhých Strání provázely značné emoce i často neracionální protesty odpůrců stavby. Snad i toto prvenství je signálem, že veřejnost elektrárnu bere a stala se součástí kraje," reagoval na vítězství v anketě mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Dodal, že každoročně elektrárnu navštíví 40 tisíc lidí. Od spuštění prý stavbu navštívilo čtvrt milionu lidí.

Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé Stráně leží na Šumpersku a má podle webových stránek ČEZ tři "nej".

Má největší reverzní vodní turbínu v Evropě - 325 MW, je to elektrárna s největším spádem v České republice - 510,7 metru a má největší výkon instalovaný na vodní elektrárně v Česku - 2 x 325 MW.

Podzemní elektrárna se začala stavět v květnu 1978. Na počátku 80. let však centrální orgány rozhodly, že projekt utlumí. V roce 1985 ale došlo k jeho modernizaci a po roce 1989 bylo rozhodnuto, že se stavba dokončí, popsal ČEZ.

Horní nádrž díla se nachází na hoře Dlouhé Stráně v nadmořské výšce 1350 metrů. S podzemní elektrárnou ji spojují dva přivaděče, každý pro jedno soustrojí. Přivaděče jsou dlouhé zhruba kilometr a půl.

Elektrárna s vodní nádrží spojují dva odpadní tunely o průměru 5,2 metru a délce 354 a 390 metrů. Dolní nádrž leží na říčce Divoká Desná a má celkový objem 3,4 milionu kubických metrů. Výška hráze je 56 metrů. Horní nádrž má celkový objem 2,72 milionu metrů krychlových.

Nad zemí je pak správní budova s velínem, dílny, sklady, garáže, čistírna odpadních vod a úpravna vody.

Elektrárna pomáhá regulovat napětí v elektrizační soustavě. Dále se v době, kdy je v síti přebytek energie, tedy hlavně v noci, voda čerpá z dolní nádrže do horní. Když pak přijde energetická špička, voda se pustí dolů a Dlouhé Stráně vyrábějí proud. Elektrárna tak plní i funkci rezervního zdroje.

VÝSLEDKY HLASOVÁNÍ O NEJVĚTŠÍ DIV ČESKÉ REPUBLIKY A FOTOGRAFIE NAJDETE ZDE

Absolutního vítěze ze Sedmi divů Česka čtenáři vybírali dva týdny. Na stříbrnou příčku se vyhoupl vysílač s hotelem na vrcholu Ještědu. Získal zhruba sedm tisíc hlasů. Bronz si z ankety "odnáší" se 2 837 hlasy Pražský hrad.

Čtenáři iDNES mezi sedm divů České republiky dále zařadili Karlštejn, zámek Hluboká, Český Krumlov a Karlův most.

Do ankety přišlo celkem 1 213 362 platných hlasů. - více informací a fotogalerie zde


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video