Stejně jako dalších sedm uchazečů, kteří sbírali podpisy pro prezidentskou kandidaturu, má i Vladimír Franz problém s neplatnými hlasy. Celkově však má třetí největší počet podpisů a neměl by se tak bát, že ho vnitro po kontrolách podpisů vyřadí.

Stejně jako dalších sedm uchazečů, kteří sbírali podpisy pro prezidentskou kandidaturu, má i Vladimír Franz problém s neplatnými hlasy. Celkově však má třetí největší počet podpisů a neměl by se tak bát, že ho vnitro po kontrolách podpisů vyřadí. | foto: Petr Topič, MAFRA

Čtenáři vybrali za prezidenta Franze, ve druhém kole získal 56 procent

  • 300
Pokud by prezidenta České republiky volili jen čtenáři iDNES.cz, stal by se hlavou státu umělec Vladimír Franz. Ve druhém kole, kam jste ho svými hlasy vyslali spolu s Karlem Schwarzenbergem, získal 55,7 % hlasů.

Do druhého kola naší internetové ankety postoupil Franz s poměrně výrazným náskokem, v prvním kole měl 26,1 % všech hlasů. Druhý Schwarzenberg postupoval se 16,3 % hlasů (více o prvním kole zde).

Výsledek ankety

Jak dopadlo hlasování

Finálový střet byl nicméně výrazně vyrovnanější. Na Franzovu stranu se přiklonilo 18 895 hlasujících (tedy 55,7 %), za Schwarzenbergem stálo 15 055 čtenářů (44,3 %).

Schwarzenberg má proti Franzovi tu výhodu, že jeho kandidaturu nemůže ministerstvo vnitra odmítnout pro případný vysoký počet neplatných hlasů. Předseda TOP 09 totiž do volby nejde s podpisy občanů, ale využil ústavní možnosti podat kandidaturu podepsanou nejméně dvacítkou poslanců.

Na druhou stranu má i Franz poměrně slušnou rezervu hlasů, jeho příznivci jich sesbírali přes 88 tisíc. Zákon stanovuje podmínku 50 tisíc platných podpisů, úředníci ministerstva vnitra je nyní kontrolují. I kdyby čtyři z deseti podpisů pod Franzovou kandidaturou byly neplatné, pořád by mu zbývalo přes padesát tisíc.

Před několika dny se ukázalo, že všech osm prezidentských kandidátů, kteří nasbírali přes 50 tisíc podpisů, mají v arších větší než tříprocentní chybovost (podrobnosti o kontrole podpisů zde).

Hlasování na iDNES.cz odráží preference vás, čtenářů. Průzkumy veřejného mínění, které pracují s reprezentativním vzorkem obyvatel včetně skupin, které nemají na internet dobrý či častý přístup, favorizují dvojici jiných kandidátů; do finále by se podle nich dostali Jan Fischer a Miloš Zeman (více zde). Podle některých průzkumů v poslední době posiluje kandidát ČSSD Jiří Dienstbier.

Češi si svého prezidenta zvolí v lednu 2013. První kolo se koná 11. a 12. ledna, pravděpodobné druhé kolo (protože to nevypadá, že by některý kandidát měl už v tom prvním přes polovinu všech hlasů) o čtrnáct dní později.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video