Generální ředitel ČT Jiří Janeček před sídlem televize v Praze na Kavčích horách.

Generální ředitel ČT Jiří Janeček před sídlem televize v Praze na Kavčích horách. | foto: David Neff, MAFRA

ČT plánuje šetřit na dětech a vzdělávání, chce vyrovnaný rozpočet

  • 202
Česká televize chce ušetřit a letos hospodařit s vyrovnaným rozpočtem. Kvůli tomu ale možná bude muset zrušit některé pořady. Méně peněz zbude na pořady pro děti, dokumentární a vzdělávací pořady.

Podle informací MF DNES Česká televize zruší pořady jako Zábavná škola, Brána poznání nebo Kontexty.

Spojené centrum zodpovědné za pořady pro mládež a hudbu přijde skoro o třetinu peněz (67 milionů) a centrum pro publicistiku a vzdělávání o šestinu (32 milionů). "Ta čísla jsou znepokojivá," okomentoval situaci bývalý ředitel České televize Ivo Mathé.

Podivil se také snaze ušetřit právě na vzdělávacích pořadech, které by měly být hlavním důvodem existence veřejnoprávní televize.

Méně peněz na vzdělání, více na zábavu

Více peněz nový rozpočet naopak nadělí centru zábavy. Televize se ale zatím zdráhá sdělit, jestli nějaké pořady kvůli své odtučňovací kůře zruší.

Více o rozpočtu České televize a volbě nového předsedy Rady ČT čtěte ve středeční MF DNES.

"Program nyní prochází několikatýdenním zkušebním obdobím. Teprve po něm rozhodne vedení programu ČT, zda přikročí k nějakým změnám. Rozhodně nedojde k žádnému útlumu tvorby pro děti a mládež, protože tento typ vysílání patří k prioritám televize veřejné služby," tvrdí mluvčí České televize Ladislav Šticha.

Rozpočet pořadů pro děti byl podle Štichy v roce 2010 hodně vysoký i kvůli výrobě trikového seriálu Špačkovi v síti času.

Rada schválí rozpočet ještě dnes

Mluvčí odmítá, že by televize omezila vzdělávání nebo tvorbu pro děti, ale znalci zevnitř televize úbytek přiznávají.

"Stačí se podívat do programu a je vidět, že vzdělávacích pořadů pro děti se vysílá méně. Přibyla sice Televizní akademie, ale..." říká zdroj z jednoho z výrobních center televize.

MF DNES se podařilo s předstihem získat rozpočet televize. Ředitel Jiří Janeček chce hospodařit s vyrovnaným rozpočtem 7,2 miliardy korun. To je o 100 milionů korun méně než loni. Schvalování rozpočtu a volba nového předsedy a zástupce Rady ČT proběhne ještě dnes.

Odpovídá program ČT tomu, co by měla vysílat veřejnoprávní televize?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 středa 2. února 2011. Anketa je uzavřena.

spíše ne
spíše ne 10403
spíše ano
spíše ano 3595
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue