Radovan Krejčíř u domu na Seychelách

Radovan Krejčíř u domu na Seychelách - Radovan Krejčíř u domu na Seychelách. (18. září 2005) | foto: Martin Dvořák, iDNES.cz

ČT: Pitr byl za Krejčířem na Seychelách

  • 27
Podnikatel Tomáš Pitr navštívil na Seychelách uprchlého miliardáře Radovana Krejčíře, uvedla Česká televize s odvoláním na náměstka policejního prezidenta Jaroslava Macháněho.

Důvod Pitrovy návštěvy nechtěl Macháně přiblížit. Sám Pitr svoji cestu na Seychely nepotvrdil.

Pitr je spojován se severočeskou Setuzou a dalšími firmami kolem. Premiér Jiří Paroubek právě Pítrovu skupinu označil za původce mediální kampaně kolem privatizace Unipetrolu.

ČT poukázala na to, že se informace o Pitrově návštěvě dostává na veřejnost v době, kdy je podnikatel pod drobnohledem kvůli aféře kolem Unipetrolu.

Na informaci o Pitrově cestě za Krejčířem upozornil Českou televizi také premiér Paroubek. Připustil však, že může jít o "drb".

Pitr podle Paroubka dlouhodobě spolupracuje s lobbistou Jackem Spyrou, který v privatizaci hájil zájmy společnosti Seta Invest. Spyrovy výroky o údajné korupci českých i polských politiků celou aféru odstartovaly. Pitr vystupuje například za společnost Český olej, která vlastní Setuzu a Setu.

Od společnosti Seta měl údajně směřovat také pětimilionový úplatek pro bývalého ředitele Paroubkova kabinetu Zdeňka Doležela. Firma se tak prý chtěla vrátit do hry o Unipetrol, který získal polský koncern PKN Orlen. Pitr i Setuza Paroubkovo nařčení odmítají.

Krejčíř je stíhán za půlmiliardový celní únik a řadu dalších majetkových trestných činů. Krátce po útěku jej policie začala stíhat jako uprchlého také za přípravu vraždy celníka. Místo nynějšího miliardářova pobytu potvrdila české policii seychelská pobočka Interpolu. Sdělila také, že Krejčíř a jeho rodina mají seychelské občanství.

Seychely nechtějí vyhovět české žádosti o Krejčířovo vydání, dokud nebude mezi oběma státy uzavřena smlouva o vydávání stíhaných a odsouzených osob.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video