Ministr vnitra Ivan Langer

Ministr vnitra Ivan Langer | foto: Dan Materna, MF DNES

ČT: Langer podle inspekce švindloval s telefony

  • 1033
Inspekce ministra vnitra podezírá ministra vnitra Langra, že si schválně z vypůjčených mobilních telefonů a SIM karet volal s lidmi z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Tím chtěl údajně zabránit tomu, aby se na jeho telefonáty přišlo. Langer to popírá, uvedla Česká televize.

ČT připomněla, že vyšetřovatelé odposlouchávali Langra kvůli podezření, že loni pustil na veřejnost tajnou zprávu šéfa ÚOOZ Jana Kubiceho o údajném prorůstání organizovaného zločinu do politiky. - více zde

Inspekce ministra vnitra kvůli úniku zprávy odposlouchávala 46 telefonních čísel. "Mohu s klidným svědomím prohlásit, že jsem si s policisty z ÚOOZ netelefonoval," řekl Langer ČT.

Záznamy inspekce z loňského srpna tvrdí, že
Langer volal z telefonu olomouckého primátora Martina Novotného, jeho manželky a obou dcer. Primátorova žena Věra Novotná ČT řekla, že rodina Langrovi telefon skutečně půjčovala.

"V březnu mu někdo ukradl mobil. Já jsem mu půjčila náš domácí a říkali jsme si, že by bylo možné, že by si
načetli ta data, protože samozřejmě i dcera v tom měla svoji SIM kartu," řekla.

Inspekce tvrdí, že podobně jako Langer postupoval i poslanec ODS Jan Vidím - prý si telefonoval s lidmi z ÚOOZ, a to i z čísla své manželky, která se tak ocitla mezi odposlouchávanými. "Nevím, jestli se třeba mohlo stát, že manžel si půjčil můj telefon a volal jim," řekla ČT Iveta Vidímová.

"Pokud ten člověk ve stejném telefonním aparátu vymění SIM kartu, tak to policie velmi rychle zjistí," řekl ČT obecně ředitel protiodposlechové společnosti Jiří Schmidt.

Televize dále uvedla, že tým ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila z ODS prověřuje i postup soudců, kteří příkaz k odposlechům podepsali. "Budu chtít rozhodnout v co možná nejkratší době, počítám začátkem příštího
týdne," uvedl.

Vyšetřovací spis ke kauze Kubice si znovu vyžádala i nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká, která již loni oznámila, že odposlechy politiků, policistů a novinářů nebyly protizákonné.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video