ČT bude bez dozoru

Jmenování Jiřího Balvína utiší neklid v České televizi. Návrat ke normálnímu stavu však neznamená - televize bude nejméně tři měsíce fungovat bez zřetelné veřejnoprávní kontroly. Tu má zajišťovat Rada ČT. Minulá byla Sněmovnou odvolána, nová - sestavená dle nového zákona - vzejde až ze zdlouhavé jmenovací procedury. Poslanci na sebe dočasnou úpravou zákona převedli jen část kompetencí rady - mohou odvolávat a jmenovat generálního ředitele. Zcela převzít práci radních však v žádném případě nechtějí.

DALŠÍ AKTUÁLNÍ INFORMACE

Stávka ČT skončí v sobotu v poledne

Jak poslanci zvolil Balvína: volbu jsme sledovali
v ON-LINE REPORTÁŽI

Pro Železného jsem nedělal
rozhovor
s novým ředitele ČT

Adam Komers: mohlo být hůř
předák vzbouřenců v ČT těsně po volbě Balvína komentuje další postup stávkujících

Etický kodex porušila obě zpravodajství: vzbouřenců i Bobošíkové
tvrdí to etická komise syndikátu novinářů

Chronologie krize kolem ČT

Proč byla v ČT vyhlášena stávka

"Podle mého mínění přechodná ustanovení neznamenají, že by parlament přejímal roli rady, že by schvaloval rozpočet České televize, že by si sem zval ředitele a dotazoval se ho na konkrétní problémy ve vysílání nebo že by třeba parlament jmenoval ředitele krajských studií. To všechno přísluší Radě ČT, tyto kompetence na nikoho nepřešly," míní psolanec Unie svobody Vladimír Mlynář.

Jeho kolegyně Kateřina Dostálová z ODS sice připouští, že by sněmovna mohla radu částečně "suplovat", ani ona však nepředpokládá, že se to stane.

Ministr kultury Pavel Dostál, který nový zákon předkládal, tvrdí, že úkolem přechodných ustanovení bylo především rychle ukončit válku na Kavčích horách. "Jinak to zařídit nešlo," říká.

V praxi to znamená, že se odpovědnost za jednání České televize  přesune výhradně na provizorního ředitele. Vedle toho, že bude muset svým podpisem urovnat pracovně-právní spory a odvrátit desítky soudů, kterými krize v ČT hrozí, ho čekají i další strategiská rozhodnutí: má sestavit pokud možno vyrovnaný rozpočet a připravit největší audit, jakým kdy hospodaření televize prošlo.

Jiří Balvín k tomu, co ho čeká, přistupuje věcně: "Půjdu krok po kroku. Nejdůležitější je stabilizace poměrů v televizi a tím se budu řídit."

Komunikace generálního ředitele a Rady ČT v normální situaci probíhá takřka nepřetržitě. Rada se schází jednou za týden, šéfa ČT však můlže úkoly pověřovat průběžně.

Balvínovi předchůdci - Ivo Mathé, Jakub Puchalský i Dušan Chmelíček - museli radním předkládat vysvětlení k rozpočtu a hospodářským záměrům televize, členové rady se průběžně zajímali i o výrobu jednotlivých pořadů nebo o další programové směřování televize.

Pod kontrolou bylo i to, jaké lidi si šéf televize dosadí do managementu. Zejména Jakub Puchalský a po něm Dušan Chmelíček museli kvůli konfliktům s radními o své práci podávat i průběžné zprávy.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue