ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Nemocnice Na Bulovce

Nejčastější jména dětí jsou Eliška a Jakub, narodili se i Šanel či Loki

  • 76
Nejčastější jména, která rodiče dávají svým dětem, jsou nadále Eliška a Jakub. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu, který čísla opřel tradičně z počtu dětí narozených v lednu. Objevují se však i netradiční jména ze světa science fiction, těmi jsou například Madonna Mia, Šanel či Atrey a Loki.

Český statistický úřad statistiku sleduje už dvacet let. Tradiční žebříček dětských jmen vydal při příležitosti Evropského dne statistiky, který připadá na 20. října. Letos se v lednu narodilo přes devět tisíc dětí, které dostaly 582 různých chlapeckých a 678 dívčích jmen.

„Stejně jako vloni se i na začátku letošního roku narodilo nejvíce Elišek a Jakubů. Není to žádné překvapení, Eliška zvítězila už popáté za sebou, Jakuba sesadil z pomyslného trůnu za posledních osm let jen jednou Jan,“ komentoval výsledky předseda ČSÚ Marek Rojíček.

Na druhém a třetím místě se u chlapeckých jmen umístil Jan a Tomáš, u dívčích Anna a Adéla. Tomáš se mezi tři nejoblíbenější jména vrátil po dvouleté absenci, Adéla po sedmi letech. 

Čeští rodiče jsou se za celou dobu sledování této statistiky od roku 1999 drží poměrně malého počtu jmen. U chlapců se jich v první trojce nejoblíbenějších vystřídalo pouze pět, u dívek deset.

Statistici sledují také oblíbenost jmen v jednotlivých krajích. Dá se říci, že výsledky víceméně kopírují ty celorepublikové, objevují se však výjimky. Například v Pardubickém kraji v lednu chlapci nejvíce dostali jméno David, které je celostátním žebříčku až na 13. místě. V Olomouckém kraji si zase rodiče dívek nejvíce oblíbili jméno Veronika, které se jinak umístilo až na 26. místě.

Podle statistiků jsou Češi ve výběru poměrně konzervativní, objevují se však i poměrně netradiční jména. Letos se například do první dvacítky nejpopulárnějších poprvé dostala Rozálie. Objevila se také jména známá spíše z filmů nebo knih. 

„Rodiče dali svým potomkům několik zajímavých a neobvyklých jmen. Z dívčích bych uvedl Hátu, Lorelaj, Sisi nebo Madonnu Miu. U chlapců zaujme Heliodor, Atrey, Lionel a Loki,“ dodal Tomáš Chrámecký z odboru vnější komunikace ČSÚ.

Rodiče dětí se nejčastěji jmenují Lucie a Jan

Statistika sleduje také, jak moc mají rodiče tendenci pojmenovat svoje děti po sobě. Ukázalo se, že u chlapců se jméno dědí v 16 procentech případů, což je čtyřikrát častěji než u dívek.

Mezi otci bylo nejvíce Janů, Petrů a Tomášů. První příčky u otců a synů jsou velmi podobné, zcela opačné je to u matek a jejich dcer. V lednu se děti narodily nejčastěji Luciím, Kateřinám a Janám. Ty se mezi dívkami pohybují ve třetí desítce, v případě Jany až na 66. místě. Ve statistice párů se nejvíce potomků se narodilo Tomášovi s Janou.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video