Místopředseda ČSSD Martina Starec, který má na starost stranické finance

Místopředseda ČSSD Martina Starec, který má na starost stranické finance | foto: Petr Topič, iDNES.cz

ČSSD loni vydělala 35 milionů, u banky má ale stále v zástavě palác

  • 15
Sociální demokraté se loni ve volebním roce obešli téměř bez sponzorů a jejich hospodaření skončilo v zisku 34,9 milionů korun. Jejich dlouhodobé závazky ale převyšují 207 milionů korun, z toho vůči bance Fio mají závazek 42,2 milionu korun. Za úvěr, který si vzali ještě před volbami 2010, ručí budovou Lannova paláce v areálu Lidového domu.

Vyplývá to ze zprávy o hospodaření ČSSD, kterou ve středu strana odevzdala do Sněmovny a místopředseda strany Martin Starec ji představil novinářům. Závazek strany vůči společnosti Cíl, která straně patří, je 165,6 milionu korun. Politické strany mají povinnost dodat výroční zprávy o hospodaření do konce března do Poslanecké sněmovny.

Strana si před volbami do Sněmovny v roce 2010 vzala od Fio úvěr 180 milionů korun, za který ručila budovou paláce v areálu Lidového domu. Strana sice volby do Sněmovny vyhrála, ale s menší podporou voličů, než čekala a skončila v opozici. Úvěr se jí nyní postupně daří snižovat. Na konci roku 2012 Fio bance dlužila 86 milionů korun, na konci loňského roku to bylo zhruba o polovinu méně, 42,2 milionů korun.

"Výnosy činily 290,6 miliónu korun, náklady 255,7 miliónu korun a hospodářský výsledek dosáhl 34,9 miliónu korun," uvedl Starec.

Strana loni dostávala spíše menší dary. Nejvyšší dar - 150 tisíc korun - dostala od svého současného poslance, dříve starosty Prahy 12 Františka Adámka. Celková výše darů pro stranu ale byla jen 4,064 milionu korun.

Ze státního rozpočtu ČSSD loni dostala na úhradu volebních nákladů a jako příspěvek na činnost celkem 246,5 milionů korun. Zásadní část financování sociální demokracie tak tvořily peníze od státu.

V loňské prezidentské volbě sociální demokracie podpořila svého neúspěšného kandidáta Jiřího Dienstbiera finančním darem ve výši 9,4 milionu korun. Na předčasné volby stanovila strop svých nákladů na 90 milionů korun, nakonec podle zprávy utratila 86,6 milionu korun.

Sekyra dal lidovcům tři miliony. Hnutí ANO skončilo ve ztrátě

Dobře si finančně vedli také lidovci. I oni, stejně jako sociální demokraté, loni vydělali. Náklady KDU-ČSL podle ČTK činily 76,5 milionu korun a výnosy pak 97,8 milionu. Také lidovcům výrazně pomohl státní příspěvek za volby do Sněmovny, který činil 33,7 milionu korun.

Největším sponzorem KDU-ČSL v loňském volebním roce byl pražský developer Luděk Sekyra, jenž straně věnoval 3 miliony korun. Strana dostala finanční dary i od svých politiků, předseda Pavel Bělobrádek jí věnoval 200 tisíc korun, šéf poslanůc KDU-ČSL Jiří Mihola ještě o 15 600 korun více. Stotisícovou nebo větší částkou přispěli i současní ministři Marian Jurečka a Daniel Herman.

Od České spořitelny mají lidovci půjčených 9,5 milionu korun, z toho 4,5 milionu je dlouhodobý hypoteční úvěr jištěný zástavou sídla strany, budovy Charitas v centru Prahy. Tyto peníze mají lidovci splatit do konce července, 5 milionů z volebnho úvěru mají bance vrátit do konce roku.

Hnutí ANO skončilo loni ve ztrátě. Výdaje strany byly loni zhruba 172 milionů korun, z toho asi 119 milionů korun šlo na kampaň před sněmovními volbami. "Státní příspěvek nám to nepokryl, musíme šetřit," řekl ve Sněmovně předseda hnutí, ministr financí Andrej Babiš.

Z příspěvků na činnost a mandáty hnutí od státu získalo 12,5 milionu korun, za volby do Poslanecké sněmovny pak 92,7 milionu korun. ANO si podle Babiše už stanovilo strop na letošní kampaň pro volby do Evropského parlamentu. Náklady by neměly převýšit 18,5 milionu korun.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video